Liveblog: Eurovisie Songfestival 2017, 1e halve finale

9 mei 2017 20:35 | muziek | Door Televizier

Dat was 'm dan, de eerste halve finale van het 62ste Eurovisie Songfestival. Televizier.nl zat natuurlijk voor de buis. Lees hier ons liveblog terug!

Vanuit het International Exhibition Centre in Kiev streden dinsdagavond achttien landen om een plaatsje in de finale van aanstaande zaterdag. De uitslag: Moldavië, Azerbeidzjan, Griekenland, Zweden, Portugal, Polen, Armenië, Australië, Cyprus en België blijven nog in de race.

Hieronder kun je ons liveblog teruglezen. Met extra informatie over alle artiesten, ons commentaar op de nummers en de leukste tweets. Om het teruglezen te vergemakkelijken hebben we de berichten van 'oud' naar 'nieuw' gezet.


Afbeelding

20.45 uur > Nog heel even

Het is bijna zover: het 62ste Eurovisie Songfestival gaat beginnen! Vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev gooien achttien landen alles in de strijd om een plaatsje te bemachtigen in de finale van komende zaterdag. Nederland is vanavond nog niet aan de beurt: OG3NE treedt donderdag aan in de tweede halve finale.

Via dit liveblog houdt Televizier.nl je op de hoogte van de gebeurtenissen in Kiev. We geven toelichting én commentaar bij alle deelnemers en hun optredens.

20.50 uur > Jan en Cornald zijn er klaar voor

Het Nederlandse commentaar bij de uitzending op NPO 1 wordt traditiegetrouw verzorgd door Jan Smit en Cornald Maas. Jan geeft zijn Facebook-volgers een rondleiding achter de schermen:

De mensen die zeggen dat ze de Nederlandse uitzending links laten liggen omdat het Britse commentaar beter is, dient Jan van repliek:

20.55 uur > OG3NE in het zwembad

Onze ‘eigen’ Lisa, Amy en Shelley hoeven in deze halve finale nog niet in actie te komen en kunnen vanavond dus lekker relaxen. Zo zaten de zusjes eerder vanavond lekker in het zwembad:

Morgenavond is voor OG3NE de grote repetitie waar de jury alvast cijfers geeft.

21.00 uur > Daar gaan we dan!

Stipt 21.00 uur, daar is de Eurovisie-tune! Het Songfestival is officieel begonnen. Voor de tweede keer komt het liedjesfestijn vanuit Kiev, want na Ruslana’s winst in 2004 haalde zangeres Jamala het evenement opnieuw naar Oekraïne. Het Eurovisie-circus is neergestreken in het International Exhibition Centre, een hal ten oosten van de rivier de Dnjepr.

21.02 uur > Openingsact

Spinning zingt deze 'grote Oekraïense ster' Monatik. Zijn outfit is opmerkelijk.

21.05 uur > Presentatietrio

De presentatoren van dienst zijn Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko. Voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival praat een trio van drie mannen de liedjes aan elkaar. Timur, die straks te zien is vanuit de greenroom, presenteerde eerder al twee keer het Junior Songfestival.


Afbeelding

21.08 uur > 01 Zweden

Robin Bengtsson

Een Songfestival-land bij uitstek mag de halve finale openen: Zweden, dat deze eeuw vaker wél dan niet de top-5 haalde in de eindstand. De man die dit jaar de Zweedse eer hoog mag houden, heet Robin Bengtsson. Hij versloeg in de nationale voorronde twee zangeressen die eerder de Eurovisie-bokaal mee naar huis namen (Loreen en Charlotte Perrelli), dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

I can’t go on

Robin treedt aan met I can’t go on, een glad, ietwat overgeproduceerd popdeuntje met een weinig subtiele sexy tekst (I wanna take off all my clothes). De productie heeft wel wat weg van Justin Timberlakes megahit Can’t stop the feeling, die vorig jaar nog de interval-act vormde op het Songfestival.

En? Hoe doet-ie het?

Het optreden van Robin en zijn vier maten loopt (jazeker) als een tierelier. De pasjes op de loopband, de hand door zijn haar, het gebaartje bij freaking beautiful – alles zit er volledig ingeramd. En dat mag allemaal nog een keertje in de finale, want reken maar dat we Robin daar terugzien.


