Voorspellingen

Hoeveel kans maken Mia & Dion op een finaleplek bij het Eurovisie Songfestival 2023?

9 mei 2023 10:00 | muziek | Door Janine van Rooden

© EBU/Corinne Cumming
Dinsdagavond is het moment van de waarheid daar voor Mia Nicolai en Dion Cooper. Dan probeert het muzikale duo namelijk een plek in de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023 te bemachtigen.

Hoeveel kans maakt de Nederlandse inzending eigenlijk om een ronde verder te komen op het liedjesfestijn? Wij zochten het uit samen met Songfestival-expert GJ Kooijman.

Bookmakers

Bijna iedereen houdt de voorspellingen van de bookmakers aan als leidraad voor welke landen er wel en niet doorgaan naar de finale. Als we hen mogen geloven zouden Mia & Dion nét geen finaleplaats weten te veroveren, maar de vraag is of dat wel terecht is.

“Voor iedereen in die eerste halve finale wordt het een lastige opgave, want daar doen ijzersterke acts aan mee. Die show wordt door iedereen hier ook al ‘het bloedbad’ genoemd. Wat er gaat gebeuren is dus echt afwachten, daar valt nog niets over te zeggen”, aldus GJ vanuit Liverpool, waar het Eurovisie Songfestival 2023 plaatsvindt.

Line-up

De eerste halve finale zit dus vol kanshebbers en dan is Nederland ook nog eens als een-na-laatste aan de beurt. Dat blijkt een hele lastige positie voor Mia & Dion.

Mia & Dion hebben als één van de weinigen een rustig nummer en zijn vlak voor energieknaller én favoriet Finland aan de beurt. Dat kan zeker werken, maar de kans is er natuurlijk ook dat hun optreden daardoor helemaal in het niet valt.”

Media

De eerste live-optredens van Mia & Dion lieten te wensen over, maar na de repetities op het grote Songfestival-podium liet het duo zien wel degelijk over muzikale kwaliteiten te beschikken. De aanwezige pers was hier dan ook vol lof over, maar of de twee nog steeds op die steun kunnen rekenen tijdens de eerste halve finale

“De mensen hier zijn zeker enthousiast over hun act, maar ze weten tegelijkertijd ook niet heel erg goed wat ze met Mia & Dion aan moeten. Om zichzelf goed te kunnen focussen op hun optreden hebben Mia & Dion de pers nog niet veel te woord gestaan. De mensen kennen ze dus nog niet heel erg goed.”

Lees hier alles over

Finaleplek?

Of Mia & Dion een felbegeerde finaleplaats gaan bemachtigen is dus nog niet met zekerheid te zeggen. “Mia & Dion zijn gewoon heel erg afhankelijk van allerlei factoren die niets met henzelf te maken hebben.” Eén ding is wel zeker: ze gaan er dinsdagavond vol goede moed tegenaan!

Eurovisie Songfestival

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Eurovisie Songfestival-nieuws? Volg dan onze collectiepagina en beluister ook eens Ding-a-Dong, de podcast van Songfestival-experts GJ Kooijman en Marco Dreijer.

Eurovisie Songfestival 2023 vindt dit jaar plaats op 9, 11 en 13 mei en is op die dagen rond 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over