Zaterdag in de finale

Jeangu Macrooy:

22 mei 2021 11:32 | muziek | Door Irma Tomas

© Rinse Fokkema

Na twee intense jaren staat Jeangu Macrooy dan eindelijk op het podium van Rotterdam Ahoy, als Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival. ‘Het wordt zo’n adrenalineboost.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Je leven staat al twee jaar al in het teken van het Songfestival. Hoe is dat?
“Vorig jaar was er natuurlijk eerst de teleurstelling dat het niet doorging. Daarna kwam de onlineshow, maar die keek ik net als iedereen thuis vanaf de bank. Nu is het compleet anders. Superspannend en superleuk. Ik ga het gewoon écht doen. Dat de zaal halfvol zit maakt me niet uit. Ik ben al blij dat er publiek bij kan zijn en 3500 mensen is nog best veel. Die kunnen samen aardig wat lawaai maken.”

Je koos met Birth of a new age voor een compleet ander liedje dan vorig jaar.
“Ik zoek altijd weer nieuwe manieren om mezelf uit te drukken, wil nooit twee keer hetzelfde zeggen. Ik voelde dit keer de urgentie om iets optimistisch, krachtigs en vrolijks te maken. Het was heerlijk om de studio in te duiken, even niet aan corona te denken en een positieve wereld te creëren.”

Ben je blij met nummer 23 als positie?
“Het is een prima plek, lekker aan het eind. Er komen nog drie liedjes na mij. Ik ben er blij mee, het begin blijft hangen maar het eind zeker ook. Ik vind trouwens dat er dit jaar veel goede nummers bij zitten. Een mooie mix tussen uptempo en dramatisch. Het chanson van Frankrijk is prachtig. Bulgarije vind ik ook leuk, een mooi melancholisch nummer.”

Kreeg je nog tips van Duncan Laurence, de winnaar van 2019?
“We hebben gemeenschappelijke vrienden, dus – toen het kon – hebben we samen op het terras gezeten. We hadden het vooral over de ervaring, hoe je omgaat met al die aandacht voor het Songfestival. Het is tof dat je zo veel mensen bereikt, maar in het begin moest ik er ook aan wennen dat iedereen er zo mee bezig is. Het is wel intens.”

Kun je iets vertellen over je outfit?
“Ik mag er niets over zeggen, maar het is natuurlijk een uitgesproken nummer en mijn kleding moet daarbij passen. Het mag dus opvallen. Kleding geeft kracht. Als je iets draagt waarin je je goed voelt, krijgt je zelfvertrouwen een boost. Het haar komt pas daarna, ik kan er alle kanten mee op, los of vast. Een ding is zeker, ik knip het niet af!”

Hoe blijf je rustig voor de show?
"Hoe dichterbij het komt, hoe vaker ik de zenuwen voel. Ik probeer te genieten van alles wat er gebeurt en mediteer soms om rustig te blijven. Vlak voor een groot moment heb ik altijd de meeste spanning in mijn lijf. Als ik er eenmaal sta is het snel weg. Het wordt zo’n adrenalineboost, ik hoop dat het voor mijn gevoel niet te snel voorbij is. Dat ik achteraf terugkijk en denk, o dat was vet, ik heb genoten.”

Finale Eurovisie Songfestival 2021 | zaterdag 22 mei | NPO 1 | 21.00 uur

Meer over