Liveblog: Eurovisie Songfestival 2017, finale

13 mei 2017 20:40 | muziek | Door Televizier

Het 62ste Eurovisie Songfestival zit erop. Na een spectaculaire avond heeft Portugal het liedjesfestijn gewonnen en werd Nederland elfde. Televizier.nl zat natuurlijk voor de buis. Lees hier ons liveblog terug!

Vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev streden zaterdagavond 26 landen om de overwinning van het 62ste Eurovisie Songfestival. Lees ons liveblog terug voor extra informatie over alle artiesten, voor ons commentaar op de nummers en voor de leukste tweets.


Afbeelding

0.46 uur > Einde

Met dit prachtige optreden komt het 62ste Eurovisie Songfestival tot een einde. En daarmee sluiten we ook dit liveblog. Bedankt voor het meelezen!

0.40 uur > Nog één keer Amar pelos dois

De presentatoren kondigen af en Salvador mag nog één keer zijn winnende nummer zingen. Zijn zus Luísa, die Amar pelos dois schreef, staat naast hem op het podium en zingt afwisselend met haar broer. Wat een bijzonder slot van deze avond!

0.38 uur > "Muziek is geen vuurwerk, maar gevoel"

Salvador krijgt even tijd voor een overwinningsspeech en houdt een pleidooi voor verandering van de muziekscene. "We leven in een wereld van fastfoodmuziek", aldus de Portugees, die de 'echte' liedjes wil terubrengen. "Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel." Een mooi statement.

0.37 uur > Salvador krijgt trofee van Jamala

De grote winnaar Salvador Sobral krijgt de Eurovisie-trofee van de vorige winnares, Jamala. Hij gaat nu nog eens optreden met zijn nummer Amar pelos dois.

0.35 uur > PORTUGAL WINT!

Portugal krijgt naast de meeste punten van de vakjury's ook de hoogste score van de televoters. Met in totaal 758 punten is Salvador Sobral de overtuigende winnaar van het 62ste Eurovisie Songfestival!

0.34 uur > België vierde, Moldavië derde

Blanche is vierde geworden, Sunstroke Project met de Epic Sax Guy uit Moldavië eindigt op de derde plaats. Wie gaat winnen: Portugal of Bulgarije?

0.32 uur > Nog vier scores te gaan

Alleen Bulgarije, Portugal, Moldavië en België moeten nog punten krijgen van de vakjury's. Portugal staat voorlopig bovenaan, maar Bulgarije kan misschien nog dichtbij komen bij een groot verschil in punten van de televoters.

0.30 uur > OG3NE komt straks uit op elfde plek

Nederland komt straks uit op een elfde plek, berekenen Cornald Maas en Jan Smit, als je let op de landen die OG3NE nog gaan inhalen met de punten van de mensen thuis.

0.29 uur > Top-10 bij de kijkers

We zijn aangekomen bij de top-10 van de televoters. Frankrijk krijgt 90 punten van de mensen thuis en komt uit onder OG3NE. Ook Kroatië lukt het niet om Nederland in te halen.

0.27 uur > Teleurstellende televoting voor OG3NE 

Nederland krijgt maar 15 punten van de tv-kijkers uit alle 42 landen. Dat is teleurstellend weinig. Nederland eindigt op 150 punten en zal dus nog flink worden ingehaald.

0.26 uur > Wat hebben de kijkers gekozen?

Het moment van de waarheid: alle punten van de tv-kijkers worden nu in één keer opgeteld bij de scoreverdeling van de vakjury's.

0.23 uur > Tussenstand na alle vakjury's

Portugal staat na de scores van alle vakjury's ruim op de eerste plaats met 382 punten voor het gevoelige nummer van Salvador Sobral. Bulgarije heeft meer dan honderd punten minder: 278. Zweden staat voorlopig op 218. Australië volgt op de vierde plaats (171 punten), Nederland op een hele mooie vijfde plek met 135 punten!

0.21 uur > OG3NE stijgt naar 5!

Met acht punten van Kroatië én van Tsjechië staat OG3NE opeens op de vijfde plek bij de jury's.

0.19 uur > Belgische jury negeert OG3NE

De Belgische vakjury geeft geen enkel punt aan OG3NE. Polen geeft wel 8 punten en het Verenigd Koninkrijk 4. Nederland kruipt langzaam omhoog op het scorebord, al is natuurlijk nog de grote vraag wat het televotende publiek heeft gekozen.

