Interview

Maria Fiselier doet mee aan Beste Zangers KiKa: 'Toen ik het terugzag, brak ik'

8 december 2022 10:00 | muziek | Door Tijgerbloed Teksten

© Ruud Baan

In Beste Zangers KiKa zingen Maria Fiselier, Henk Poort, Glen Faria, Tabitha, Jaap Reesema en Tania Kross licht klassiek repertoire voor aandacht voor Stichting KiKa. Maria: "Toen ik het terugzag, brak ik."

Zei je meteen ja toen ze je vroegen voor deze Beste Zangers-special voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa)?

"Volmondig! Het voelt als een eer. Kinderen met kanker, dat is een heftig onderwerp. Er zijn drie filmpjes met persoonlijke verhalen die we samen op de bank bekijken. Ik ging voor een ervan op bezoek bij een gezin waarvan zoon Sam op vijftienjarige leeftijd overleed. Er was in 2019 een bottumor in zijn knie geconstateerd. Het ziekteproces duurde twee jaar, toen zeiden de artsen, we kunnen niets meer doen. Echt een hartverscheurend verhaal. Ik ben dankbaar dat ze dit met mij wilden delen, het is een waardevol eerbetoon aan hun zoon."

Hoe was het voor jou?

"Tijdens de ontmoeting met de ouders van Sam hield ik mezelf uiteraard staande, het mocht vooral niet om mij gaan. Maar toen ik het weer terugzag tijdens de opnamen, brak ik. Mensen grappen vaak dat dit zo'n huilprogramma is, in dit geval is het onvermijdelijk. Zelfs die grote mannen achter de camera's hielden het niet droog. Wat we als artiesten samen beleefden door deze verhalen is intens."

In 2018 deed je mee met de reguliere serie. Het grote publiek omarmde je. Je bracht onder andere een geweldige rap, popliedjes...

"En nu zingen we een licht klassiek repertoire. Maar het was leuk om weer op de set te komen. Het team is nog hetzelfde, het voelde als een familiereünie. Het misschien best ironisch dat je doorbreekt met iets dat totaal niet je genre is, maar het programma opende deuren."

Zoals bij AVROTROS, waar je sinds dit voorjaar klassiekemuziekprogramma's presenteert. Bevalt dat?

"Het is zó leuk. Het hoogtepunt was wel het Prinsengrachtconcert, iedereen luisterde aandachtig, aan het einde van de avond werd Aan de Amsterdamse Grachten gezongen. De cirkel was rond, er was volop verbinding gemaakt via muziek, zo'n feest!"

Sta je nu op een kruispunt in je loopbaan?

"Ja, ik groeide op met de mantra dat ik grote rollen zou zingen bij grote operahuizen. Onverwachts ontvouwt zich een heel ander pad. Het voelt vrij, misschien wil ik meer op tv, of een eigen theatertour, misschien eigen muziek uitbrengen. Het gaat er nu meer om wie ik ben als artieste. Om wat ik zelf te brengen heb, in plaats van: ik zing een rol en die moet zo en zo klinken."

Heb je nog wel tijd voor optredens?

"Sinds dit seizoen ben ik weer freelancer, en niet meer in vaste dienst van de Komische Oper Berlin. Ik sta daarmee in december en januari nog wel in Die Zauberflöte maar verder ben ik een vrije vogel. In het nieuwe jaar komen er met name in Duitsland optredens en tv-concerten aan. Verder hoop ik dat het presenteren en de muziek steeds meer bij elkaar komen. Mijn persoonlijke missie is om klassieke muziek naar de mensen te brengen. Ik droom van een eigen programma over muziek of een theatertour waarin ik zing en vertel over het materiaal dat ik uitvoer."

Beste Zangers KiKa is donderdag 8 december 2022 om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over