Interview

Giovanca Ostiana vertelt wat we kunnen verwachten van de nieuwe talentenjacht Zing!

27 mei 2023 10:00 | muziek | Door Tijgerbloed Teksten

© EO/Willem Jan de Bruin
In de zangwedstrijd Zing! nemen zanggroepen uit heel Nederland het tegen elkaar op. Het programma brengt Giovanca Ostiana terug bij haar grote liefde: de muziek. "Die maakt blij, verbindt en troost."

Waarom alweer een nieuwe talentenjacht?

"Nederland telt meer dan vierduizend zanggroepen, vooral buiten de stad heb je er ongelooflijk veel. Wij hebben er voor Zing! bijna veertig weten te strikken. Officieel valt het wel onder de noemer zangwedstrijd, maar tegelijkertijd is het anders. De opnames zijn in Studio 22 – zo'n beetje de grootste studio van Europa – maar de setting is intiem, alsof je in het theater of in een popzaal zit. Eerder warm dan showy. Van een dameskoor met alleen vijftigplussers proberen wij geen OG3NE te maken. Er valt ook geen geldprijs te winnen, alleen een bokaal die je in het clubhuis neer kunt zetten."

Wat is de gedachte achter Zing!?

"We willen de kracht en het plezier van samen zingen overbrengen. Het hoeft niet perfect te zijn, je hoeft niet van het scherm af te spatten of een glitterbal te zijn. Zingen kan ook zonder opsmuk en het is voor iedereen. Hopelijk kunnen we mensen motiveren om meer te gaan zingen. Omdat het goed voor je is: het verbindt, maakt blij, troost. Er zijn al veel mensen die het doen, maar nog veel meer die het wíllen doen."

Wat gaan we zien?

"De deelnemers zijn van alle leeftijden, van vijftien tot tachtigplus. We hebben groepen met studenten, met huismoeders, mannenkoren, er wordt Ierse muziek gezongen, gospelmuziek, pop. De groepen bepalen vooraf bij wie van onze drie mentoren ze willen: Tania Kross, Roel van Velzen of Glen Faria. Telkens auditeren drie groepen voor een van de mentoren en die kiest wie doorgaat. Achter elke groep zit natuurlijk ook een verhaal. Die haalt co-presentator Anne-Mar Zwart achter de schermen allemaal op. Het is daar een gezellige boel."

De jury telt 31 leden, hoe werkt dat?

"Vanaf de kwartfinales komt de jury in beeld. Zij zitten verspreid over de tribune, zijn onderdeel van het publiek, net als die twee mannetjes uit The Muppet Show: Statler en Waldorf. Het zijn leraren op het conservatorium, dirigenten, allemaal mensen uit het vak. Ook zo slaan we een brug tussen de professionele muziekwereld en amateurs."

Wat heb jij zelf met zingen in een koor?

"Ik ben in de kerk begonnen met zingen en daarna was ik vijftien jaar lang achtergrondzangeres. Jarenlang toerde ik de wereld over met de Tribute 2 Bob Marley Band met Shirma Rouse. Op mijn dertigste debuteerde ik als solist, maar daarvoor zat ik dus eigenlijk al vijftien jaar in meerdere koortjes. Ik weet hoe fijn het is. Wat voor kracht het geeft. Hoe je elkaar naar een hoger plan kunt tillen."

Word jij nog steeds gelukkig van zingen?

"Jazeker. Ik heb veel andere dingen gedaan maar ben nooit gestopt met zingen. Muziek is mijn eerste liefde."

Toen je als vaste presentator stopte bij Op1 zei je: 'Ik ga terug naar mijn echte liefde.' Voelt het nu ook zo?

"Ja, zeker, mijn credo is 'schoenmaker blijf níet bij je leest'. Toen ik werd gevraagd voor Op1 heb ik verschrikkelijk getwijfeld. Ik kon op het gebied van muziek, kunst en cultuur een aanvulling zijn op Tijs van den Brink, zoals ik dat deed als tafeldame bij De Wereld Draait Door en Pauw. Maar die kant groeide het programma niet op. Ik val nog steeds met plezier in bij Op1, maar dat ik nu in een felroze pak een programma mag presenteren, dat ik tussen mijn collega's uit de muziek sta, dat is gewoon fijn. Als ik van de make-up naar de kantine loop en onderweg gezang hoor, voelt het als thuiskomen. Dat heb ik gemist."

Maar hoe zit het dan met je credo?

"Daar blijf ik bij. Ik ken te veel mensen die zich beperken of laten beperken. Om iets te ontdekken moet je soms iets nieuws doen. Bij Op1 was ik totaal uit mijn comfortzone, maar ik heb het toch gedaan. Nu gaan ook allemaal zanggroepen uit dorpen in Nederland voor het eerst op televisie zingen. We hopen dat na Zing! de aanmeldingen bij koren in heel het land de pan uitrijzen."

Zing! is vanaf 27 mei 2023 elke zaterdag om 20:30 uur te zien bij de EO op NPO 1.

Meer over