I Can See Your Voice

Fred van Leer: 'Ik kan echt niet zingen'

22 april 2021 12:16 | muziek | Door Irma Tomas

© RTL

Fred van Leer probeert in I can see your voice weer te achterhalen wie kan zingen en wie doet alsof. Zijn ervaring in het eerste seizoen helpt hem niet: ‘Ik ga zo vaak de mist in.’

Tekst: Jef Willemsen

Wat is er nieuw in het tweede seizoen?
“Het is echt I can see your voice 2.0. We hebben een nieuwe, grotere studio en mijn mond viel open toen ik er voor het eerst kwam. Het decor, de aankleding, de styling, alles oogt veel rijker. En er zijn twee nieuwkomers in ons panel: Edsilia Rombley en Danny de Munk vervangen Samantha Steenwijk en Jeroen van Koningsbrugge.”

Was er direct een klik?
“Danny en Edsilia ken ik al jaren, ze zijn allebei een feest om mee te werken. Edsilia heeft zo’n heerlijke energie, als die vrouw binnenkomt word je al vrolijk. En Danny is en blijft die kleine Ciske. Leuk, lief en tegelijkertijd met een ondeugend randje. Als we toch veren uitdelen, moet ik het even over Carlo Boszhard hebben. Wat doet hij dit programma goed, hij zit als presentator in zijn kracht en is voor iedereen een coach.”

Wat heeft Carlo jou geleerd?
“We maken allebei op onze eigen manier televisie, maar Carlo zit al meer dan dertig jaar in het vak en ziet precies wat er nodig is om een programma beter te maken. Een van de beste tips die hij mij gaf was ‘let op je focus’. Mijn spelstrategie is net doen alsof ik thuis ben: ik roep alles wat in me opkomt. Door dat iets te doseren en te bundelen komt wat ik zeg beter over én het panel wordt minder snel een theekransje.”

Ben je ook beter in het spel geworden?
“Vorig jaar moesten we allemaal lachen omdat Marieke Elsinga er ondanks al haar theorieën steeds naast zat. Dit seizoen ga ik minstens zo vaak de mist in. Ik probeer op van alles te letten: natuurlijk op styling en lipbewegingen, maar ook of de ademhaling klopt. Maar de kandidaten zijn heel slim en worden ook getraind om ons op het verkeerde been te zetten. Je hebt gewoon echt geen idee.”

Zou je als ervaren playbacker zelf mee willen doen?
“Dat zou ik dood- en doodeng vinden, want ik kan namelijk écht niet zingen. Dat vind ik juist zo knap aan de niet-zangers: ze overwinnen toch maar hun gêne om voor heel Nederland hartstikke vals te zingen. Aan de andere kant zie je ook mensen die onzuiver zingen helemaal openbreken en genieten. Dus áls ik mee mocht doen, zou ik kiezen voor Whitney Houston.  I will always love you heeft van die zalige, lange vibrato uithalen.” 

Wat is het geheim van I can see your voice?
“Het is een gevarieerde, vrolijke show die je tot het laatste moment laat twijfelen. En in tegenstelling tot The masked singer hoef je niet weken te wachten op duidelijkheid. Hoe lekker is dat? En het belangrijkste: of de finalist nu wel of niet kan zingen, er gaat altijd iemand naar huis met 5000 euro. Dit programma kent geen verliezers.”

I can see your voice | donderdag | RTL 4 | 20.30 uur

Meer over