0.17 uur > Go OG3NE!

De Roemeense jury geeft OG3NE de maximale score van 12 punten! Ook de Hongaarse vakjury is Nederland gunstig gezind: 8 punten.

0.16 uur > Tussenstand na 30 landen

0.13 uur > Douwe Bob geeft 'onze' punten

Douwe Bob geeft de punten van de Nederlandse jury door en houdt zijn hond prominent in beeld - een beetje irritant. De Nederlandse profs geven 8 punten aan Denemarken, 10 aan Bulgarije en 12 aan Portugal. Buurland België krijgt maar twee punten van onze jury, vermoedelijk zijn 'onze' televoters iets meer op de hand van Blanche.

0.12 uur > 7 punten van Duitsland én Zwitserland

De Duitse en Zwitserse jury's belonen het optreden van OG3NE allebei met 7 punten. Onze oosterburen maken een eigenzinnige keuze voor hun 12 punten: Noorwegen.

0.07 uur > 10 punten van Bulgarije

OG3NE krijgt 10 punten van Bulgarije! Nederland stijgt daarmee naar de achtste plaats. Opvallend is dat de jury van Bulgarije helemaal geen punten geeft aan de landen die boven Nederland staan.

0.06 uur > Jurypunten op de helft

Nu de helft van de landen hun juryscores hebben doorgegeven, even een tussenstandje: Portugal staat bovenaan met 186 punten, Bulgarije volgt op enige afstand met 132 en Italië bezet de derde plaats met 97. Nederland staat voorlopig op plek tien, Spanje en Duitsland bungelen helemaal onderaan met 0 punten.

0.00 uur > Portugal juryfavoriet

Pas 16 van de 42 jury's hebben hun punten gegeven, maar het is nu al duidelijk dat de Portugese Salvador Sobral met zijn intieme Amar pelos dois een enorme favoriet is van de jury's. Zullen ook de kijkers thuis zo massaal voor Portugal hebben gekozen?

23.57 uur > OG3NE haalt punten binnen

Nederland krijgt 4 punten van Noorwegen, 5 punten van Denemarken en maar liefst 12 van Oostenrijk! Daarmee staat OG3NE voorlopig op een negende plaats bij de jury's.

23.54 uur > Tussenstandje

Portugal staat na de scores van acht landen fier bovenaan met 72 punten. Bulgarije volgt met 46 punten, vervolgens Italië met 43 punten. Tekent de top-3 zich hier al af?

23.52 uur > Israël trekt zich terug

Vlak voor het punten geven kondigt de woordvoerder van Israël aan dat het land dit jaar voor de laatste keer meedeed aan het Songfestival. De publieke omroep die het evenement altijd uitzendt, is per direct opgeheven.

23.51 uur > San Marino, bedankt!

Nederland krijgt 7 punten van San Marino. Bij landen als Letland en Israël helaas geen punten voor OG3NE.

23.47 uur > Punten van de jury's

We krijgen nu eerst de punten van alle internationale vakjury's te zien. De punten van het stemmende publiek worden daar pas helemaal aan het einde bij opgeteld. Elke jury geeft punten aan tien landen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Zweden is als eerste aan de beurt. De eerste score van punten gaan naar Portugal. Nederland krijgt 3 punten van Zweden.

23.45 uur > Stop voting now!

Presentatoren Oleksandr en Volodymyr tellen af: de lijnen zijn gesloten! Het lot van de deelnemers ligt nu vast.

23.40 uur > Streaker!

De winnares van vorig jaar, Jamala, geeft wéér een optreden, ditmaal op het podiumpje midden in de zaal. Na een paar seconden komt er een streaker naast haar staan met een Australische vlag om z'n schouders. Nadat hij z'n broek naar beneden heeft getrokken, voeren beveiligers hem meteen af.

23.36 uur > Nóg een samenvatting

Voor wie er nog niet genoeg van had: alle acts van vanavond worden nog eens op een rijtje gezet. Van Wit-Rusland is nu de tongzoen in de montage beland.

23.33 uur > Bulgarije nu op 1 in de polls

Na de optredens van vanavond is er van alles veranderd bij de bookmakers: Bulgarije staat nu op 1, Portugal op 2 en België op 3! De topfavoriet vooraf, Italië, is gezakt naar de vierde plaats in de polls.

