Liveblog: Eurovisie Songfestival, 1e halve finale

Alles wat je wilt weten over de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, kun je vinden op het liveblog van Televizier.nl. Lees het hier terug!

Trijntje Oosterhuis is helaas niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. In de zenuwslopende eerste halve finale kreeg ze niet genoeg punten en zagen 3,4 miljoen mensen hoe ze het strijdtoneel moest verlaten. Bekijk het optreden van Trijntje hier terug en lees hieronder ons liveblog vanaf het begin terug:

 

Afbeelding


20.50 uur > Nog heel even


Het 60ste Songfestival

Nog heel even en dan begint het 60ste Eurovisie Songfestival, vanuit de Wiener Stadthalle in Oostenrijk. Trijntje Oosterhuis gaat de Nederlandse eer hoog houden. Het wordt ongekend spannend! Op dit liveblog kun je alles over het Songfestival volgen. Waar ligt Moldavië ook alweer? Zingen de Armenen nou over de genocide of niet? Zitten de Deense bandleden van Anti Social Media echt niet op Facebook en Twitter? En zong Servië daar nou even heel vals of hoort dat erbij? Tijdens het Eurovisie Songfestival houdt Televizier.nl je op de hoogte van alle ins en outs over de deelnemers en hun optredens. We schrijven live mee over de gebeurtenissen in Wenen.

Jan Smit en Cornald Maas

Bij de uitzending op NPO1 geven Jan Smit en Cornald Maas het Nederlandse commentaar. Ze zitten klaar!

 


21.00 uur > Het is begonnen!

Jazeker, het Songfestival is van start gegaan. Eerst een terugblik op vorig jaar, toen Conchita Wurst won en het festival naar Oostenrijk haalde. Zij staat nu op het podium voor de opening. Conchita zingt haar winnende nummer Rise Like A Phoenix in een speciale versie met orkest.

21.05 uur > Alle deelnemers komen het podium op

Alle landen worden geïntroduceerd. Ze komen van de greenroom naar het podium. Trijntje Oosterhuis showt meteen haar broekpak.

21.08 uur > Conchita maakt nummer af

Conchita Wurst laat nog eens horen waarom ze vorig jaar heeft gewonnen. Een mega uithaal en extra plakwimpers doen Europa weer versteld staan.

21.10 uur > Presentatrices in beeld

De presentatrices (Mirjam, Alice en Arabella) openen de show met een 'leuk' grapje over Hawaii. Ze leggen het stemsysteem uit. In deze halve finale kunnen de 16 landen die vanavond optreden stemmen, samen met Australië, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Samen met de jurypunten wordt er dan een score berekend en de tien beste landen gaan door naar de finale.

Afbeelding 

21.14 uur > 01 Moldavië

Revanche - In deze halve finale bijt Moldavië het spits af. Deze Oost-Europese staat (die tussen Oekraïne en Roemenië ligt) doet voor de elfde keer mee aan het Songfestival en doet dat meestal met succes: negen keer wist het land de finale te halen. Maar vorig jaar ging Moldavië pijnlijk onderuit met een laatste plaats in de halve finale. Au! Tijd voor revanche!

Eduard Romanyuta

Viermaal is scheepsrecht - Die revanche moet komen van langharige 'hunk' Eduard Romanyuta. Geen echte Moldaviër, maar een Oekraïener. In zijn eigen land probeerde hij al drie keer de Songfestival-inzending te worden, maar Oekraïne zag steeds niets in hem. Nu dat land een keer niet meedoet, waagde hij een gokje in Moldavië. En ja hoor, hier staat Eduard in Wenen!

I want your love

André Hazes Jr. - Eduard zingt I want your love, dat een beetje lijkt op een boybandnummer uit de jaren 90. Hij danst op een steiger met een groepje politieagenten en schaarsgeklede agentes om zich heen (en tegen zich aan). De zanger heeft wel wat weg van André Hazes Jr. toen die nog lang haar had.

En? Hoe gaat het?

Shirt uit - Van zijn zangkunsten moet Eduard het niet hebben, maar hij weet vast het hart van het Oostblok te stelen. Een van de agentes trekt Eduards shirtje uit, dat zijn nog wat punten erbij. En met de moves van de zanger en zijn danscrew zit het wel goed.

