Interivew met Ilse DeLange over Ilse's Veranda

7 september 2017 12:36 | muziek | Door Televizier

© AVROTROS

Op haar veranda in het Amerikaanse Nashville, de geboortestad van de countrymuziek, ontvangt zangeres Ilse DeLange wekelijks een bekende Nederlandse artiest met wie ze op ontdekkingsreis gaat.

Een eigen tv-programma. Stond dat al lang op je wensenlijstje?

“Niet zozeer. Het programma is van origine Zweeds en is daar al een aantal jaren zeer succesvol. Toen ik het zag, dacht ik: dat zou wel iets voor mij kunnen zijn. Op het moment dat Avrotros mij voor een Nederlandse versie benaderde, was ik natuurlijk meteen enthousiast. In Ilse’s veranda kan ik eindelijk laten zien waarom de stad Nashville zo belangrijk en zo’n enorme inspiratiebron voor mij is.”

In hoeverre heb je het programma zelf mogen invullen?

“Ik kom al sinds het begin van mijn carrière in Nashville. Inhoudelijk heb ik dus veel kunnen bijdragen, doordat ik er veel mensen en plekken ken. Ik wilde heel graag dat het programma een diepere laag zou krijgen, met mooie gesprekken over serieuze onderwerpen en ontmoetingen met bijzondere mensen die vertellen over hun leven in het zuiden van Amerika.”

Wat krijgen we te zien?

“Elke week ontvang ik een Nederlandse artiest, te weten Guus Meeuwis, Barry Hay, Marc-Marie Huij­bregts, Douwe Bob, Ellen ten Damme en Kenny B. Elke aflevering staat in het teken van een thema. Aan de hand daarvan voeren we gesprekken en beleven we allerlei dingen in de omgeving. Zo onderzoek ik met Ellen hoe het is gesteld met de vrouwen in de countrymuziek, praat ik met Marc-Marie over ‘jezelf zijn’ en bezoek ik met Kenny B de eerste donkere vrouw die ooit in het countrymuziekprogramma Grand Ole Opry werd ontvangen door een hoofdzakelijk wit publiek. Verder wordt er natuurlijk veel gezongen. Guus zingt een prachtig nummer over zijn leven, Douwe Bob geeft een emotioneel optreden in een vrouwengevangenis en Ellen treedt op in een gospelkerk. Daarnaast spelen we ook samen.”

Wat trekt je zo aan in Nashville?

“Ik heb altijd al een band gevoeld met Nashville. Deels omdat ik een groot liefhebber van countrymuziek ben, deels vanwege de sfeer en de manier van leven daar. Net als in het oosten van Nederland, waar ik vandaan kom, zijn het gezinsleven en buurschap in Nashville sterk aanwezig. Mensen groeten elkaar op straat, ze hebben tijd voor elkaar. Ik kom er al zo lang en zo vaak, dat deze stad als een tweede thuis voor mij voelt.”

Hoe was het om een tv-programma te presenteren?

“Heel spannend. Het is toch een nieuwe rol die ik vervul. Op het presentatievlak heb ik natuurlijk nog veel te leren. Tegelijkertijd voelde ik dat ik elke aflevering steeds meer in die rol groeide. Ik heb in ieder geval een geweldige tijd gehad. Behalve dat ik veel plezier met de gasten heb gehad, heb ik in die weken meer van Nashville en de omgeving gezien dan in de afgelopen twintig jaar dat ik er kom. Ik hoop ook dat mensen zien dat het met veel respect voor de gasten, de locatie en de muziek is gemaakt.”

Ilse’s veranda - donderdag • 21.30 uur, NPO 1   

Meer over