Interview

Maria Fiselier presenteert het Lenteconcert: 'Eigenlijk nog intiemer dan zingen'

5 juni 2022 10:00 | muziek | Door Tijgerbloed Teksten

© Jasper del Prado

Operazangeres Maria Fiselier is het nieuwe gezicht van klassieke muziek bij omroep AVROTROS. Het Lenteconcert is haar tweede klus als presentatrice. "Op tv ben ik helemaal mezelf."

Hoe kwam je hier terecht?

"Door mijn eerdere televisieoptredens, zoals bij Beste Zangers, ging een deurtje open. 'Wat praat je makkelijk op camera en wat kom je goed over', hoorde ik. Dat is me gewoon gegeven, maar het is natuurlijk wel leuk om te horen. Ik zag het meteen zitten. Ik moest wel gewoon eerst een screentest doen hoor, presenteren is een vak. Gelukkig ging dat goed. Daarna heb ik met een presentatiecoach gewerkt om wat kneepjes van het vak te leren."

En, bevalt het?

"Mijn eerste klus was de presentatie van het Koningsdagconcert. Het voelde meteen goed. Ik werk niet met een autocue of kaartjes, dus het was wel een uitdaging om niet over mijn woorden te struikelen. Op kleine dingen moet ik nog letten: mijn hoofd niet te schuin houden, in de lens kijken en duidelijk en niet te snel praten. Ik vind presenteren eigenlijk nog intiemer dan zingen. In de opera kan ik me achter mijn rol verschuilen, op televisie ben ik helemaal mezelf."

Wat wil je bereiken?

"Ik heb een passie voor klassieke muziek en wil mensen dichter bij deze kunstvorm brengen. Een brug slaan naar een jonger publiek. Nu krijg ik de kans om op televisie te laten zien dat klassiek niet eng of moeilijk is. Het stereotype beeld van de opera klopt niet meer; het is niet meer een wereld van alleen Pavarotti's. Ik zie in mijn beroepswereld veel verschillende persoonlijkheden, ook heel veel jonge, actieve en gepassioneerde mensen. Presenteren ligt in het verlengde van mijn andere droom: een eigen concerttour waarin ik met een mooi orkest optreed en tussendoor vertel over de muziek."

Je presenteert het Lenteconcert, wat gaan we zien?

"We strijken neer in het dorpje Acquoy in de Betuwe. Daar brengen we muziek naar de natuur. Jonge musici zingen en spelen in verschillende samenstellingen op bijzondere plekken: in een weiland, op een vlonder op het water of midden in een boomgaard. Natuur en muziek gaan in elkaar op. Je ziet schapen voorbijlopen, bij een van de stukken was een vogeltje heel hard aan het antwoorden op de klarinettist. Zo mooi."

Hoe vul je de presentatie in?

"Ik leid de stukken in, vertel iets over de componist, over de omgeving, de natuur en het dorpje. En, heel leuk, we hebben een bijzondere opening: ik mag zingend beginnen."

Je vader en opa waren ook operazangers, wat vinden zij van deze stap?

"Mijn opa is 91 jaar oud. Hij keek het Koningsdagconcert op tv. Hij was zo trots op me. Na afloop zei hij: 'Je kwam oplopen, en ik dacht meteen dit past helemaal bij je, wat een dondersteen ben je toch.' Mijn ouders vinden het ook fantastisch hoe ik de klassieke muziek op tv vertegenwoordig."

Lenteconcert is zondag 5 juni 2022 om 22:45 uur te zien op NPO 2.

Meer over