Interview

René Froger over De Hollandse Nieuwe: 'Er zijn nog zo veel pareltjes!'

4 juni 2022 10:00 | muziek | Door Jef Willemsen

© William Rutten

René Froger reist de komende weken in De Hollandse Nieuwe samen met Danny de Munk en Samantha Steenwijk het land door om aanstormende volkszangers te vinden. "Er zijn nog zo veel pareltjes."

Wat maakt De Hollandse Nieuwe anders dan andere talentenjachten?

"In de eerste plaats vinden de audities niet plaats in een grote studio, maar bij de mensen thuis, met als publiek hun eigen vrienden en familie. Onze crew bouwt de woonkamer om tot podium waar de zangers een mini-optreden geven. Dan gaan Danny de Munk, Samantha Steenwijk en ik stemmen. Jeroen van der Boom voert gesprekken met de deelnemers en praat de show aan elkaar."

Vinden de deelnemers het niet intimiderend om jullie in hun woonkamer te hebben?

"Het is wel een momentje als we met z’n allen binnenkomen. Het is best veel als je hele huis overhoop wordt gehaald en je banken en stoelen op het balkon belanden. Maar het is wel veel persoonlijker dan alle andere talentenjachten. Er is in deze setting ook meer tijd om met elkaar te praten, mensen gerust te stellen en tips en adviezen te geven. Je hoeft niet direct door naar de volgende kandidaat. Ik zit inmiddels 42 jaar in het vak en vind het heel leuk als ik mijn kennis en ervaring kan delen."

Is het niet lastig om als jury 'nee' te zeggen als je bij iemand thuis bent?

"Dat is weleens moeilijk, want iedereen heeft echt passie voor het vak. Maar niet iedereen heeft een goede stem, daar moeten we eerlijk over zijn. Dat doen we wel altijd op een zo lief mogelijke manier. Ik zei bewust ja tegen dit programma, omdat het geen afzeiktelevisie is. We laten iedereen in hun waarde."

Is er nog genoeg talent?

"Zeker! Je komt elke keer weer mensen tegen van wie je versteld staat. Niet iedereen is even goed, laten we eerlijk zijn. Er komen ook een paar echte paradijsvogels voorbij en mensen die het gewoon leuk vinden om mee te doen. Maar er zijn nog zo veel pareltjes! Dankzij die afwisseling is dit een van de leukste programma’s die ik in jaren heb gemaakt."

Waar let je als jurylid het meest op?

"Het allereerste dat opvalt is toch de stem. Die moet me raken. Er zijn zo veel mensen die loepzuiver zingen en alle technieken beheersen, maar waarbij ik niets voel. Die bekende 'snik' in de stem valt eigenlijk niet te leren. Je hebt ’m of je hebt ’m niet. Daarnaast is de performance belangrijk: de aankleding, hoe ze bewegen. Het telt allemaal mee, maar op nummer 1 staat het stemgeluid."

Hoe gaat het dan verder?

"Mensen die door de audities komen krijgen in de volgende fase allerlei opdrachten waarin ze kunnen laten zien dat ze alle aspecten van het vak beheersen. Artiest zijn is een mooi beroep, maar met alleen goed zingen red je het niet. Je moet er hard voor werken. Zo moeten ze zelf een optreden regelen, compleet met licht en geluid. In dit programma zijn we echt op zoek naar het totaalplaatje."

De Hollandse Nieuwe is vanaf zaterdag 4 juni 2022 wekelijks om 21:00 uur te zien bij SBS6.

Meer over