Afbeelding

21.12 uur > 02 Georgië

Tamara Gachechiladze

Haar achternaam klinkt een beetje als een kokhalsneiging, maar verder lijkt Tamara Gachechiladze een ietwat saaie zangeres. Toch werd deze braaf ogende Georgische eerder van het Songfestival geschopt. In 2009, kort na het Russich-Georgische conflict over Zuid-Ossetië, wilde Tamara met popgroep Stephane & 3G het liedje We Don’t Wanna Put In ten gehore brengen op het Songfestival. De anti-Poetin-boodschap werd gediskwalificeerd.

Keep the faith

Acht jaar later krijgt Tamara solo een nieuwe kans met Keep the faith. Alhoewel, kans… Wat een draak van een nummer is dit. Een zeurderige over-the-top-ballad zonder enig haakje. En geloof ons, er komen nog meer ballads vanavond, waarvan vele beter dan deze.

En? Hoe doet ze het?

Hoe goed Tamara ook zingt, een nummer als dit zakt volledig weg. Keep the faith. Tja, fijn voor haar dat ze er zelf wél vertrouwen in houdt.

 

Afbeelding

21.17 uur > 03 Australië

Isaiah

Australië reist voor de derde keer af naar het Europese liedjesfestijn. In 2015 zette de swingende Guy Sebastian meteen een hoge standaard met zijn vijfde plaats, vorig jaar ging powerhouse Dami Im daar nog even overheen met plek twee. De zeventienjarige X Factor-winnaar Isaiah, afkomstig uit een aboriginal-gezin, kan dat alleen overtreffen door te winnen.

Don’t come easy

Winnen is misschien wat veel gevraagd, maar wij hopen wel weer op een hoge notering voor down under. Isaiah levert met Don’t come easy een spetterende, Sam Smith-achtige ballad af, die een stuk memorabeler is dan bijvoorbeeld dat Georgische nummertje van zojuist.

En? Hoe doet-ie het?

Isaiah voegt veel variaties toe aan zijn nummer en vliegt daarbij af en toe uit de bocht. Hij herpakt zich wel weer op het einde. Hé, weer vuurwerk!

 

Afbeelding

21.21 uur > 04 Albanië

Lindita

We gaan nog even door met de ballads: nu is het de beurt aan de Kosovaarse zangeres Lindita. Inderdaad, Kosovaarse, want Lindita is niet geboren in Albanië, het land dat ze vanavond vertegenwoordigt. Haar thuisland Kosovo, sinds 2008 onafhankelijk, mag niet meedoen aan het Songfestival, omdat het niet door iedereen als land wordt erkend.

World

In de nationale voorronde zong Lindita dit nummer als Botë, in het Albaans dus. Toen ze werd uitverkoren voor de Europese strijd, vertaalde ze het lied naar het Engels, waarmee het nog meer een inwisselbare schreeuwballad is geworden.

En? Hoe doet ze het?

Lindita doet haar uiterste best, maar van dit liedje is niet zo veel te maken. Ook de feestwinkel-achtige kleding en make-up helpt haar niet veel verder.

 

Afbeelding

21.25 uur > 05 België

Blanche

Vlaanderen en Wallonië mogen afwisselend de Belgische Songfestival-inzending kiezen. Na de Vlaamse Laura Tesoro is het nu weer de beurt aan de Walen. Zij putten voor de derde keer uit La Voice Belgique: zangeres Ellie Delvaux reikte vorig jaar tot de tweede liveshow van de talentenjacht. Voor het Songfestival koos ze de artiestennaam Blanche.

City lights

Toen City lights uitlekte op Spotify, deed dat de bookmakers op hun grondvesten schudden. Het Lana Del Rey-achtige nummer is mysterieus, sfeervol en vooral anders dan andere inzendingen. Een muzikaal lichtpuntje. In de polls steeg Blanche dan ook naar plek twee.

En? Hoe doet ze het?

Sinds Blanche City lights live ging zingen bij pre-party’s en repetities, ebde het enthousiasme bij de bookmakers wat weg. Nog steeds is het een fijn atypisch nummer, maar door Blanches nogal onzekere zang en podiumpresentatie moet België misschien toch vrezen voor de danger zone.