23.31 uur > OG3NE in de greenroom

23.27 uur > Experimentele act

ONUKA mag een pauze-act verzorgen. De Oekraïense elektronische band maakt er een experimenteel geheel van, vermengd met wat folklore. Komt er zo nog een paardenkop? 

23.22 uur > Nog een recap

Nog een keertje komen alle liedjes langs, nu iets sneller.

23.16 uur > Ruslana in maliënkolder

De Oekraïense Songfestival-winnares van vóór Jamala, Ruslana, mag haar nieuwe single It's magical zingen. Ze is vergeten een broek aan te doen en draagt alleen een soort maliënkolder, als een ridder die zich aan het omkleden is.

23.13 uur > Lange samenvatting

Alle liedjes komen nog een keer langs in de uitgebreide recap. Voor wie nog niet weet wat te stemmen of juist niet te stemmen.

23.09 uur > De lijnen gaan open

Nu alle 26 landen de revue zijn gepasseerd, kan het stemmen beginnen! Het publiek bepaalt voor de helft welk land dit jaar het Songfestival gaat winnen. De andere helft van de score wordt gegeven door de vakjury’s van de deelnemende landen, die hun oordeel hebben gebaseerd op de generale repetitie van gisteren. Ook de jury's en het publiek van landen die in de halve finales afvielen, stemmen gewoon mee.

Als je wilt stemmen, bel dan naar 0909 00XX, met op de plek van de XX de code van het land dat je je stem gunt. Sms'en kan ook: stuur dan de code van het land naar 9090.


Afbeelding

23.03 uur > 26 Frankrijk

Alma

Door de strijd tegen de ‘verengelsing’ lijkt in Frankrijk zelfs het Songfestival een zaak van staatsbelang te zijn geworden. Toen zangeres Alexandra Maquet (‘Alma’) haar Franse liedje Requiem voor een klein deel hertaalde in het Engels, ging een minister daartegen tekeer op Twitter. Alma trekt zich er niets van aan en zingt in het refrein gewoon stukjes Engels, net als haar voorganger Amir vorig jaar.

Requiem

Soms doet het een beetje aan Stromae denken, deze inzending van Frankrijk. Requiem is fris en sexy en heeft een lekker ritme. Deze inzending, geschreven door Nazim Khaled, won dit jaar de Eurostory Award, die jaarlijks wordt toegekend aan de beste tekstregel van alle Eurovisie-liedjes.

De winnende regel zit al in het begin: ‘Les siècles passent et disparaissent, ce que tu crois être la mort, c’est une saison et rien de plus’ (vertaling: Eeuwen verschijnen en verdwijnen, dat waarvan jij dacht dat het de dood was, is een seizoen, en niets meer dan dat.)

En? Hoe doet ze het?

Alma maakt geen echte fouten en is een leuke afsluiter van de show. Het is wat makkelijk om de Eiffeltoren op de achtergrond te zetten, maar het ziet er wel prachtig uit, ook in combinatie met de jurk van Alma.

 

Afbeelding 

22.59 uur > 25 Bulgarije

Kristian Kostov

Nog maar een topfavoriet dan: de piepjonge Kristian Kostov. Met zijn 17 jaar is hij de eerste Songfestival-deelnemer ooit die in dit millennium geboren is. Toch heeft de Bulgaar, die in Rusland opgroeide en de finale van de Russische Voice Kids bereikte, een zeer volwassen stem.

Beautiful mess

De meest eigentijdse inzending van dit jaar, denken wij. Dit zou perfect passen in een populaire Spotify-playlist of op de radio. Beautiful mess is een atypisch Songfestival-nummer. Wij vinden het vooral beautiful, absoluut geen mess.

En? Hoe doet-ie het?

Hoewel Portugal en Italië in de voorspellingen van de bookmakers hoger staan, krijgen we opeens het gevoel dat Bulgarije heel goed zou kunnen gaan winnen vanavond. Kristian zingt uitstekend, ook alle uithalen zijn spot on. Geweldig!


Afbeelding

22.55 uur > 24 Zweden

Robin Bengtsson

Vanzelfsprekend staat Songfestival-land Zweden in de finale. De Scandinaviërs hebben sinds 2011 een soort driejarig patroon te pakken: eerst een jaar brons pakken, het jaar daarna goud en vervolgens een andere prima notering naast het podium. Let nu op: in 2014 werd Sanna Nielsen derde, in 2015 pakte Måns Zelmerlöw de eerste plaats, vorig jaar eindigde Frans op plek vijf. Komt Robin Bengtsson nu weer brons ophalen?

