Echt waar!

Frits Spits lyrisch over Joost Klein: 'Als hij niet wint, eet ik mijn microfoon op'

9 mei 2024 10:00 | muziek | Door Tijgerbloed Teksten

© Darren Smith (Frits) / ANP & Sander Koning (Joost)

Internationaal gaat zijn aanstekelijke ‘Europapa’ als een raket. Maar weet Joost Klein in Malmö ook het Eurovisie Songfestival-publiek in te pakken? Dj’s Bart Arens en Frits Spits zijn enthousiast: ‘Dit lied is áf’.

Als je je dromen wil waarmaken, bestaan er geen grenzen. Komt die boodschap van Joost Klein straks aan bij de kijkers van het Eurovisie Songfestival? Radio 2-dj Bart Arens is enthousiast over KleinsEuropapa’, dat bij hem thuis in ieder geval een dikke hit is. “Mijn kinderen gaan er helemaal los op.” Hij rekent op minstens een finaleplaats. “Al zit ik er met mijn voorspellingen altijd naast.” Arens’ radiocollega Frits Spits is stelliger: “Ik heb al gezegd, als Joost niet wint, eet ik mijn microfoon op.”

Scoorde Nederland de afgelopen jaren op het Eurovisie Songfestival vooral met ingetogen singer-songwriterliedjes, anno 2024 gaat het roer radicaal om: de beuk erin. Uit zeshonderd inzendingen koos de selectiecommissie voor een “absurde combinatie van nostalgie, melancholie en blijdschap, verpakt in poëtische teksten met de aanstekelijke beats waar Joost bekend om staat”, aldus Arens. “Een frisse keuze. Iets heel anders dan we de afgelopen jaren hebben ingestuurd.”

Joost Klein

Net als Arens volgde ook Spits het Friese multitalent al langer. “Zijn album Fryslân uit 2022 is ongelooflijk goed. Joost is niet zomaar een tekstdichter”, zegt Spits. De Neerlandicus, wekelijks op Radio 1 te horen met het programma De taalstaat, ziet Klein als ambassadeur van het Nederlands op dat Europese podium. “De taal past hem als een handschoen. Hij zet het Nederlands op de kaart.”

Arens maakte haast een inhoudelijke studie van ‘Europapa’, geproduceerd in de geest van eurodance/happy hardcore, een opzwepende muziekstijl die hem eind jaren 90 ook in zijn greep hield. “Ik kende elk liedje dat uitkwam; ik draaide ze in mijn lokale radioprogramma.” Hij hoort toentertijd gebruikte pianoriedeltjes en drumbeats subtiel verwerkt terug in ‘Europapa’. “Het is zeker geen jatwerk, Joost combineert heel slim, volstrekt origineel. Het is kunst, ‘hakken’ – de dansstijl uit die tijd – maar dan met een boodschap.”

Europapa

Klein verwerkte allerlei verwijzingen in het nummer, onder anderen naar zijn vroeg overleden vader:

Aan het einde van de dag.
Zijn we allemaal mensen
Mijn vader zei me ooit
Het is een wereld zonder grenzen
Ik mis je elke dag
Is wat ik stiekempjes fluister
Zie je nou wel pa
Ik heb naar je geluisterd 

Arens’ radiocollega Frits Spits waardeert die gelaagdheid. “In die zin is het een typisch Joost Klein-nummer: niet oppervlakkig, al denk je dat aanvankelijk wel. Hij bewijst zijn vader er alle eer mee. Zijn werk is daar sowieso van doordesemd. Op zijn album Fryslân staan ook liedjes die over zijn overleden ouders gaan. Mooi dat hij die persoonlijke lijn doortrekt naar een podium dat zo groot en internationaal is. Ik denk dat dat ook enorm aanspreekt, ook buiten Nederland.”

Arens: “Happy hardcore was feestmuziek; om daarin zo’n boodschap te stoppen, dat is uniek. Jongeren tussen de 18 en 23 spreekt deze stijl trouwens erg aan, er is een soort subcultuur ontstaan. Het zou me niet verbazen als we het ook weer op de radio gaan horen.”

Ware tekstschrijver

Spits was ook in zijn recente boek Op de golven dansen wij al enthousiast over Klein: ‘Teksten die als het ware ontploffen als hij ze zingt. Hij mijdt ieder vals sentiment, het is nergens tranentrekkend, maar juist daardoor begrijp je veel beter wat hij heeft meegemaakt.’ Dat de Fries in Malmö in het Nederlands zingt, vindt hij daarom extra mooi.

“Iedereen kent het woord papa. Hij heeft bovendien allerlei linkjes in de tekst verwerkt die verwijzen naar andere Europese landen, Frankrijk, Italië, België, Duitsland, Oostenrijk, ze komen allemaal terug in de tekst. Er is zo goed over dit nummer nagedacht. Het is sterk en kwetsbaar tegelijk. Het is áf, dat lied, geniaal gewoon. Ik bewonder de manier waarop hij met de taal speelt, dat is fantastisch. Het gaat erom wat hij te zeggen heeft en dat is buitengewoon veel, in kleine explosieve zinnetjes.”

Eurovisie Songfestival

Hoe de stemrondes gaan verlopen is natuurlijk altijd afwachten, stelt Arens. “Gelukkig kan er tegenwoordig online gestemd worden. Dat kan in Joosts voordeel werken, want hij heeft heel veel jonge fans.” Kleins charisma gaat hem ook helpen, denkt de dj, die zijn radioprogramma Aan de slag tijdens de Songfestivalweek vanuit Malmö maakt. “Het is iemand die je niet over het hoofd ziet als hij ergens binnenkomt. Hij is uniek en misschien wel de beste in wat hij doet.”

Frits Spits gelooft zelfs in een overwinning. “Klein verbindt generaties, ik zou niet weten welk liedje dit kan verslaan. Europa zal hem als een koning verwelkomen, ik ben ervan overtuigd.”

Niets missen van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival? Kijk dan op donderdag 9 mei 2024 vanaf 21:00 uur naar AVROTROS op NPO1.

Meer over