Oekraïne baalt

Eurovisie Songfestival volgend jaar in Verenigd Koninkrijk

25 juli 2022 15:00 | muziek | Door Janine van Rooden

© ANP/AFP/Marco Bertorello

Na de winst van Kalush Orchestra op het Eurovisie Songfestival dit jaar rees natuurlijk gelijk de vraag of het liedjesfestijn in 2023 in Oekraïne gehouden kon worden vanwege de oorlog met Rusland. De organisatie heeft die knoop nu definitief doorgehakt: de muziekkaravaan reist volgend jaar af naar het Verenigd Koninkrijk. 

De BBC zal het Eurovisie Songfestival in 2023 uitzenden, maar zal daarvoor wel samenwerken met de Oekraïense zender UA:PBC.

Kalush Orchestra

De Oekraïense groep Kalush Orchestra won met hun nummer Stefania de afgelopen editie van het liedjesfestijn. Het land had maar wat graag het evenement willen organiseren, maar de European Broadcasting Union liet al snel weten dat dit geen optie was door de huidige oorlogssituatie daar: "Na een objectieve analyse heeft de organisatie tot haar grote spijt geconcludeerd dat Oekraïne niet kan voldoen aan de veiligheids- en operationele garanties."

Sam Ryder

Dat het Verenigd Koninkrijk nu als uitvalsbasis is gekozen is geen grote verrassing. Sam Ryder eindigde tijdens de afgelopen editie namelijk als tweede voor dat land met Space Man dus is het een logische stap dat de organisatie met dat land in conclaaf is gegaan. 

Meer over