I can’t go on

Robin zingt I can’t go on, een glad, ietwat overgeproduceerd popdeuntje met een weinig subtiele sexy tekst (I wanna take off all my clothes). De productie heeft wel wat weg van Justin Timberlakes megahit Can’t stop the feeling, die vorig jaar nog de interval-act vormde op het Songfestival.

En? Hoe doet-ie het?

Nou, precies zoals in de halve finale. Alles aan deze act is extreem bedacht, waardoor het optreden heel fabrieksmatig overkomt. Het zal ongetwijfeld hoog scoren, maar we mogen toch hopen dat dit niet wint.

 

Afbeelding

22.50 uur > 23 België

Blanche

Ga er even goed voor zitten: nu begint een blokje met topfavorieten. Straks mag Zweden (vijfde bij de bookmakers), daarna Bulgarije (derde!), maar nu eerst België (vierde!). Onze zuiderburen sturen dit jaar de jonge zangeres Ellie Delvaux, die bekend werd door haar deelname aan de Waalse The Voice. Voor het Songfestival koos ze de artiestennaam Blanche.

City lights

Toen City lights uitlekte op Spotify, deed dat de bookmakers op hun grondvesten schudden. Het Lana Del Rey-achtige nummer is mysterieus, sfeervol en vooral anders dan andere inzendingen. Een muzikaal lichtpuntje. Bij de repetities viel de nerveuze Blanche wat tegen, maar in de eerste halve finale maakte ze indruk met haar kwetsbare optreden.

En? Hoe doet ze het?

De act is heel statisch, maar hé, het had ook niet bij dit nummer gepast als Blanche helemaal losging. Haar stem lijkt nog beter dan in de halve finale, ook in het hoge gedeelte, en de zaal is overduidelijk enthousiast. Zeker een top-10-notering, wij hopen op top-5!


Afbeelding

22.46 uur > 22 Oekraïne

O.Torvald

Na de emotionele ballade waarmee Jamala vorig jaar won, slaat Oekraïne dapper een heel andere weg in: echte rockmuziek! Оторвальд, oftwel O.Torvald. Geen gelegenheidsgroepje, maar een band die al sinds 2005 aan de weg timmert in eigen land. Zanger Yevhen Halych en gitarist Denys Myzyuk vormen de vaste kern.

Time

Het hoort erbij op het Songfestival: het rocknummer als vreemde eend in de bijt. Dit jaar is Time de enige rock-inzending tussen alle liedjes en dat levert vast wat stemmen op, al zal het schreeuwerige refrein ook veel mensen ergeren.

En? Hoe doen ze het?

Het stevige werk! Maar het blijft toch een vreemde gewaarwording in de wetenschap dat alle muziek op de band staat: live spelen is er niet bij op het Songfestival.

 

Afbeelding

22.45 uur > Aankondiging Choir of the year

Presentator Timur kondigt een nieuw Eurovisie-evenement aan: Choir of the year, dat in juli plaatsvindt in Letland.

 

Afbeelding

22.41 uur > 21 Duitsland

Levina

Duitsland, dat in 2010 nog de eerste plaats haalde met het vrolijke liedje Satellite, is volledig de Songfestival-weg kwijt. Al twee jaar achter elkaar zijn onze oosterburen aller-, allerlaatste geworden. Aan Levina de taak om hier verandering in te brengen.

Perfect life

Hé, is dat nou Titanium van David Guetta en Sia? Perfect life heeft met dat loopje in ieder geval perfect leentjebuur gespeeld bij de hit uit 2011. Helaas is het refrein van het Duitse nummer wel een stuk minder sterk. Het kabbelt maar wat voort.

En? Hoe doet ze het?

Gelukkig heeft Levina een stem met een rauw randje, dat maakt het nog wat interessanter. En wauw, de regisseur levert met het begin van deze act echt perfect werk af. Het beeld dat secondenlang inzoomt op een op de grond liggende Levina, is mooiste beginshot van de avond. Qua camerawerk haast Common Linnets-achtige allure. Daarna zakt de act jammer genoeg wel flink in en is het geheel te grijs.