Afbeelding

21.28 uur > 06 Montenegro

Slavko Kalezic

Oost-Europese hijgkitsch, is dat een genre? Zo ja, dan is Slavko Kalezic er geknipt voor. Al is die enorme vlecht waarmee hij loopt te zwaaien nou juist niet echt geknipt. Deze Montenegrijnse zanger moet het niet van zijn stem hebben, meer van zijn diva-act en zijn weinig verhullende shirtje.

Space

Bij Zweden vonden we al dat de tekst weinig subtiel was, maar Slavko gaat pas echt helemaal los. Hij zingt over zijn wet dreamswild nightmares en blèrt in het refrein: I have my suit on, no need to worry / Give me your body, let’s write a story / Our body language / Rocket to the stars. En dat alles op een leuke gedateerde beat, wat wil je nog meer?

En? Hoe doet-ie het?

Heeft Slavko nou een choreografie of doet hij maar wat op het podium? Hij is in elk geval enthousiast. Maar qua vocale kwaliteit zou het een schande zijn als dit de finale haalt.

 

Afbeelding

21.32 uur > Greenroom

We schakelen even over naar de greenroom. It's not green, it's not a room, aldus presentator Timur, maar zo heet de ruimte waar de artiesten zitten nou eenmaal.

 

Afbeelding

21.35 uur > 07 Finland

Norma John

Zo goed als buurland Zweden altijd scoort, zo wisselvallig is Finland op het Songfestival. De afgelopen twee jaren wisten een gehandicapten-punkband en een vals zingende zangeres de finale niet te halen. Norma John moet het tij keren – een duo dat bestaat uit pianist Lasse Piirainen en zangeres Leena Tirronen.

Blackbird

Een poëtisch hoogstandje leveren de Finnen hier af. Leena vraagt de vogel die bij haar raam zingt om stil te zijn, omdat het gezang haar herinnert aan de tijd met haar ex-geliefde. You sang when he was in my bed / You sang when my heart sang – wij vinden het mooi.

En? Hoe doen ze het?

Wat een verademing is dit na het gekrijs van ballad-concurrenten Georgië en Albanië. Het is nummer is mysterieus en gevoelig en dat wordt nog versterkt door de staging. Een stijlvol geheel.


Afbeelding

21.39 uur > 08 Azerbeidzjan

Dihaj

Met een winst en vijf andere top-10-noteringen op rij was Azerbeidzjan vanaf het debuut in 2008 uiterst succesvol in de Songfestival-finale. De laatste jaren kwam de klad er een beetje in met de acts van brave, Barbiepop-achtige zangeressen. De eigenzinnige Diana van band Dihaj moet Azerbeidzjan terugbrengen naar de top-10.

Skeletons

Skeletons klinkt een beetje experimenteel, zeker tussen de vele zoete Songfestival-inzendingen, maar eigenlijk is het gewoon een heel slim en modern popnummer. Het is dan ook geschreven door het team dat verantwoordelijk was voor het Azerbeidzjaanse lied uit 2011, dat op de eerste plaats eindigde.

En? Hoe doet ze het?

Prima uitvoering! In het refrein klinkt Diana soms wat schel, maar de compositie en de act maken veel goed. Maar WAAROM die paardenkop?

 

Afbeelding

21.44 uur > 09 Portugal

Salvador Sobral

De Songfestival-voorbereiding van Salvador Sobral was anders dan die van de andere inzendingen: de Portugese zanger kwam vanwege zijn broze gezondheid pas op het laatste moment naar Kiev. De repetities van vorige week liet hij over aan zijn zus Luísa, die het nummer ook schreef.

Amar pelos dois

Portugal blijft als een van de weinige landen steevast in de eigen taal deelnemen. Amar pelos dois is vanavond het enige niet-Engelstalige nummer. Salvador zingt over een verloren geliefde naar wie hij nog steeds op zoek is. Oftewel: over saudade, het onvertaalbare Portugese woord voor een mengeling van gemis, weemoed en liefde.

En? Hoe doet-ie het?

Wat een mooi kwetsbaar en dromerig optreden! De act is bijna net zo sober als bij Anouks Birds en Salvador staat net als Anouk ook op een klein podiumpje tussen het publiek. Het optreden komt daardoor - ondanks de enorme zaal - toch intiem over.

