Interview

Marlijn Weerdenburg over haar rol als Maria in The Passion Hemelvaart 2023: 'Ben absoluut geen heilige'

18 mei 2023 10:00 | muziek | Door Elselien van Dieren

© Sander Mulkens
Diepe indruk maakte Marlijn Weerdenburg met haar vertolking van Maria in The Passion 2023. Met Hemelvaart kruipt ze vol overtuiging nogmaals in de huid van Jezus' moeder. "Zij liet hem niet vallen."

Marlijn Weerdenburg vond het leven van Maria altijd al bijzonder, maar sinds ze moeder is van Teun (5) en Sammie (1) raakt het verhaal van de moeder van Jezus haar nog meer. "Maria had de onmogelijke taak om haar kind los te moeten laten. Dat het haar lukte om ondanks dat grote gemis zo veerkrachtig en positief te blijven, vind ik heel bijzonder", vertelt de actrice, presentatrice en zangeres.

Ook Weerdenburg kreeg in haar leven met een groot verlies te maken. Toen ze 38 weken zwanger was van zoon Sammie, overleed in april 2021 plotseling haar moeder aan een hersenbloeding. Haar emoties vertolkte ze in het nog te verschijnen album Mam, liedjes die ze ten gehore brengt in de theatertour waarmee ze dit voorjaar door het land trekt. Want weten dat je niet de enige bent met verdriet, biedt troost. Dat is volgens Weerdenburg ook de reden dat het levensverhaal van Maria mensen zo aanspreekt.

Voor je de rol van Maria in The Passion kreeg, wist je al veel over haar leven. Hoe komt dat?

"Ik was eerder bezig met een tv-format over het geloof in Maria in verschillende landen. Dat programma ging uiteindelijk niet door, maar ik heb toen veel onderzoek naar haar gedaan. Daardoor weet ik dat Maria voor heel veel mensen in de wereld ontzettend belangrijk is. Ik ga zelf sinds mijn twaalfde niet meer naar de kerk en geloof niet per se in een God, maar met Maria kan ik me wel identificeren. In de Bijbel draait het vaak om mannen, het is bijzonder dat dit verhaal over een vrouw gaat."

Wat is het belangrijkste dat je over Maria ontdekt hebt?

"Eigenlijk betekent geloven in Maria dat je gelooft in de liefde. Ze heeft natuurlijk het imago van de heilige maagd die onbevlekt ontvangen werd. Tegelijkertijd had ze ook een heel krachtige persoonlijkheid. Jezus heeft haar gekwetst en deed meerdere keren afstand van haar, maar toch liet ze hem niet vallen. Ook toen hij door iedereen verguisd werd, bleef ze achter haar zoon staan. Dat bewonder ik aan haar. Het is misschien niet helemaal te vergelijken, maar ik kon als moeder nog wel eens bezig zijn met hoe mijn kinderen overkwamen op anderen. Ik heb echt moeten leren om dat los te laten. En om voor hen te gaan staan."

Wat kunnen we anno 2023 van Maria leren?

"Ik vind het heftig dat mensen tegenwoordig zo snel gecanceld worden. Ik zou willen dat we elkaar in onze maatschappij wat vaker een tweede kans geven en elkaar blijven steunen als een iemand een fout maakt. Dat we net als Maria tegen onze partners, vrienden en kinderen zeggen: 'Ik sta achter jou en ik geloof in je.'"

Je moeder heeft je altijd gesteund in je acteercarrière. Mis je haar extra als je de hoofdrol in zo'n grote productie speelt?

"Absoluut. Toen ik hoorde dat ik Maria mocht spelen, was zij de eerste die ik had willen bellen. Dat was wel even moeilijk. Mijn carrière ging niet altijd vanzelf, maar mijn moeder stond altijd achter me. Toen mijn oudste zoon als baby veel huilde, had ik een tijd weinig plezier in mijn werk. Ik overwoog om mijn carrière op een laag pitje te zetten, maar daar was mijn moeder het absoluut niet mee eens. Misschien omdat ze zelf spijt had dat ze stopte met werken toen ze kinderen kreeg. 'Kom op, niet opgeven nu', zei ze. Daar ben ik haar nu heel dankbaar voor."

Waarom denk je dat jij de rol van Maria gekregen hebt?

"Het is grappig, want ik heb van heel veel mensen gehoord dat ze de rol goed bij me vinden passen. Nu ben ik absoluut geen heilige, maar ik heb op de een of andere manier wel een braaf imago. Misschien komt het omdat ik weinig oordeel over anderen. Leven en laten leven, denk ik altijd. Dat zorgt voor veel minder gedoe in de wereld."

The Passion Hemelvaart 2023 is op donderdag 18 mei om 20:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

Meer over