 

Afbeelding

22.37 uur > 20 Roemenië

Ilinca & Alex Florea

Roemenië jodelde zich ongetwijfeld moeiteloos naar de finale, met het opvallendste duo van dit jaar. Ilinca & Alex Florea, beide bekend geworden via The Voice of Romania, bundelden speciaal voor het Songfestival hun krachten. En dat levert iets unieks op.

Yodel it!

Jodel-hiphop, je moet het maar verzinnen. Dit nummer werd eigenlijk geschreven voor de Zwitserse band Timebelle, die in de halve finale strandde, maar hun zangeres kon niet jodelen, dus tja, dan houdt het op. Roemenië adopteerde het lied maar wat graag – en nu heeft Zwitserland het nakijken.

En? Hoe doen ze het?

Ilinca kan beter jodelen dan zingen, maar gelukkig jodelt ze vooral. Ook het stukje waar ze op dubbele snelheid gaat, nailt ze weer. De chemie met Alex blijft top. Dit gaat de top-10 binnendenderen, let maar op!

 

Afbeelding

22.33 uur > 19 Cyprus

Hovig

Cyprus ging dit jaar in zee met zanger Hovig en producer Thomas G:son, de Zweed die al meeschreef aan tientallen nummers voor nationale Songfestival-voorrondes. Zijn grootste wapenfeit tot nu toe is Euphoria, waarmee Loreen in 2012 Eurovisie won.

Gravity

Zo goed als Euphoria is Gravity zeker niet, maar het zit duidelijk wel goed in elkaar. Een eigentijds nummer met een lekker lome beat en handgeklap – G:son heeft goed geluisterd naar de productie in Human van Rag’n’Bone Man. Helaas is het geheel wel wat vlak.

En? Hoe doet-ie het?

Oké, de act is heel gekunsteld, maar dat was Heroes van Zweden ook. Hovig lijkt op een momentje heel even zijn evenwicht kwijt te raken - die gravity toch - maar verder gaat het uitstekend.

 

Afbeelding

22.29 uur > 18 Verenigd Koninkrijk

Lucie Jones

Brexit of niet, op het Eurovisie Songfestival is het Verenigd Koninkrijk gewoon nog van de partij. Zangeres Lucie Jones, afkomstig uit Wales, brak in 2009 door via X Factor en speelde daarna hoofdrollen in musicals als Les Misérables, We Will Rock You en Legally Blonde.

Never give up on you

Die musicalachtergrond is wel een beetje te horen in Never give up on you. Deze sterke ballad is geschreven door onder meer de Deense Emmelie de Forest, die zelf in 2013 het Songfestival won met Only Teardrops. Net als Emmelie staat Lucie op blote voeten.

En? Hoe doet ze het?

Lucie zingt de longen uit haar lijf en ar-ti-cu-leert het nummer perfect. Voor de staging is gewerkt met spiegels en dat geeft een bijzonder effect, zeker samen met de belichting. Wauw! Sinds de repetities in Kiev is het Verenigd Koninkrijk geklommen van 17 naar 6 bij de bookmakers. Als Lucie daadwerkelijk zesde wordt, overtreft ze heel veel slechte Britse scores van afgelopen jaren.


Afbeelding

22.26 uur > Leuk filmpje!

Presentatoren Oleksandr, Volodymyr en Timur zijn op 'les' geweest bij de Zweedse host van vorig jaar, Måns Zelmerlöw. Ze sporten, stampen Songfestival-geschiedenis, krijgen uitleg over de betekenisvolle pauze en leren zich razendsnel omkleden.

 

Afbeelding

22.21 uur > 17 Noorwegen

JOWST

JOWST, de artiestennaam van de Noorse producer Joakim With Steen, is een van de verrassingen in deze finale. De kenners gaven hem niet heel veel kans op kwalificatie, maar met zijn masker op en met zanger Aleksander Walmann voor zich stootte JOWST door naar de eindstrijd.

Grab the moment

JOWST stuurde dit nummer voor de grap naar de Noorse omroep, maar mocht meedoen aan de nationale voorronde en won ook nog eens! Grab the moment is een lekker eigentijds nummer. Elektropop zoals elektropop hoort te zijn: goeie productie, prima tekst en een catchy refrein.

En? Hoe doen ze het?

Wauw, hier waren we even aan toe na dat repetitieve nummer van Spanje net. Ook al hebben we Noorwegen in de halve finale al gezien, deze act verrast toch meer dan die van Manel. Zanger Aleksander brengt ook wat variaties aan in de zang.

