Alle plannen overhoop

'Haperend Songfestival podium heeft gevolgen voor optreden S10'

4 mei 2022 00:26 | muziek | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Technische mankementen dreigen voor vergaande problemen te zorgen bij het Eurovisie Songfestival. Het complexe, bewegende podium werkt niet naar behoren en dat heeft gevolgen voor alle deelnemers.

Italiaanse media konden melden dat er paniek was bij de organisatie van het liedjesfestijn. Het grote podium in het Turijnse PalaOlimpico stadion weigert dienst.

Halve zon

Dit jaar is het thema van het liedjesfestijn 'the sun within'. Om die reden werd een hypermodern podium ontworpen met bewegende bogen die een halve zon moeten symboliseren. De theorie van de architect was mooi en ambitieus, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Omdat de techniek het te vaak laat afweten is besloten delen van het podium niet mee te laten bewegen. 

Aran Bade

Deze last minute beslissing heeft volgens Songfestivalkenner Aran Bade fikse consequenties, zo verklaart hij in RTL Boulevard: "Je denkt 'Ach, wat maakt dat uit? Een shotje meer of minder'. Dat is heel cruciaal: alle veertig landen hebben vooraf al een plan ingediend met hoe ze hun optreden in beeld willen hebben. Het heeft ook gevolgen voor de Nederlandse delegatie." Nu de bewegende componenten stilliggen, moeten al deze plannen onder de loep genomen worden en dat terwijl de tijd doortikt.

S10

Vooralsnog lijken de gevolgen voor S10 echter relatief beperkt te blijven. Uit de eerste repetitiebeelden blijkt dat de bewegende bogen geen grote rol spelen in haar act. Om de ingetogen kracht van De diepte tot z'n recht te laten komen vertrouwt ze op rook- en lichteffecten. 

De eerste halve finale van het Eurovisie songfestival is dinsdag 10 mei te zien om 21:00 uur op NPO 1.

Meer over