 

Afbeelding

21.48 uur > 10 Griekenland

Demy

Geen sirtaki, wel een grote naam uit de hedendaagse Griekse muziek: dancezangeres Demy. Ze scoorde al bijna net zoveel nummer-1-hits als dat er Griekse eilanden zijn. Demy werd intern geselecteerd door omroep ERT, samen met de Griekse hitmaker Dimitris Kontopoulos, die eerder al Songfestival-nummers schreef voor Oekraïne, Azerbeidzjan en Rusland.

This is love

Klinkt als een dreamteam, Demy en Dimitris, maar dan valt This is love toch zwaar tegen. Een nummer dat twijfelachtig begint als een soort powerballad, maar vervolgens toch maar een echte danceknaller wordt. Het gaat het ene oor in en het andere weer uit.

En? Hoe doet ze het?

Au, dat refrein! Demy hoort bij This is looooove een hoge noot te zingen, maar pakt de lage optie. En alsnog klinkt het he-le-maal niet goed. Alle uithalen zijn vals.

 

Afbeelding

21.52 uur > 11 Polen

Kasia Mos

Zangeres Kasia wilde vorig jaar ook al voor Polen naar het Songfestival, maar toen moest ze genoegen nemen met een zesde plaats in de nationale voorronde. Ze bleef in de aandacht met onder meer een Playboy-shoot (naakt met wolven) en waagde dit jaar opnieuw een poging. Bingo!

Flashlight

Een Romeo-en-Julia-achtige onmogelijke liefde – daarover lijkt Flashlight te gaan: Two hearts we’re invincible / When we’re together, we’re untouchable. Kasia droeg het zelf op aan mensen en dieren die op de vlucht zijn, want ook dat thema zit in het onheilspellende nummer. En die violen maken het alleen nog maar dreigender.

En? Hoe doet ze het?

De act ziet er stijlvol uit, alleen jammer van de verknipte bruidsjurk (die ook nog eens iets te strak zit). Kasia zingt erg goed en krachtig. Van alle ballads maakt deze misschien wel het meeste kans.

 

Afbeelding

21.56 uur > 12 Moldavië

SunStroke Project

Daar is hij dan: de Epic Sax Guy! De beroemde dansende saxofonist Sergey Stepanov deed met SunStroke Project al eens mee aan het Songfestival. In 2010 eindigde het trio op een jammerlijke 22ste plaats, maar door zijn flamboyante saxofoonsolo ging Sergey wel viral op internet: van gifjes en remixen tot saxrolling, een nieuwe variant van rickrolling.

Hey, Mamma!

In het swingende Hey, Mamma! vraagt zanger Sergei Yalovitsky aan zijn schoonmoeder of ze wat minder wil zeuren dat hij er met haar dochter vandoor gaat. Hij is echt wel betrouwbaar. Of we dat nou geloven of niet, SunStroke Project levert weer een catchy nummer af.

En? Hoe doen ze het?

De act is een beetje rommelig, maar wel ontzettend vrolijk en de heren van SunStroke Project brengen het met overtuiging. Tussen al die ballads valt dit echt wel op.

 

Afbeelding

22.00 uur > 13 IJsland

Svala

In IJsland, maar ook in de Verenigde Staten is zangeres Svala Björgvinsdóttir al bekend met haar houseband Steed Lord, waarvan de muziek onder meer voorkomt in Keeping Up With The Kardashians. Svala won de IJslandse voorronde met een televoterecord en wordt dus volop gesteund door het Eurovisie-minnende eiland.

Paper

Paper is electropop met wat jaren-80-hints. Svala heeft een erg krachtige en herkenbare stem, maar helaas is het nummer wat monotoon. De bookmakers schatten haar niet al te hoog in, dus het is nog de vraag of IJsland goede papieren heeft voor een finaleplek.

En? Hoe doet ze het?

Hmmm, twijfel. Svala zingt goed, maar het nummer is het nét niet. Jammer trouwens dat ook IJsland voor een witte jurk heeft gekozen. 


Afbeelding

22.05 uur > Greenroom

Presentator Timur strijkt in de greenroom neer tussen de Moldaviërs en geeft de Epic Sax Guy nog even wat extra aandacht. Hij mag de saxofoonsolo uit zijn vorige Songfestival-optreden spelen.

