Interview

Orkestleider Sven Figee over Matthijs Gaat Door: 'Ultieme droom is Mick Jagger'

10 september 2022 10:05 | muziek | Door Jef Willemsen

© Annemieke van der Togt

Sven Figee is klaar voor seizoen 4 van Matthijs Gaat Door. De orkestleider van het BNNVARA-programma heeft een verlanglijstje: "De ultieme droom is Mick Jagger in de studio met de bigband."

Wat verklaart voor jou het succes van Matthijs Gaat Door?

"Echte passie en gemeende interesse. Matthijs is daar in mijn ogen een lichtend voorbeeld in: je merkt bij ieder onderwerp zijn bevlogenheid en bijna jongensachtige nieuwsgierigheid. Dat werkt aanstekelijk. Op ons als orkest en, zo blijkt, ook bij de kijkers thuis. In principe gaan we dan ook op dezelfde voet door: de rubriek Forever Young blijft, er is aandacht voor boeken en jazz houdt een belangrijke rol. Verder laten we de inhoud van iedere aflevering afhangen van het moment."

Vereist dat veel improvisatievermogen?

"Absoluut. Als we maandag de studio inkomen ligt alles nog open en vrijdagochtend moet de uitzending staan: compleet met muziekkeuzes, gastartiesten en arrangementen. En dat tien weken achter elkaar. Dat is een flinke marathon. Je bent constant bezig en we proberen onszelf iedere week weer te overtreffen. Als je een goed idee hebt, is niks te gek. Dat maakt dit een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan."

Wanneer is een uitzending voor jou geslaagd?

"Muziek vormt de rode draad van iedere aflevering. We gooien er nooit zomaar een willekeurig nummer in, alles moet op de een of andere manier een link hebben met de gasten of het onderwerp. Dat is soms best een puzzel, maar als het ons lukt een muzikale verhaallijn in de uitzending te krijgen dan is dat een enorme kick."

Zijn de gasten altijd tevreden met je muziekkeuzes?

"Doorgaans wel, maar niet alle artiesten zijn even enthousiast om covers te doen. Bepaalde liedjes zijn een soort heilige graal waar sommigen niet aan durven komen. Anderen zijn bezig met een promotietour en willen liever iets van hun eigen album zingen. We proberen altijd op iets uit te komen dat voor iedereen werkt. Uiteindelijk blijft het gaaf en verfrissend om nummers in een nieuw jasje te steken."

Wie staan er op je verlanglijstje?

"Dit najaar zijn er nog de nodige festivals en veel artiesten zijn nog aan het toeren. Dus de hoop is op een paar internationale namen. Tom Jones is zeker een favoriet, net als Joss Stone. Maar ook een band als Altin Gün, die heeft een unieke sound: psychedelische seventies funk met Turkse invloeden. De ultieme droom is Mick Jagger in de studio met de big band."

Komt er een tweede Matthijs Gaat Door in Concert?

"De intentie is er zeker. Wat mij betreft kwam daar alles samen. Het is überhaupt een wonder dat het gelukt is: door alle coronamaatregelen was het lang onzeker of 't door kon gaan. Toen we groen licht kregen, hebben we in anderhalve maand gedaan waar normaal een jaar voor staat. Het eerste grote concert na de zoveelste lockdown: vijftienduizend man in de zaal, ons orkest en al die artiesten… Naderhand had ik een week nodig om met de voetjes op de grond te komen."

Matthijs Gaat Door is elke zaterdag om 21:25 uur te zien op NPO 1

Meer over