 

Afbeelding

22.17 uur > 16 Spanje

Manel Navarro

Een zeer omstreden inzending uit Spanje. In de nationale voorronde ging Manel Navarro er dankzij hoge jurypunten met de winst vandoor, hoewel het televotende publiek hem slechts op de derde plaats zette. In de jury zat een radio-dj die eerder Manel had gepromoot in zijn show en via Twitter. Deze dj gaf Manels grootste concurrent, publiekslieveling Mirela, het minimale aantal punten. Hoe doorzichtig!

Do it for your lover

Dit gedoe overschaduwde het prima liedje van Manel: Do it for your lover. Een heel fijn zomers deuntje met Spaanse coupletten en een Engels refrein. Of nou ja, refrein... Manel zingt vooral heel vaak de titel. 26 keer om precies te zijn. Wat dat betreft had dit liedje ook half zo lang mogen duren.

En? Hoe doet-ie het?

Manel heeft geen heel sterke stem, blijkt tijdens de live uitvoering. Au! De act is wel lekker zomers: daarvoor werkte Spanje met de Vlaamse wonderregisseur Hans Pannecoucke, die eerder verantwoordelijk was voor de Songfestival-staging van The Common Linnets, Trijntje Oosterhuis en Douwe Bob.


Afbeelding

22.13 uur > 15 Griekenland

Demy

Opluchting in Griekenland: het land staat weer in de Songfestival-finale. Vorig jaar wist de band Argo zich als eerste Griekse inzending in de Eurovisie-geschiedenis niet te kwalificeren voor de eindstrijd. Zangeres Demy, die eigenlijk Δημητρα Παπαδέα heet, brengt het eilandenrijk terug.

This is love

En dat terwijl This is love zwaar tegenvalt. Een nummer dat twijfelachtig begint als een soort powerballad, maar vervolgens toch maar een echte danceknaller wordt. Wij balen nog steeds dat een ijzersterke inzending als die van Finland het in de halve finale moest afleggen tegen inwisselbare troep als dit.

En? Hoe doet ze het?

Demy staat weer als een soort Griekse godin op het podium, maar anders dan de goden kan ze niet alles. De hoge noten komen er pijnlijk slecht uit.

 

Afbeelding

22.10 uur > Greenroom

Presentator Timur loopt rond door de greenroom. Hij doet dat weer op z'n kenmerkende spreekbeurt-achtige manier en stelt helaas geen vragen aan de artiesten.


 Afbeelding

22.06 uur > 14 Australië

Isaiah

Australië reist voor de derde keer af naar het Europese liedjesfestijn. In 2015 zette de swingende Guy Sebastian meteen een hoge standaard met zijn vijfde plaats, vorig jaar ging powerhouse Dami Im daar nog even overheen met plek twee. De zeventienjarige X Factor-winnaar Isaiah, afkomstig uit een aboriginal-gezin, staat opnieuw in de finale.

Don’t come easy

De tweede plaats van Dami zal hij niet evenaren, maar wij hopen wel weer op een mooie notering voor de Aussies. Isaiah levert met Don’t come easy een spetterende, Sam Smith-achtige ballad af, die een stuk memorabeler is dan de gemiddelde Songfestival-ballad.

En? Hoe doet-ie het?

Waar Isaiah in de halve finale zich nog verslikte in de extra uithaaltjes, heeft hij zijn stem nu beter onder controle. De act met de draaischijf gaat ook goed. Het podium lijkt daardoor veel groter!

 

Afbeelding

22.02 uur > 13 Kroatië

Jacques Houdek

Kroatië willen we graag nomineren als meest bizarre act van dit jaar, al staat hij direct na een land dat een man met een paardenkop op een ladder zet. Maar Jacques Houdek, die tegen de verwachtingen de finale haalde, is toch wel bizar next level.

My Friend

Wie dit nummer alleen zou horen, denkt naar een duet te luisteren tussen een springerige musicalzanger en een Italiaanse opera-ster. Maar we zien toch echt dat het dezelfde persoon is: Jacques zingt een duet met zichzelf. Op de achtergrond is hij twee keer afgebeeld. Extreem verwarrend.

En? Hoe doet-ie het?