 

Afbeelding

22.08 uur > 14 Tsjechië

Martina Bárta

Aan zangeres Martina Bárta de taak om het Songfestival-trauma van Tsjechië te doen vergeten. Na vijf mislukte pogingen haalde het land vorig jaar voor het eerst de Songfestival-finale, maar met een gedateerde ballad eindigden de Tsjechen tragisch een-na-laatste.

My Turn

En dus is Martina nu naar Kiev gekomen met… opnieuw een gedateerde ballad! Jazeker, de Tsjechische omroep lijkt weinig te hebben geleerd van 2016. Tussen de zee aan ballads zal dit jazz-achtige nummer wegvallen. Plaspauze!

 

Afbeelding

22.11 uur > 15 Cyprus

Hovig

Cyprus ging dit jaar in zee met zanger Hovig en producer Thomas G:son, de Zweed die al meeschreef aan tientallen nummers voor nationale Songfestival-voorrondes. Zijn grootste wapenfeit tot nu toe is Euphoria, waarmee Loreen in 2012 Eurovisie won.

Gravity

Zo goed als Euphoria is Gravity zeker niet, maar het zit duidelijk wel goed in elkaar. Een eigentijds nummer met een lekker lome beat en handgeklap – G:son heeft goed geluisterd naar de productie in Human van Rag’n’Bone Man. Helaas is het geheel wel wat vlak.

En? Hoe doet-ie het?

Hovig heeft een strakke act met zijn dansers. Zijn liedje is simpel, maar blijft wel in je hoofd zitten. Cyprus zal of nét wel, of nét niet de finale halen.

 

Afbeelding

22.16 uur > 16 Armenië

Artsvik

Armenië pakte de nationale voorronde serieuzer aan dan ooit en organiseerde een heuse The Voice-achtige talentenjacht met zes oud-Eurovisie-gangers als coaches. Met dertien weken audities, battles en liveshows achter de rug kwam zangeres Artsvik als winnares uit de bus.

Fly with me

Na haar winst kreeg Artsvik Fly with me toebedeeld. Het liedje moet even op gang komen, maar richting de helft blijkt het een heel aardig dromerig nummer. Interessant is de mix van oosterse, traditionele én experimentele invloeden.

En? Hoe doet ze het?

Artsvik voert haar act perfect uit, met bijbehorende handbewegingen en zwoele blikken in de camera. Het lied is moeilijk, maar het komt er heel soepel uit!

 

Afbeelding

22.19 uur > 17 Slovenië

Omar Naber

Sloveen Omar Naber deed al eerder mee aan het Songfestival, toen ook al in Kiev. In 2005 strandde hij in de halve finale met Stop. Stoppen met zingen deed hij niet, al zat hij in de tussentijd wel zeven maanden in de gevangenis voor aanranding. En nu staat hij gewoon weer op het podium in Oekraïne.

On my way

Powerballad-alarm! Saai coupletje, Broadway-achtig refrein, nog een saai coupletje, Broadway-achtig refrein, dan de meest ongeïnspireerde bridge van de avond (ey-eeey-eeey), modulatie… Voorspelbaar en ouderwets.

En? Hoe doet-ie het?

Omar heeft het zo te zien wel naar z'n zin op het podium, maar we vrezen dat het voor hem bij deze avond blijft. Een finaleplek kan Slovenië wel vergeten – Omar is on his way naar huis.


Afbeelding

22.23 uur > 18 Letland

Triana Park

Een roemloos einde in de marges van de Songfestival-geschiedenis dreigde voor Triana Park: in 2008, 2009, 2010, 2011 én 2012 deed de band mee aan de nationale voorronde, maar keer op keer bleek dat een teleurstelling. Een pauze van vijf jaar deed de Letse formatie goed: een nieuwe poging voor 2017 was eindelijk succesvol.

Line

De hook Where we draw the line blijft flink in je hoofd zitten – deze regel komt dan ook maar liefst twintig keer voor in dit nummer. Hoe experimenteel Line ook wil klinken, door al die herhaling komt het een tikje flets over.

