12 miljoen gevonden

Het Eurovisie Songfestival in Israël gaat voorlopig door

14 augustus 2018 14:17 | muziek | Door Irma Tomas

© Eurovision 2018
Het licht staat voorlopig op groen voor het Eurovisie Songfestival in Israël in 2019. Staatsomroep KAN heeft de benodigde borgsom van 12 miljoen bij elkaar gesprokkeld.

De geruchten gingen dat KAN het geld niet had, en dat de staatsomroep wilde dat de Israëlische regering met het geld over de brug zou komen. Maar de 12 miljoen is toch gevonden. KAN krijgt dat geld uiteindelijk terug van de European Broadcasting Union (EBU) als alles netjes verloopt.

Eindoverwinning Nederland

De borgsom is niet het enige probleem met de organisatie. Een aantal landen weet helemaal niet zo zeker of het wel zin heeft in een festival op Israëlisch grondgebied waar het eeuwige conflict met de Palestijnen voortduurt. Het is maar de vraag of Israël de veiligheid van de deelnemende landen wel kan garanderen. Zo twijfelen IJsland, Ierland en Zweden nog of ze in 2019 van de partij zijn. Een afzegging van die landen betekent natuurlijk wel meer kans op een eindoverwinning van Nederland.

Toy

Het Eurovisie Songfestival 2019 is waarschijnlijk in Jeruzalem. Dat heeft Israël te danken aan de winst van Netta Barzilai met het onvergetelijke Toy.

Meer over