Tja, prima binnen dit genre (?), maar wij worden er niet warm of koud van. We willen niet zeuren over vriendjespolitiek, maar dit nummer zal zeker veel stemmen krijgen uit het Oostblok. Zeker nu Kroatië het enige land van voormalig Joegoslavië is dat zich voor de finale gekwalificeerd heeft.

 

Afbeelding

21.58 uur > 12 Azerbeidzjan

Dihaj

Sinds het debuut in 2008 staat Azerbeidzjan elk jaar in de finale van het Songfestival. Dat Dihaj de voorronde dinsdag doorstond, was dan ook geen verrassing, maar de manier waarop was dat wel. Niet met een braaf mainstream zangeresje, maar met de eigenzinnige Diana.

Skeletons

Skeletons klinkt een beetje experimenteel, zeker tussen de vele zoete Songfestival-inzendingen, maar eigenlijk is het gewoon een heel slim en modern popnummer. Het is dan ook geschreven door het team dat verantwoordelijk was voor het Azerbeidzjaanse lied uit 2011, dat op de eerste plaats eindigde.

En? Hoe doet ze het?

We willen nog steeds antwoord op onze vraag: WAAROM DIE PAARDENKOP? En waarom haalt die man hem dan halverwege de act van zijn hoofd? Dihaj zingt dit moeilijke nummer wel weer goed, dat moeten we toegeven.

 

Afbeelding

21.54 uur > 11 Portugal

Salvador Sobral

Dan nu dé revelatie van dit Songfestival: de Portugese zanger Salvador Sobral, die sinds zijn komst naar Kiev naar de top van alle lijstjes is gestormd. Gisteren passeerde hij bij de bookmakers zelfs topfavoriet Italië, al staan de landen ontzettend dicht bij elkaar. De uitslag zou dus best eens uit kunnen draaien op een nek-aan-nek-race tussen Portugal en Italië.

Amar pelos dois

Zo stormachtig als de stijging van Salvador in de polls verliep, zo ingetogen is zijn nummer Amar pelos dois. Salvador zingt over een verloren geliefde naar wie hij nog steeds op zoek is. Oftewel: over saudade, het onvertaalbare Portugese woord voor een mengeling van gemis, weemoed en liefde. Het lied is geschreven door Salvadors zus Luísa.

En? Hoe doet-ie het?

Wat een rust, wat een beheersing! Salvador zingt zijn Amar pelos dois weer perfect. Het nummer ontroert enorm, ook bij zijn concurrent Artsvik in de greenroom.


Afbeelding

21.50 uur > 10 Denemarken

Anja Nissen

Australië is straks pas aan de beurt, maar de Aussies juichen nu ook alvast een beetje. De Deense zangeres Anja Nissen is namelijk down under opgegroeid en won in 2014 The Voice of Australia. Vorig jaar waagde Anja al een poging in de Deense Songfestival-voorronde, maar toen moest ze het nog afleggen tegen boyband Lighthouse X.

Where I am

In tegenstelling tot Lighthouse X wist Anja op het Europese podium de finale wél te halen. Dat lukte haar met Where I am, een nummer waarin ze een geliefde vertelt dat ze vanaf nu al haar gevoelens uitstort. Met enorm vocaal geweld laat Anja horen wat haar stembanden allemaal kunnen.

En? Hoe doet ze het?

Het nummer blijft schreeuwerig, zonder enig rustpunt, maar Anja voert het uitstekend uit en stort inderdaad - zoals ze zingt - al haar gevoelens uit.

 

Afbeelding

21.46 uur > 09 Italië

Francesco Gabbani

Tijd voor de eerste ‘nieuwe’ act, die nog niet meestreed in de halve finales: Italië staat als grote geldschieter altijd direct in de eindstrijd. Ongetwijfeld zou Francesco Gabbani een voorronde ook hebben doorstaan: hij behoort al sinds de Italiaanse preselectie op het Sanremo Festival tot de topfavorieten voor de overwinning.

Occidentali’s karma

Francesco’s lied Occidentali’s karma is namelijk al vóór het Songfestival een enorme hit. Met meer dan 100 miljoen views op YouTube is het zelfs nu al de meest bekeken Eurovisie-nummer ooit. Naast een aanstekelijk deuntje heeft Occidentali’s karma ook nog eens inhoud: Francesco bespot de manier waarop het Westen oosterse gebruiken overneemt. Hij verwijst onder meer naar Shakespeare en naar zoöloog Desmond Morris, die de mens ziet als een ‘naakte aap’.

En? Hoe doet-ie het?

