Kijktip: Documentaire 'Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen'

Marco Borsato won in 1990 de Soundmixshow. Maar pas toen de zanger overstapte op Nederlands repertoire en zijn snor afschoor, kwam het succes.

Marco Borsato is misschien wel de populairste Nederlandse zanger aller tijden en zit dit jaar 25 jaar in het vak. Alle reden voor een omvangrijke documentaire over zijn rijke carrière: Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen.

John Ewbank

Maar liefst negen jaar werkte regisseur Nathalie Toisuta aan de documentaire. Ze sprak met negentig mensen, onder wie Marco’s jongere broer Armando en vaste producer John Ewbank; twee van de vele personen die hebben bijgedragen aan de succesvolle loopbaan van de zanger. "Marco Borsato is veel meer dan ik alleen," zegt hij daar zelf over.

Soundmixshow

Uiteraard begint alles met het winnen van de Soundmixshow in 1990. Marco's definitieve doorbraak volgt met Dromen zijn bedrog in 1994. Maar er zijn ook mindere kanten, zoals het faillissement van zijn bedrijf. 

Exclusief materiaal

In de film komt nog nooit eerder vertoond materiaal voorbij. Zo werd Marco Borsato gefilmd tijdens het inzingen in de studio en achter de schermen, op tournee door het land.

25x GelreDome

Opmerkelijk is de uitspraak die Marco doet in 1995. Op dat moment treedt hij veel op in discotheken en andere kleine zalen. Voorzichtig verkondigt hij de ambitie om eens op te treden voor een wat groter publiek. Marco kon toen nog niet weten dat hij later negen keer voor een ­bomvolle Kuip met 50.000 man zou optreden en liefst 25 avonden in een uitverkocht GelreDome zou staan.

Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen is zondagavond om 22.30 uur te zien op RTL 4.

Reageren