 

Afbeelding 

21.18 uur > 02 Armenië

Succesvol - Als tweede is Armenië aan de beurt. Dit land uit de Kaukasus is belachelijk succesvol op het Songfestival: sinds het meedoet heeft het op één keer na steeds de finale gehaald. Vorig jaar werd het dubstep-achtige nummer van Aram MP3 zelfs vierde! Een flinke druk dus op de schouders van Genealogy.

Genealogy

Supergroep - Genealogy is niet zomaar een groep, het is een 'supergroep', speciaal samengesteld voor dit Songfestival. De formatie bestaat uit zes soloartiesten: vijf uit alle verschillende continenten (maar met Armeense roots) en eentje uit Armenië, Inga. In 2009 deed Inga al eens mee aan het Songfestival, samen met haar zusje.

Face the shadow

Don't deny - Het nummer dat Genealogy zingt, zorgde voor een relletje. Het gaat over de Armeense genocide van 100 jaar geleden, die door Turkije nog steeds wordt ontkend. Oorspronkelijk zou het Don't deny heten, maar dat mocht niet van de EBU omdat het een politiek statement is. Face the shadow werd het toen maar.

En? Hoe gaat het?

Rommelig - Sorry, Armenië, maar wij denken/hopen dat er een einde komt aan jullie Songfestival-zegetocht. Het liedje klinkt rommelig, vooral aan het einde. Wat een geschreeuw! Toch moeten we zeggen dat de act er gelikt uit ziet. Een boom op de achtergrond kan goed werken (zie The Common Linnets vorig jaar!). 

 

Afbeelding 

21.21 uur > 03 België

Jonkies - België heeft het net als Nederland moeilijk de laatste jaren. Sinds de Belgen eerst moeten aantreden in de halve finale, hebben ze nog maar twee keer in de finale gestaan: met de jonge mannen Tom Dice en Roberto Bellarosa. Slim dus dat België nu weer een jonkie stuurt met een hip liedje.

Loïc Nottet

Multitalent - Want jong is Loïc Nottet zeker: hij is pas 19 jaar! In 2014 speelde hij zich in de kijker door zijn deelname aan The Voice Belgique, waarin hij tweede werd. Behalve goed zingen kan hij ook nog componeren: zijn Songfestival-nummer is van eigen hand.

Rhythm inside

Royals - Loïcs liedje heet Rhythm inside en klinkt als een potentiële radiohit. Het heeft wel iets weg van Royals van Lorde en dat rappp-ap-ap blijft meteen in je hoofd zitten. Loïc ziet er kek uit in z'n pak.

En? Hoe gaat het?

Strakke act - Loïcs dansmoves zijn een beetje schokkerig en vervreemdend en hij gaat plotseling op de grond liggen: huh? Toch past dat wel bij de moderne, strakke act. Wij bij Televizier zijn fan van Loïc. Wát een strot heeft hij! En wat is dit nummer een verademing na de vorige twee landen.

 

Afbeelding

21.25 uur > 04 Nederland

Omgeslagen - In Nederland was de Songfestival-koorts tot een paar jaar terug flink gedaald. De Toppers, Sieneke, de 3JS en Joan Franka... Allemaal strandden ze roemloos in de halve finale. Anouk maakte ons land weer enthousiast voor het muziekfestijn en The Common Linnets gingen door het dak met hun tweede plaats.

Trijntje Oosterhuis

Geweldige stem - Eindelijk mag Trijntje het podium op! Na maanden voorbereiding is het moment daar en kan Europa kennismaken met haar geweldige stem. De afgelopen week ging het vooral over haar kleding, maar laten we nu op de rest letten.

Walk along

Anouk - Walk along is geschreven door Anouk, die met haar eigenzinnige keuzes zelf veel succes boekte op het Songfestival. Birds was geen typisch Anouk-nummer, net als Walk along geen typisch Trijntje-nummer is.

En? Hoe gaat het?

Broekpak - Trijntje is een fantastische zangeres en dat zal zeker bij de jury's te zien zijn in de stemmen. Maar weet ze de kijkers thuis te overtuigen? De act was in ieder geval opvallend, met één lang shot en een héél erg close-up begin. Trijntje zong perfect en improviseerde zelfs een beetje in het laatste refrein.

 

Afbeelding

21.30 uur > 05 Finland

Monsters - Wie denkt aan Finland op het Songfestival, denkt aan Lordi. De enige keer dat het Scandinavische land wist te winnen, was in 2006, met de heavymetalband bestaande uit monsters. Hard Rock Hallelujah behaalde een monsterlijke score van 292 punten.

