Interview

Simone Kleinsma over nieuw seizoen Klassiekers met Kleinsma: 'Dit seizoen ook wat jongere gasten'

19 juni 2022 10:05 | muziek | Door Ernest Marx

© Sander Mulkens

Na het succes van het eerste seizoen ontvangt Simone Kleinsma in Klassiekers met Kleinsma opnieuw collega's. Ze zingen samen en praten over de mooiste luisterliedjes en kleinkunstmuziek. 

Wat voor reacties kreeg je op het eerste seizoen?

"Die waren heel goed. Gelukkig maar, want het was voor mij best spannend. Ik ben natuurlijk van huis uit geen presentatrice. Het voelt voor mij eerder alsof ik een collega op visite heb, met wie ik aan mijn keukentafel lekker babbel over het vak en over onze gedeelde passie. Als het dan zo goed wordt ontvangen dat er zelfs een tweede seizoen komt, is dat helemaal geweldig."

Had je tijdens de eerste opnames al het gevoel: dit wordt wel wat?

"Dat wel. Maar extra bijzonder was dat dit een oud programma-idee is van mijn man Guus Verstraete. Hij had twintig jaar geleden iets soortgelijks op de Franse televisie gezien, over popmuziek. Hij dacht: het zou geweldig zijn als we dat in Nederland ook hebben, maar dan met kleinkunst- en luisterliedjes. Hij raakte het aan de straatstenen niet kwijt en het verdween in de kast, maar uiteindelijk is het dus toch gelukt. Helaas heeft Guus dat zelf niet meer mogen meemaken."

Had hij jou voor ogen als presentator?

"Nee, helemaal niet. Toen Omroep MAX mij hiervoor vroeg, was mijn eerste reactie: 'Pardon? Nee joh, dat kan ik helemaal niet.' Ze hebben me toch overtuigd, en ik vind het waanzinnig leuk om te doen."

Zitten er nieuwe elementen in seizoen 2?

"Het grootste verschil is dat we nu publiek hebben, dat kon vorig seizoen niet. Toen was het stil in de studio, wat ook zorgde voor een bepaalde intimiteit. Als we nu liedjes zingen of oude fragmenten laten zien reageren er mensen: je hoort ze ontroerd zijn en soms lachen. Dat zorgt voor een fijne sfeer."

Wat is jouw favoriet uit de Nederlandse kleinkunst?

"Het Is Over van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het gaat over een relatie die is verbroken omdat de man kiest voor een jongere vrouw. Eerst zingt de verlaten vrouw: 'Sodemieter maar op. Ze mag je hebben.' Later volgt een omslagmoment. Dan wendt ze zich tot die andere vrouw en zegt iets als: 'Ik geef je mijn speelgoed, maar maak het alsjeblieft niet stuk.' Zo'n mooi, ontroerend liedje."

Word je in deze serie ook nog verrast door nieuwe muziek?

"Absoluut. Ik heb naast Gerard Cox en Lenny Kuhr dit seizoen ook wat jongere gasten, zoals Van der Laan en Woe en Yentl en de Boer. Beide duo's noemen theatermaker Peter van Rooijen. Ik kende hem niet, hij is ook nog niet zo bekend bij het grote publiek. Dan vind ik het extra leuk om zo iemand een podium te bieden. Ik hoop sowieso dat mensen door dit programma nieuwe pareltjes gaan opzoeken op Spotify of weer eens een oud cd'tje opzetten om te voelen wat mooie luisterliedjes met je kunnen doen."

Klassiekers met Kleinsma is vanaf 19 juni 2022 elke zondag om 21:55 uur te zien op NPO 1.

Meer over