 

Afbeelding

22.28 uur > De lijnen gaan open

Nu alle achttien acts de revue zijn gepasseerd, kan de televoting beginnen. Het publiek bepaalt voor de helft welke tien landen doorgaan naar de finale. De andere helft van de score wordt gegeven door de jury’s, die hun oordeel hebben gebaseerd op de grote repetitie van gisteren.

Nederland kan vanavond niet meestemmen: alleen de landen uit de eerste halve finale bepalen wie er doorgaan, aangevuld met Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (drie van de landen die altijd sowieso al in de finale staan).

Wat ons betreft verdienen Finland, Portugal en Armenië zeker een plekje in de finale. En vooruit, doe dan ook maar Australië, België, IJsland en de Epic Sax Guy uit Moldavië.

22.32 uur > Uitgebreide recap

We krijgen een lange samenvatting te zien van de achttien acts. U KUNT NU NIET STEMMEN!, staat in hoofdletters onder in beeld. Knoop dat in je oren!!!

22.35 uur > Jamala

Hé, een terugblik op de finale van vorig jaar, gewonnen door Jamala, die een 'persoonlijke historische boodschap' naar het Songfestival bracht: ze zong over de deportatie van Krim-Tataren in 1944. Speciaal voor deze halve finale zingt de Oekraïense zangeres haar nummer nog een keer. Nu met dansers om haar heen.

22.40 uur > Bookmakers

Bij de internationale wedkantoren wordt er flink geld ingezet op de Eurovisie-deelnemers, waar een redelijke betrouwbare voorspelling van hun kansen uit komt rollen. Als de bookmakers het bij het juiste eind hebben, gaan de favorieten Armenië, Portugal en Zweden zeker door naar de finale.

Ook Azerbeidzjan, Finland, Griekenland en Moldavië maken veel kans op een plekje voor zaterdag. Voor Australië, België, Cyprus, Georgië, IJsland, Letland en Polen wordt het nagelbijten. Kansloos volgens de bookies: de ballads van Albanië, Slovenië en Tsjechië en de dansende vlecht uit Montenegro.

22.43 uur > Nog een samenvatting

Alle acts komen nog een keertje langs, nu iets korter geknipt. Lullig voor Australië: precies de valse uithaal van Isaiah zit nu in de montage.

22.48 uur > De lijnen zijn gesloten!

De presentatoren tellen in het Oekraïens af naar 0: de lijnen zijn gesloten! Nu is het wachten op de uitslag. De stemmen van het televotende publiek worden verrekend met die van de vakjury's. Welke tien landen gaan door naar de finale?

22.52 uur > Nogmaals Jamala?!

Oekraïne lijkt geen andere artiesten in de aanbieding te hebben dan Jamala: ze mag nog eens het podium op. Deze keer met heftige beats en een nieuw gewaad.

22.58 uur > Spanje, Verenigd Koninkrijk en Italië

We krijgen alvast een preview van drie acts die zaterdag sowieso in de finale staan (omdat de landen veel geld betalen). Dat zijn Manel Navarro uit Spanje, Lucie Jones uit het Verenigd Koninkrijk en Francesco Gabbani uit Italië. Die laatste is - samen met zijn dansende aap - topfavoriet voor de eindoverwinning.

23.03 uur > Daar komt de uitslag

De stemmen zijn geteld. Binnen enkele ogenblikken weten we welke tien landen de finale halen. Spannend! De finalisten worden in willekeurige volgorde bekendgemaakt. Pas na de finale weten we wat de exacte uitslag was.

23.05 uur > De eerste vijf

Moldavië (met de Epic Sax Guy), Azerbeidzjan, Griekenland, Zweden en Portugal zijn de eerste vijf landen die doorstoten naar de finale.

23.08 uur > En nog vijf

Ook Polen, Armenië, Australië, Cyprus en België hebben genoeg stemmen gekregen voor een plekje in de eindstrijd. Verrassend is dat Finland naar huis moet.

23.12 uur > Einde

Zo, de eerste halve finale zit erop! Tien landen hebben een finaleplek bemachtigd, de volgende tien komen we aanstaande donderdag te weten. Dan treedt ook OG3NE aan met Lights and Shadows. Televizier.nl meldt zich dan weer met een liveblog. Tot dan!

Lees ook:
België bemachtigt finaleplek op Eurovisie Songfestival 

Meer over