Interview

Henkjan Smits is terug met de Evergreen Top 1000: 'De luisteraar bepaalt'

14 november 2022 10:00 | muziek | Door Ernest Marx

© Roland J. Reinders

Muziek loopt als een rode draad door het leven van Henkjan Smits. Hij werd ooit bekend als Idols-jurylid. Deze week presenteert hij bij Omroep MAX de nostalgische Evergreen top 1000.

De ‘Evergreen top 1000’ bestaat uit favoriete popnummers van de luisteraars van NPO Radio 5. Aan welke criteria moet zo’n evergreen voldoen?

“De lijst bestaat sinds 2008. Eerst vond men dat de liedjes hun sporen verdiend moesten hebben en minstens twintig jaar oud moesten zijn. Dat hoeft al lang niet meer; onze luisteraars stemmen op liedjes die eeuwigheidswaarde voor hen hebben. Dat is het enige criterium. De afgelopen twee jaar stond ‘Roller coaster’ van Danny Vera bij ons op nummer 1 en daar was kritiek op. Want hoezo heeft zo’n jong nummer eeuwigheidswaarde? Dat moet natuurlijk nog maar blijken.”

Maar hij staat niet voor niets bovenaan.

“Precies. De luisteraar bepaalt. Onder hen is ook een harde kern die het liefst meer nostalgische liedjes als ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld in de lijst wil hebben. Die staat er natuurlijk ook in. Het mooie van zo’n lijst is dat hij in ontwikkeling is. Naast veel Beatles, Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy en Golden Earring verscheen een paar jaar geleden bijvoorbeeld ineens ‘Zoutelande’ van Bløf in de lijst. Blijkbaar hebben veel mensen daar goede herinneringen aan. Bijvoorbeeld omdat ze het drie jaar geleden op vakantie heel veel hebben gedraaid. ”

Wat zijn voor jouzelf belangrijke nostalgische nummers?

“Iedere dag draai ik nog steeds graag iets van The Beatles. Die vier mannen, met name Lennon en McCartney, waren compositorisch en qua arrangementen zulke genieën, samen met hun producer George Martin. Ik denk dat geen andere band daaraan kan tippen. Ik vind ‘While my guitar gently weeps’ een van de beste liedjes ooit gemaakt. Geschreven door de onderschatte Beatle George Harrison. Met die geweldig gitaarsolo van Eric Clapton erin!”

Toen dat nummer in 1967 uitkwam was je zelf pas zes.

“In het begin was die muziek natuurlijk erg ingegeven door mijn ouders. We hadden thuis altijd muziek op staan. Zij draaiden vaak The Beatles, maar ook The Rolling Stones. Zo is ‘(I can’t get no) Satisfaction’ voor mij ook een belangrijke evergreen van toen. Mijn vader draaide dat singletje heel vaak en ik heb dat 45-toerenplaatje van hem nu nog steeds. Toen het uitkwam was ik vier, maar als je die muziek constant hoort, beklijft dat.”

De Evergreen Top 1000 is vanaf maandag 14 november dagelijks om 15:30 uur te zien op NPO1.

Meer over