Jazz-zangeres Rita Reys (88) overleden

Jazzzangeres Rita Reys is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Rita Reys is 88 jaar geworden. 

In een loopbaan die meer dan 70 jaar besloeg, groeide jazzzangeres Rita Reys langzaam maar zeker uit tot de grande dame van de Nederlandse jazzmuziek en mocht ze zich zelfs 'Europe's First Lady of Jazz' noemen.

Prijzen en oorkondes

Samen met haar tweede echtgenoot, pianist Pim Jacobs, trad Reys decennia op met de groten der aarde. Haar soepele swingende stemgeluid leverde haar onder meer acht Edisons op én een plaatsje in de orde van de Nederlandse Leeuw. Ook na de dood van Jacobs in 1996 bleef Reys onverminderd optreden. 

Rita Reys op televisie

Rita was met haar opgeruimde, vrolijke uitstraling een graaggeziene gast op televisie. Vorig jaar schitterde ze als oudste artiest tijdens de DWDD Recordings in Concert en poseerde ze voor Sterren Op Het Doek (foto). Daar deed ze een profetische uitspraak. "Ik moet eigenlijk mijn heup laten opereren en dat doe ik niet, want ik denk 'dan ga ik gauw dood', want dan blijf ik erin als ze me een prik geven ofzo." Reys kreeg afgelopen maart alsnog een nieuwe heup en trad na een lange revalidatieperiode begin juli op tijdens het North Sea Jazzfestival. 

In een interview tijdens het evenement vertelde ze nog lang niet aan stoppen te denken. Het zou haar laatste keer blijken.

Reageren