Interview

Ruud de Wild had The Passion nog nooit gezien, maar is dit jaar de verteller

14 april 2022 10:00 | muziek | Door Ernest Marx

© KRO-NCRV

In de twaalfde editie van het muzikale paasevenement The Passion, dat dit jaar live vanuit Doetinchem wordt opgevoerd, heeft radio-dj Ruud de Wild de rol van de verteller.

Waarom wilde je meedoen aan The Passion?

"Ik werk al een paar jaar bij de KRO-NCRV en kreeg er natuurlijk weleens wat van mee. Zoals van collega Wouter van der Goes, die radio-uitzendingen rond The Passion maakt en al vaker tegen mij zei dat hij dat evenement zo te gek vindt. Een paar jaar geleden kreeg mijn vriendin Olcay er ook een rolletje in, als voorbijganger. Toen zag ik pas hoe spectaculair het eigenlijk is. Dat leek mij dus ook wel wat."

Had je het daarvoor nog nooit gezien?

"Nee. Ik dacht eigenlijk dat het vooral een vrij strikte Bijbelvertelling was. Maar er is veel ruimte om het naar het hier en nu te trekken, wat ik erg mooi vind. Er was zelfs ruimte voor vragen die iedereen wel heeft bij het geloof, zoals: is het wel echt zo gegaan?"

Wat vind je daarvan?

"Ik vind het sowieso stoer dat de KRO-NCRV de nek uitsteekt om een Bijbelverhaal dat voor veel mensen heilig is, onder een vergrootglas te leggen en daar een 3D-versie van durft te maken. Er zijn toch veel gevoeligheden waarmee men rekening moet houden. Ik vind het dus cool dat ze zoiets toch aanpakken. Dat is voor mij ook wel een reden om hieraan mee te willen doen."

Werd je meteen als verteller gepolst of waren er nog andere opties?

"Alleen als verteller. Hoewel ik niet weet of ik nou wel de uitgelezen verteller ben hoor. Ik ben namelijk een behoorlijke trechter. In die zin, dat woorden bij mij nogal eens vastlopen en ik dan ga stotteren. Dus ik kan me voorstellen dat zoiets bij de rol van een verteller best onhandig kan zijn. Maar dat vonden de makers kennelijk juist charmant."

Je bent opgegroeid in een strenggelovig gezin. Hoe is jouw relatie met het geloof nu?

"Ik ben zeker niet ongelovig. Alleen val ik mensen er liever niet mee lastig. Dat is iets wat ik hoog in het vaandel heb en houd. Ik praat er dus niet graag over. Maar als verteller in The Passion ben ik er vooral om het verhaal in chronologische zin te koppelen aan wat er straks in Doetinchem gebeurt. Ik zie dit gewoon alsof ik een mooi verhaal vertel met herkenbare onderwerpen voor iedereen, en toevallig is het er eentje uit de Bijbel."

Welke boodschap haal jij uit het verhaal?

"Het thema is dit jaar: Alles komt goed?! We leven nu natuurlijk in een angstige tijd. Maar ik ben wel iemand die altijd hoop blijft houden. Of dat nou naïef is of niet. Ik wil nooit opgeven want ik heb kinderen, en dan hoort opgeven er niet bij. Het is überhaupt voor de wereld geen optie om op te geven. Dat is voor mij de belangrijkste boodschap die erin zit."

The Passion is donderdag 14 april 2022 om 20:30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook: Alles wat je wil weten over The Passion 2022 

Meer over