Pertti Kurikan Nimipäivät

Verstandelijk gehandicapten - De Finse act van dit jaar is een bandje met verstandelijk gehandicapten. De band heeft de wonderschone naam Pertti Kurikan Nimipäivät, ook wel PKN, en bestaat al sinds 2009. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival dat er verstandelijk gehandicapten meedoen.

Aina mun pitää

Afwas doen - Een echt punknummer op het Songfestival! Kan dat? Ja dus. Aina mun pitää (wat is Fins toch een leuke taal!) betekent 'Ik moet altijd...' Zanger Kari Aalto beklaagt zich over het feit dat hij altijd moet opruimen en de afwas moet doen.

En? Hoe gaat het?

Kortste nummer - We gunnen het de bandleden van harte, maar dit nummer is toch zo'n bak herrie dat we blij zijn dat het het kortste Songfestival-nummer ooit is. Met anderhalve minuut is het alweer klaar. Pjoeee.

 

Afbeelding


21.32 uur > Greenroom

We schakelen even naar de greenroom, waar Conchita wat interviewtjes doet met de deelnemers. Ze noemt Trijntje 'gorgeousness from the Netherlands' en ze probeert 'Trijntje' uit te spreken.

 

Afbeelding

21.36 uur > 06 Griekenland

Winnen? Liever niet - Griekenland op het Songfestival, dat is eigenlijk altijd een succes. Nog nooit bleef het eilandenrijk steken in de halve finale. In 2005 won Elena Paparizou zelfs, waarna het festival van 2006 in Athene plaatsvond. Of Griekenland nu zit te wachten op de organisatie valt te betwijfelen, met de financiële situatie van het land.

Maria Elena Kiriakou

Celine Dion - Winnen is dus misschien niet de bedoeling, maar zangeres Maria Elena Kiriakou kan wel zingen. Ze deed net als de Belgische Loïc Nottet mee aan The Voice en wist de Griekse editie van 2014 te winnen. Eigenlijk komt Maria trouwens uit Cyprus. Ze klinkt een beetje als Celine Dion.

One last breath

Typische ballad - One last breath is de eerste typische Songfestival-powerballad van deze halve finale. Maria zingt over liefdesverdriet en doet dat heel dramatisch. We geven toe, in het genre is dit een prima nummer, maar pfff... het duurt wel lang hè?

En? Hoe gaat het?

Glitterjurk - Maria zingt goed en ze schittert in haar glitterjurk. Nu Trijntje haar broekpak aan heeft gedaan, maakt Maria misschien wel kans op de titel 'diepste decolleté van Wenen'. Al valt het nog best mee. 

 

Afbeelding

21.40 uur > 07 Estland

Wisselend - Estland scoort wisselend op het Songfestival. De laatste jaren stuurt het land eigenlijk net zo vaak een Estisch nummer als een Engels nummer. Dit jaar is het weer de beurt aan Engels.

Elina Born & Stig Rästa

The Common Linnets - Estland heeft zich dit jaar flink laten inspireren door The Common Linnets. In Elina Born en Stig Rästa hebben ze een man/vrouw-duo gevonden dat elkaar ook nog eens  aankijkt op het podium. Ook het duistere sfeertje in de videoclip lijkt afgekeken van Waylon en Ilse DeLange.

Goodbye to yesterday

Lekker popliedje - Het nummer is wel heel anders dan Calm After The Storm. Maar net zo pakkend, zelfs een van de leukste nummers van dit jaar, vinden wij. Gewoon een lekker popliedje dat je nog wel eens wilt horen.

En? Hoe gaat het?

Broekpak - Wat gaat dit goed! Wij zetten in op Estland hoor! En zagen jullie het? Elina draagt net als Trijntje een broekpak! Het wordt een rage, mensen!

 

Afbeelding

21.44 uur > 08 Macedonië

Lange naam - Macedonië doet altijd mee als 'FYR Macedonia': Former Yugoslav Republic of Macedonia, de Voormalig Joegoslavische Republiek dus. Dat komt door een meningsverschil met Griekenland over de naam van het land. Een hele mond vol voor de mensen die de punten geven.

Danijel Kajmakoski

X Factor - Danijel Kajmakoski is een ster in de Balkan. Hij won in 2013 X Factor Adria, dat wordt uitgezonden in Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Montenegro en Servië. Servië staat net als Macedonië in deze halve finale, dus punten gegarandeerd voor Danijel.

