Interview met Frank Boeijen

10 september 2017 11:54 | muziek | Door Televizier

© EO

Met zijn 59 jaar is Frank Boeijen de jongste winnaar van de NPO Radio 5 Oeuvre Award. De Nijmeegse zanger is blij met de eervolle prijs en gaat hierna gewoon nog jaren door.

Hoe voelt het om de Oeuvre Award te winnen?

“Een prijs krijgen blijft hartstikke leuk en eervol, maar ik vind het vooral een blijk van waardering voor de goede smaak van mijn publiek. Zonder hun steun had ik het zeker niet veertig jaar vol kunnen houden. Maar het is net zo goed de verdienste van alle muzikanten, technici en roadies waar ik al die tijd mee heb gewerkt. Ik zie de Oeuvre Award vooral als erkenning voor het werk tot nu toe. Begin volgend jaar verschijnt mijn nieuwe album en vanaf februari gaan we weer op
tournee door Nederland en België.”

Zit er verschil tussen Nederlandse en Vlaamse fans?

“Het grootste verschil zit ’m in het feit dat België later is ingehaakt. Ik kreeg er pas begin jaren 90 voet aan de grond, na het album Wilde Bloemen. Ze hebben de tijd van de Frank Boeijen Groep dus grotendeels gemist. Daardoor is ook de vraag om de eighties hits bij onze zuiderburen een stuk kleiner.”

Hoe houd je die oude hits voor jezelf interessant?

“Daar heb ik nooit moeite mee, tijdens een show spelen we ze graag als toegift, vaak in de muzikale stijl van die tournee. Het publiek verwacht het en zelfs na meer dan 25 jaar is het nog geen straf om nummers als ‘Zeg me dat het niet zo is’ en ‘Kronenburg park’ te zingen. Ze zitten goed in elkaar en gaan over tijdloze thema’s. Wat dat betreft mocht ik willen dat ‘Zwart wit’ niet meer zo relevant was. Door alle recente ontwikkelingen voelt het lied juist actueler dan ooit.”

Waar komt zelfs na veertig jaar de inspiratie voor nieuwe muziek vandaan?

“Eigenlijk waar het altijd vandaan is gekomen: ik schrijf gewoon op wat ik zie. Laatst was ik in de uiterwaarden bij Nijmegen voor opnames van een documentaire die over me gemaakt wordt. De indrukken die je opdoet in de natuur leiden al tot ideeën. Maar ik vind ook inspiratie in de samenwerking met andere artiesten. NPO Radio 5 heeft een concert rond de Oeuvre Award uitreiking georganiseerd waarin andere zangers covers van mijn liedjes brengen. Zo doet Mathilde Santing het relatief onbekende Wat doet u hier meneer? en heeft Racoon gekozen voor een akoestische versie van Kronenburg park. Ik kijk er oprecht naar uit, het blijft bijzonder om te zien hoe oude en jonge vakgenoten je werk interpreteren.”

Vragen jonge artiesten weleens om advies?

“Dat komt voor, ik heb inmiddels het nodige meegemaakt. Eén van de belangrijkste dingen die ik jonge mensen meegeef: zorg dat je niet dag en nacht bezig bent. Hard werk is een vereiste voor succes, maar je moet je er niet door laten opslokken. Het is ook zaak dat je een deel van jezelf privé houdt. Er is nog nooit een journalist of cameraploeg bij ons thuis in Nijmegen geweest, bijvoorbeeld. Ik kan trouwens ook het nodige van jonge artiesten leren. Tegenwoordig bereiken ze via hun eigen videokanalen de hele wereld met muziek of kunst zonder tussenkomst of bemoeienis van een platenmaatschappij. Dat is een ongekende creatieve luxe. Als ik weer opnieuw zou beginnen, zou ik vol inzetten op online.”

Is je definitie van succes veranderd met de jaren?

“Natuurlijk blijft het een kick als mensen naar je optredens komen en dat de zaal uitverkocht is.  Maar wat ik – zeker sinds we in theaters spelen – steeds belangrijker ben gaan vinden, is contact maken met het publiek. Tijdens de show schep ik mijn eigen wereld. Als het lukt mensen binnen te leiden in de intieme enclave en ze even hun zorgen en problemen vergeten, dan voelt dat voor mij als succes.”

NPO Radio 5 Oeuvre Award: Frank Boeijen - zondag 23.15 uur, NPO 1