Beste Zangers

Henk Poort: 'Iedereen deed het in zijn broek'

24 Augustus 2019 11:01 | muziek | Door Carlijn Schepers

© AVROTROS
Henk Poort maakte het de andere zangers niet gemakkelijk met zijn genre, opera en musical, in de eerste aflevering van Beste zangers. ‘Dit was enger dan zingen voor een vol stadion.’

Voor degenen die het in de afgelopen tien jaar hebben gemist: wat is Beste zangers voor een programma?
“Zeven zangers reizen naar Ibiza en zingen daar elkaars nummers. Niet alleen iemands repertoire, maar ook liedjes waar diegene een emotionele band mee heeft. Het was zó leuk om mee te doen. Op de dag dat jij aan de beurt bent ‘ontvoeren’ ze je naar een strand ver weg, zodat je niets meekrijgt van de repetities. ’s Avonds hoor je de liedjes dan voor het eerst. Het is zo bijzonder om anderen jouw levensverhaal te horen bezingen. Veel uitvoeringen zorgden voor een tranendal en kippenvel. Ook ik schoot af en toe vol.”

Kende je je medekandidaten?
“Van Tim Akkerman, de voormalige zanger van Di-rect, had ik weleens gehoord. Voor de rest kende ik eerlijk gezegd niemand, maar dat ligt meer aan mij dan aan hen. Ik ben niet zo bezig met wie bekende Nederlanders zijn en wie niet. We werden al snel een grote, gezellige familie. Er zat niemand bij die wel even zou laten horen wat hij of zij beter kon dan de rest.”

Hoe was het om elkaars liedjes te zingen?
“Ik ben van alle markten thuis. Ik heb 30 opera’s en 26 operettes gezongen, maar ik begon ooit in gewone bandjes. Dus voor mij was het niet zo moeilijk om tussen genres te switchen. Maar de meesten hadden nog nooit opera gezongen. Dat bleek best een uitdaging. Al deed iedereen van ons het bij bepaalde liedjes ongelofelijk in zijn broek. Zingen voor zes man die bovenop je lip zitten is veel enger dan voor een vol stadion. En dan moesten we ook nog een winnaar aanwijzen, verschrikkelijk. Uiteindelijk koos ik voor degene die de meeste moed toonde.” 

Beste zangers | NPO 1 | 20.30 uur 

Meer over