Autumn leaves

Clichés - Autumn leaves is een prima liedje. Het ligt lekker in het gehoor, en dus vergeven we Danijel de clichés als my heart is beating like a million drums wel. En gelukkig zien we lekker veel herfstbladeren op de achtergrondschermen.

En? Hoe gaat het?

Blackstreet - Danijel vliegt wel flink uit de bocht met de zang, maar dat wordt een beetje verbloemd door de achtergrondzangers. Dat zijn trouwens de mannen van Blackstreet, die Trijntje op Instagram haar helden noemde. Ze zong met hen in de kleedkamer! Ook hier op het podium doen ze het goed.

 

Afbeelding 

21.48 uur > 09 Servië

Terug - Servië deed in 2007 voor het eerst mee als zelfstandig land en won toen meteen. Ook in de jaren daarna was het land succesvol. In 2014 sloegen de Serven een keertje over, uit financiële overwegingen, maar dit jaar zijn ze weer terug. En hoe.

Bojana Stamenov

Over the top - De Servische zangeres is Bojana Stamenov. Ze heeft een krachtige stem en een krachtige uitstraling. Het is echt een gebouw van een vrouw. En ze houdt van over the top, aan haar jurk en haar act te zien.

Beauty never lies

Ontspoord - Bojana zingt over 'echte schoonheid' en die zit natuurlijk van binnen. Jammer dat de powerballad na twee minuten volledig ontspoort in een dance-chaos. De beats klinken vrij standaard.

En? Hoe gaat het?

Kitsch - Dit is natuurlijk ontzettend kitsch, maar er zijn vast wel liefhebbers voor te vinden. De dansers doen in ieder geval heel goed hun best (met omkleedpartij!) en ook Bojana danst wat mee. En haar stem blijft goed, ondanks dit nummer.

 

Afbeelding

21.52 uur > 10 Hongarije

Te duur - Hongarije doet wisselvallig mee met het Songfestival: tussen 1999 en 2004, in 2006 en in 2010 was het land er niet bij omdat deelname te duur was. Nu zijn de Hongaren alweer een paar jaar achter elkaar van de partij.

Boggie

Geen poespas - Dit jaar komt voor het Oost-Europese land de zangeres Boggie het podium op. Boggie? Ja, dat is een artiestennaam voor Boglárka Csemer. Maar Boggie is iets simpeler voor iedereen buiten Hongarije. Ook haar act is vrij simpel, zonder poespas.

Wars for nothing

Zinloos - Met Wars for nothing vertelt Boggie dat oorlog zinloos is. 'Do you know our earth is a mess?' zingt ze aan het begin. De vier achtergrondzangers zetten de boodschap kracht bij.

En? Hoe gaat het?

Naar de wc - Hmmm, een heel lief bedoeld nummer, maar een beetje saai.  Misschien is dit het moment om even wat drinken te pakken of naar de wc te gaan. De act is zeer statisch: Boggie lijkt alleen haar mond te bewegen. Let op: weer een boom op de achtergrond! The Common Linnets zijn trendsetters!

 

Afbeelding

21.56 uur > 11 Wit-Rusland

Niet uitlachen - Wit-Rusland doet sinds 2004 mee aan het Songfestival en wist tot nu toe maar vier keer de finale te halen. Maar als je nu denkt dat wij de Wit-Russen kunnen uitlachen: mooi niet! Het lukte Nederland namelijk maar drie keer in die periode.

Uzari & Maimuna

Na lang proberen - Zanger Uzari lééft voor het Songfestival. Hij was in 2011 achtergrondzanger bij de Wit-Russische inzending en dat smaakte naar meer, dus probeerde hij al twee keer eerder de nationale selectie te winnen. Nu is het eindelijk gelukt, samen met violiste Maimuna.

Time

Tijd - Het nummer heet Time en dat is een populair thema in Wenen. In de tweede halve finale volgen nog This time van Litouwen en Time to shine van Zwitserland.

En? Hoe gaat het?

Indringende blik - Maimuna kijkt wel heel indringend in de camera tijdens haar playback-vioolspel, maar verder is het een prima act. Veel rook op het podium. Commentator Jan Smit vindt het niet bijzonder.

