Interview

Ilse DeLange over POP22: 'Ook onbekend talent krijgt een podium'

19 mei 2022 10:00 | muziek | Door Carlijn Schepers

© Olivier Thijssen

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij POP22, het nieuwe programma van Ilse DeLange en Matthijs van Nieuwkerk. De muziek staat centraal, precies zoals Ilse het graag ziet. "Ook onbekend talent krijgt een podium."

Wat is POP22 voor programma?

"Het is een etalage van de Nederlandse popmuziek. Muziek in de hoofdrol, zoiets hebben we nog niet. Als artiesten zijn we superdankbaar als we onze nieuwe liedjes op tv kunnen spelen, maar we zijn altijd onderdeel van iets anders. Een talkshow met meerdere onderwerpen of een talentenjacht. Natuurlijk is het te gek jezelf te mogen promoten, maar je stelt je toch dienstbaar op aan het programma. In POP22 doen we het andersom. Alles draait om het lied, daaromheen bouwen we de show. De muziek dicteert. Emoties die muziek teweegbrengt kunnen worden vergroot door de presentatie. Kijk naar het Songfestival. Dat proberen wij ook te doen: het gevoel dat een lied losmaakt zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen."

Hoe gaat dat eruitzien?

"Per aflevering presenteren vier acts en een onontdekt talent zichzelf op een eigen podium. Helemaal hoe ze zelf willen. Ze spelen hun recente releases en we praten met ze over hun carrière en leven. Er komen allerlei genres langs. Hoe groter de contrasten in de show, hoe beter. Van uitbundige, meezingbare muziek, naar gedragen, introverte muziek van singer-songwriters. Alles kan. Om een paar artiesten te noemen: DI-RECT, Davina Michelle, My Baby en Snelle. Maar ook nieuwere talenten en onontdekte nieuwkomers. Ik ben trots dat we ook onbekend talent een eervol podium geven."

Welke eigenschappen kun je goed gebruiken in dit programma?

"Ik kan me verplaatsen in de artiesten. Ik weet hoe het voelt om een nieuwe plaat uit te brengen, ik ken de pieken en dalen, ik voel de kwetsbaarheid en de trots. Dromen komen vaak niet vanzelf uit. Ik gebruik dus mijn ervaring als muzikant, maar ik ben ook gewoon geïnteresseerd in mensen. Ik wil weten wat iemand beweegt."

POP22 is op donderdag 19 en 26 mei 2022 om 21:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over