Interview met Jeroen van Koningsbrugge over Songs of life

Jeroen van Koningsbrugge besteedde zijn zomer en sabbatical goed. Hij maakte een album én een tv-programma. En voor een beetje hulp liet hij half bekend Nederland naar Californië vliegen.

Jeroen van Koningsbrugge had het afgelopen half jaar een sabbatical, maar het is niets voor de energieke presentator/komiek/acteur/zanger om dan alleen maar in de hete Californische zon
te liggen braden. In plaats daarvan liet hij een karrenvracht aan bevriende en minder bevriende artiesten langskomen en ging er een droom in vervulling. Jeroen nam het soloalbum op dat hij al zo lang wilde maken. En omdat hij tijdelijk toch in een foto- en filmgeniek stukje Verenigde Staten woonde, maakte hij er meteen een tv-programma omheen: Jeroen in California - Songs of life.

Eerst maar de belangrijkste vraag: is het wat geworden, dat album? Zonder aarzeling: „Ik ben heel kritisch, zeker op mijn eigen nummers. Maar toen ik het album luisterde, vond ik elk nummer heel erg goed.”

Persoonlijk

Heel erg goed en ook nog eens heel erg persoonlijk. Want dat was het uitgangspunt voor dit album. Jeroen maakte van tevoren een lijstje met onderwerpen die hem na aan het hart liggen. „Ik had een aantal verhalen dat ik wilde vertellen op deze plaat. Dus het gaat heel erg over mijn eigen leven. Mijn jeugd, mijn oma. Over dat je soms in de knoop zit met jezelf, hoe het is om bekend
te zijn. Emotionele hoogte- en dieptepunten. Dat lijstje legde ik voor aan de artiest die langskwam. Iedereen kon een onderwerp kiezen waarin hij zich herkende. Dat leverde goede gesprekken en goeie liedjes op.”

Geen vrouwen

Jeroen van Koningsbrugge kreeg bezoek van (in volgorde van uitzenden) Waylon, VanVelzen, Typhoon, Nicky Romero, Nick Schilder, Gers Pardoel, Thomas Acda en Bart van der Weide
en Dennis Huige van Racoon. De gasten werden naar het prachtige Malibu gevlogen
en ontvangen in een prachtige villa met infinity pool. Daarbij nam Jeroen ze mee op een typisch Amerikaans uitje voor hun kiezen. Maar het ultieme doel was natuurlijk een dijk van een nummer schrijven voor het album van Jeroen. Een album met heel veel verschillende stijlen. „Het gaat van hiphop naar dance en van funk naar de Rolling Stones. Voor ieder wat wils, maar toch passen de nummers heel goed bij elkaar.”

Terug in Nederland

Op het moment dat Televizier Jeroen sprak, genoot hij nog van de laatste weken van
zijn sabbatical in Californië: “Het is hier elke dag zonnig en 28 graden.” Inmiddels is hij terug in Nederland en ligt er veel werk op hem te wachten. “Het voelt een beetje dubbel. Aan de ene kant had ik nog wel  willen blijven, aan de andere kant staat er zo veel leuks te gebeuren de komende tijd. Het volgende seizoen van de serie Smeris bijvoorbeeld, daar heb ik heel veel zin in.”

Jeroen in California - Songs of life reportage 20.30 • RTL 4

Reageren