Interview met Boudewijn de Groot, Henny Vrienten en George Kooymans

29 december 2016 10:46 | muziek | Door Televizier

Drie helden uit de Nederlandse popmuziek bundelen hun krachten met een theatervoorstelling Vreemde kostgangers. Daarover is een documentaire gemaakt: Vrienten, Kooymans en De Groot.

Het begon allemaal op een mooie dag in 2013. Caesar Zuiderwijk, de drummer van de Golden Earring, werd 65 jaar en zijn echtgenote organiseerde een verrassings-feestje. Ze vroeg Earring-gitarist en zanger George Kooymans (68) de muziek te verzorgen. Hij vroeg op zijn beurt zijn oude vrienden Henny Vrienten (68) (voorheen van Doe Maar) en troubadour Boudewijn de Groot (72) hem op het podium te vergezellen. Naar nu blijkt was dat de geboorte van een supergroep. ”Het voelde goed en het klonk goed en volgens het publiek in de zaal zag het er ook goed uit, die drie oude muzikanten. Toen hadden we al een gevoel: misschien moeten we het nog een keer doen”, herinnert Boudewijn zich.

George in het Nederlands

In de theatervoorstelling Vreemde kostgangers zingen de heren elk twee liedjes van zichzelf, maar er wordt voornamelijk nieuw materiaal gespeeld dat ze gezamenlijk schreven. De grote verrassing van de show is George Kooymans die voor het eerst in het Nederlands zingt. “Het klinkt waanzinnig!”, zegt Boudewijn daarover. “George heeft de swing en het smeuïge meegenomen van Engels naar Nederlandstalig. En zijn lichte Haagse accent zorgt er ook nog voor dat het niet al te stijf en formeel klinkt.”

Mooie recensies

De drie – inmiddels behoorlijk grijze – grootheden kregen voor hun theatervoorstelling mooie recensies van de grote kranten. “Helemaal niet vervelend”, zegt Henny met gevoel voor understatement. Hij is duidelijk trots op de voorstelling. Vreemde kostgangers lijkt het beste bij alle drie naar boven te hebben gebracht. “Er is voor mijn gevoel geen enkele vorm van competitie, maar je komt bij deze mannen ook niet langs met je afdankertjes. Dat kan in dit gezelschap niet. Je wilt elkaar gewoonweg niet teleurstellen.”

Dan nu de belangrijke vragen

Jullie toeren samen door het hele land met de voorstelling, betekent dat ook veel sex, the drugs en rock ‘n’ roll? Boudewijn: “Ons libido heeft zich aangepast aan de omstandigheden.” Henny: “Haha. Jouw libido!”  Boudewijn: “Ik zie jou anders ook niet omringd door groupies.” Henny: “Maar nee, daar zijn we niet echt meer mee bezig. Seks wel, maar alleen thuis. Drugs helemaal niet, ik heb nooit begrepen hoe dat samenging met muziek. En artiesten die dat wel doen, gaan over het algemeen heel snel dood.” George: “Ik vind het een beetje pathetisch worden als je tegen de 70 loopt en nog bezig bent met spuitjes en dat soort dingen.”

Nobelprijs

Bob Dylan heeft dit jaar de Nobelprijs voor de literatuur gekregen. Zou een van jullie in de ­toekomst aanspraak kunnen maken op die eer?
Boudewijn: “Nee. Ik vind trouwens dat er anderen dan Dylan aanspraak maken op die prijs. Randy Newman bijvoorbeeld.”
Henny: “Ik vind de prijs voor Dylan terecht. Zijn teksten hebben een aardverschuiving teweeg gebracht in tekstland. Hij heeft een ander bewustzijn in de popmuziek gebracht. Randy Newman niet.” George: “En zo zien we ineens een verschil van mening bij de Vreemde kostgangers.” Henny: “Ik vind in ieder geval dat Dylan hem eerder verdient dan Harry Mulisch, die hem zo graag had gewild.”
George: “Ik zou het geld wel willen hebben.” Henny: “Dat is geloof ik acht miljoen Zweedse kroon (ruim acht ton, red). Dus ik denk dat iedereen hem wel wil hebben. Maar wij maken geen kans, kan ik je verzekeren.”

Autobiografie

Veel van jullie tijdgenoten, zoals Barry Hay, brengen een (auto)biografie uit. Speelt één van jullie met die gedachte?
Boudewijn: “Dat gaat niet gebeuren. Als je een (auto)biografie maakt moet je daarin alles zeggen. Maar als je alles zegt, ga je mensen kwetsen omdat je in je leven misstappen hebt begaan. Je zult ook dingen moeten vertellen die andere mensen voor het eerst horen en niet leuk vinden. Ik lees ze dan ook niet. Het is altijd het halve verhaal.”
Henny: “Ik heb er ook geen enkele behoefte aan. Ik wil de mensen van wie ik hou er niet mee lastig vallen. Als iemand ooit mijn biografie wil schrijven, wens ik hem veel geluk, maar ik werk niet mee.”
George: “Ik hou niet van biografieën, ik heb niet eens die van Barry Hay gelezen. Waarom niet? Nou, ik weet toch al wat er in staat en nog veel meer! Haha. Zelf heb ik net een boek gemaakt van alle muziek van de Earring en alle instrumenten die we ooit hebben bespeeld, dat soort dingen vind ik veel interessanter en leuker voor de mensen dan zo’n biografie waar alleen maar ranzige zooi in staat. Net als dat boek van Thomas Dekker. Maar blijkbaar verkoopt dat.”

Muziek van nu

Houden jullie de muziek van nu nog een beetje bij?
Boudewijn: “Ik vind De Kik geweldig.”
George: “St. Paul and the Broken Bones, een beetje soulachtig. Mooie samenzang ook.”
Heny: “Eefje de Visser”
George: “Buddy & Julie Miller. Daar moeten jullie echt naar luisteren. Je gaat neer! Dat is een meesterwerk.”
Boudewijn: “Ik ga het noteren.”

Het uur van de wolf 22.40, NPO 2 - Concert, 23.40 • NPO 2

Meer over