Interview

Suzan & Freek zijn Ambassadeurs van de Vrijheid: 'Dit is echt een bucketlistding'

5 mei 2022 10:00 | muziek | Door Jef Willemsen

© ANP/Piroschka van de Wouw

Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen Suzan & Freek het land door om op te treden op meerdere Bevrijdingsfestivals. Het muzikale duo blikt vooruit op deze intensieve, maar eervolle klus.

Hoe word je Ambassadeur van de Vrijheid?

Suzan: "We zijn benaderd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei en zeiden direct ja. Dit is echt een bucketlistding."

Freek: "Het valt voor ons in een drukke periode: direct na onze concertreeks in het Ziggo Dome en midden in De Vrienden van Amstel LIVE. Maar we hebben twee jaar gewacht om zo druk te zijn, dus we zijn alleen maar dankbaar dat we mogen."

Wat betekent vrijheid voor jullie?

Suzan: "Voor mij is vrijheid iets van iedereen. Je moet vrijheid beschermen en 'm een ander zeker niet ontnemen."

Freek: "Vrijheid moet je vieren. Maar hoe goed we het ook in Nederland hebben, de strijd is nog niet gestreden."

Heeft de organisatie van de Bevrijdingsfestivals verzoeknummers?

Suzan: "We mogen ons eigen ding doen en gaan vooral vieren dat we na twee jaar weer met z'n allen samen kunnen komen. We hebben ook niet echt nummers die specifiek over het thema gaan."

Freek: "Sowieso hebben liedjes voor iedereen een persoonlijke betekenis. Blauwe Dag gaat over er voor elkaar zijn in moeilijke tijden. Wij schreven het vanuit een relatieoogpunt, maar we horen vaak verhalen van mensen die er de steun van een goede vriend, buurman of familielid in herkennen. Dat is het mooie aan muziek."

Hoe lijkt het jullie om per helikopter door het land te vliegen?

Suzan: "Doodeng. We hebben nog nooit in een helikopter gevlogen en tijdens de vlucht schijnen de zijdeuren open te blijven, dat maakt het extra spannend."

Freek: "We hebben het er over gehad met collega’s die al eens ambassadeur waren. Hun advies was: 'Vertel de piloot dat je snel misselijk bent', maar stiekem ben ik wel benieuwd wat voor manoeuvres zo'n heli kan uithalen."

NOS Artiesten voor de Vrijheid is op 5 mei 2022 om 22:30 uur te zien op NPO 3.

Meer over