 

Afbeelding 

22.01 uur > 12 Rusland

Kunstschaatser - Na Wit-Rusland is het nu tijd voor Rusland. De reus uit het oosten trekt elk jaar alle registers open voor een topinzending en met succes: nog nooit strandde Rusland in de halve finale. In 2008 won Dima Bilan het festival zelfs, met hulp van een kunstschaatser op de achtergrond.


Polina Gagarina

Griekse stemmen? - Ook dit jaar heeft Rusland weer zijn best gedaan. Zangeres Polina Gagarina heeft een dijk van een stem. Ze groeide op in Griekenland. Zouden de Grieken dat weten en extra op haar stemmen?

A million voices

Vrede - A million voices is een nummer over vrede en dat klinkt wat cynisch als het uit Rusland komt. Maar laten we het nu niet over politiek hebben. Polina's lied heeft alle ingrediënten voor een echte Songfestival-kraker. Een simpele boodschap, een power-zangeres en de perfecte opbouw (met na twee coupletten en refreinen een bridge met klappende backings). Als dit geen succes wordt...

En? Hoe gaat het?

Lampjes - De zang is niet vlekkeloos: in de lage stukjes is Polina soms net niet overtuigend, maar in het refrein knalt ze lekker. En ze speelt met de camera. Polina draagt een jurk met lampjes erin en de act ziet er prachtig uit.

 

Afbeelding


22.05 uur > Greenroom

We schakelen weer even naar de greenroom, waar Conchita met de Estse en de Servische inzending praat. De Este Stig geeft toe dat hij al negen keer heeft geprobeerd om op het Songfestival te mogen staan. Cornald Maas onthult dat het interviewtje bij de repetitie precies zo ging. Nog vier liedjes te gaan!

 

Afbeelding

22.07 uur > 13 Denemarken

Megasucces - Denemarken is net als de meeste Scandinavische landen een echt Songfestival-land. De Denen voelen dan ook goed aan wat een juiste inzending is voor het muziekspektakel, wat resulteerde in vier toptien-noteringen in de laatste vijf jaar, waarvan zelfs één winst.
 

Anti Social Media

Wel op Facebook - Anti Social Media heet het jonge bandje dat nu het podium van de Wiener Stadthalle beklimt. De jonge jongens hebben een opvallende naam gekozen voor hun kersverse groep: een waar statement. Desondanks zijn ze gewoon op Facebook te vinden hoor.

The way you are

Sixties - Philip, Nikolaj, David en Emil voeren hun nummer The way you are uit. Ze zijn geïnspireerd door de sound van de sixties en dat is wel te horen! Het liedje is een beetje een niemendalletje, maar het is wel supervrolijk, lekker fris.

En? Hoe gaat het?

Swingen - De jongens staan lekker te swingen. Vooral de drummer ziet er heel enthousiast uit. De backings hebben een paar verschillende dansbewegingen ingestudeerd.

 

Afbeelding

22.11 uur > 14 Albanië

Eindelijk weer finale? - Albanië (niet te verwarren met Armenië) wil na het succes uit 2012 - de vijfde plek! - eindelijk weer eens de finale halen.

Elhaida Dani

Italiaans succes - Daar is de Albanische inzending van 2015: de jonge zangeres Elhaida Dani. Ze werd in 2009 op 16-jarige leeftijd al bekend, door de winst van een grote talentenjacht in Albanië. De volgende stap was Italië, waar ze meedeed aan The Voice Of Italy en zelfs won. Verovert Elhaida nu ook Europa?

I’m alive

Ander nummer - Eigenlijk zou Elhaida in Wenen een ander nummer laten horen: Diell. Dat werd echter teruggetrokken door de schrijvers. Nu zingt ze I'm alive. Een echt powervrouw-nummer.

En? Hoe gaat het?

Broekpak - Elhaida heeft een outfit aan die een beetje lijkt op het fladderende broekpak van Trijntje, maar dan iets sexyer. En met glitters! De zang gaat niet de hele tijd goed, maar Elhaida gaat er helemaal in op.

 

Afbeelding

22.15 uur > 15 Roemenië

Top drie - Net als Rusland kwam Roemenië tot nu toe altijd door de halve finales heen. 2005 en 2010 waren de topjaren met een derde plek. Is er een patroon te ontwaren en gaan de Roemenen weer vijf jaar later opnieuw voor de top 3? 

Voltaj

1982 - Het bandje dat nu het Weense podium bestijgt, heet Voltaj. Een oudgediende, want deze formatie bestaat al sinds 1982, toen onze Trijntje negen jaar oud was. Door de jaren heen kwamen er wel steeds nieuwe bandleden.

De la capat / All over again

Tweetalig - Het lied van Voltaj is het enige tweetalige nummer dit jaar: de mannen zingen Roemeens én Engels (al is de overgang soms lastig hoorbaar). Behalve Finland en Roemenië heeft iedereen een volledig Engels nummer.

En? Hoe gaat het?

BLOF - Volgens Cornald Maas is Voltaj 'een vleugje Coldplay en een vleugje BLOF'. Daar zit wel wat in! Een mooie boodschap, eigenlijk zo goed als zeker door naar de finale.

 

Afbeelding

22.20 uur > 16 Georgië

Grof geschut - Georgië (bijna helemaal in Azië, maar wel Europees genoeg voor het Songfestival) doet sinds 2007 mee en meestal met groot succes. Vorig jaar mislukte de deelname jammerlijk, dus zet Georgië grof geschut in.

Nina Sublatti

Stem kwijt - Nina Sublatti moet het gaan doen. Eerder deze week was ze nog haar stem kwijt en moest ze een optreden in Wenen afzeggen, maar nu staat ze weer op het podium.

Warrior

Niet Malta! - Warrior heet het nummer van Nina. En let op, dat is niet het nummer van de Maltese Amber, die in de tweede halve finale optreedt. Nina's song is schreeuwerig.

En? Hoe gaat het?

Nina gaat helemaal uit haar dak in haar heks-achtige outfit. En de visuals zijn al net zo heftig als het nummer. Geen plezier om naar te luisteren, als je het ons vraagt, maar er is wel over nagedacht.

 

Afbeelding

 


22.24 uur > De lijnen gaan open

Ja ja, alle zestien acts zijn geweest, dus de lijnen zijn geopend. Je kunt stemmen op alle landen, behalve Nederland. We zien een recap van alle deelnemers. Wat ons betreft mogen België, Nederland, Griekenland, Estland, Hongarije, Wit-Rusland, Rusland, Denemarken en Roemenië door. 


22.31 uur > Huisdieren in Wenen

De presentatrices maken weer wat 'grapjes' over hun huisdieren, die ons rondleiden door Wenen. Ehhh oké? Het is natuurlijk bedoeld als promotie van de Oostenrijke hoofdstad, maar is dit nou de beste reclame?

 

22.35 uur > Opnieuw een recap

We krijgen weer een samenvatting van alle optredens. Wat opvalt, is de grote diversiteit in de nummers. Volgens commentator Cornald Maas is dat in de tweede halve finale veel minder: daarin zitten vooral popnummers.

 

22.42 uur > De stembussen zijn gesloten

Het lot van Trijntje Oosterhuis is bezegeld: de stembussen zijn gesloten. Alles zestien landen uit deze eerste halve finale plus Australië, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk hebben geoordeeld en samen met de punten van de vakjury's wordt zo bepaald wie er doorgaan en wie niet.

 

22.46 uur > Van tevoren gekwalificeerd

De presentatrices stellen de acts voor die zonder halve finale meteen in de finale staan: de 'grote vijf' Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland (die veel betalen) plus gastland Oostenrijk en eenmalige deelnemer Australië.

 

22.51 uur > Bingo

NOS op 3 heeft een Songfestival-bingo ontworpen met de clichés die gegarandeerd langskomen. De kaart is al bijna vol:

 

22.53 uur > Bookmakers

Volgens de bookmakers gaan Rusland, Estland, Roemenië, Griekenland, Georgië, Armenië, België, Albanië, Wit-Rusland en Hongarije door naar de finale. Finland stond eerder ook hoog, maar is een stuk gedaald. Wij hopen natuurlijk dat de bookmakers het niet bij het juiste eind hebben en dat Trijntje ook doorgaat naar de eindstrijd!


22.55 uur > De enveloppen

De uitslag is berekend! Nog een paar minuten en we weten of Trijntje de halve finale doorstaat. We krijgen nu niet het aantal punten te horen: we zien alleen wie er doorgaan, in willekeurige volgorde.


22.57 uur > Uitslag

Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België zijn door naar de finale. Trijntje strandt in de halve finale.

 

23.00 uur > Einde

Met de uitslag komt er direct een einde aan de eerste halve finale van het Songfestival. We sluiten nu ook dit liveblog.

Reageren