Juist die naakte aap, die met Francesco meedanst, maakt de Italiaanse act zo onvergetelijk. De kenners zeggen dat een optreden vroeg in de show ongunstig is, omdat het publiek het liedje aan het eind van de avond dan alweer vergeten is, maar daar zal Italië geen last van hebben.

 

Afbeelding

21.41 uur > 08 Hongarije

Joci Pápai

Zwaardere kost nu. De Hongaarse zanger Joci Pápai heeft Roma-wortels en zingt over de problemen die hij door zijn afkomst heeft ervaren. Best gewaagd nu de etnische minderheden het in Hongarije lastig hebben onder premier Viktor Orbán.

Origo

Hoewel de Latijnse titel Origo anders doet vermoeden, zingt Joci in het Hongaars. Na Wit-Rusland is Hongarije al het tweede land vanavond dat in de eigen taal zingt. Opvallend is dat alle niet-Engelstalige nummers uit de halve finales door zijn gegaan naar de finale. Misschien ontstaat daarmee een trend voor volgend jaar?

En? Hoe doet-ie het?

Joci zit er goed in en lijkt iets meer op z'n gemak op het podium van in de halve finale. Ook mooi dat het podiumpje midden in de zaal in gebruik is: door de violiste.

 

Afbeelding

21.37 uur > 07 Moldavië

SunStroke Project

Daar is hij weer: de Epic Sax Guy! De beroemde dansende saxofonist Sergey Stepanov deed met SunStroke Project al eens mee aan het Songfestival. In 2010 eindigde het trio op een jammerlijke 22ste plaats, maar door zijn flamboyante saxofoonsolo ging Sergey wel viral op internet: van gifjes en remixen tot saxrolling, een nieuwe variant van rickrolling.

Hey, Mamma!

In het swingende Hey, Mamma! vraagt zanger Sergei Yalovitsky aan zijn schoonmoeder of ze wat minder wil zeuren dat hij er met haar dochter vandoor gaat. Hij is echt wel betrouwbaar. Of we dat nou geloven of niet, SunStroke Project levert weer een catchy nummer af. Na de halve finale stormde het bij de bookmakers richting top-10.

En? Hoe doen ze het?

De is een beetje vol op het podium met de drie heren van SunStroke Project en de drie dansende bruidjes, maar de act zit strak in elkaar. Sergei zingt het nummer goed terwijl hij ook nog danst.

 

Afbeelding

21.35 uur > Tussen de fans

We schakelen even naar de zaal, waar de Songfestival-fans helemaal los gaan. Een beetje een gekke overgang na het emotionele optreden van OG3NE.

 

Afbeelding

21.32 uur > 06 Nederland

OG3NE

Natúúrlijk staat OG3NE in de finale. Met hun loepzuivere optreden van donderdag kon het niet anders dan dat Lisa, Amy en Shelley de voorronde zouden doorstaan. Vanavond zijn ze opnieuw als zesde aan de beurt. Een goed teken: zes is het geluksgetal van de zusjes, die vroeger bijvoorbeeld op huisnummer zes woonden.

Lights and shadows

In het emotionele Lights and shadows zingen Lisa, Amy en Shelley over omgaan met een ongeneeslijke ziekte, geïnspireerd door de strijd van hun eigen moeder, die een zeldzame vorm van kanker heeft. Isolde Vol zou vanwege haar gezondheid dan ook niet naar Kiev afreizen. Gisteren bleek ze de reis tóch aan te durven, om haar dochters te zien schitteren in de finale.

En? Hoe doen ze het?

OG3NE laat weer een prachtige versie van Lights and shadows horen, nog emotioneler dan afgelopen donderdag. Ze omhelzen elkaar aan het einde in tranen op het podium. Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat hun moeder in de zaal zit.

 

Afbeelding

21.28 uur > 05 Armenië

Artsvik

Armenië begon als topfavoriet aan de eerste halve finale en was dan ook een zekerheidje voor de eindstrijd. Maar met de zware concurrentie van vanavond en met de ietwat ongunstige vroege startpositie is Artsvik nogal gedaald bij de bookmakers. En dat terwijl ze een van de betere zangeressen op dit festival is.

Fly with me

Fly with me moet even op gang komen, maar richting de helft merk je dat het een heel aardig dromerig nummer is. Het bevat een interessante mix van oosterse, traditionele én experimentele invloeden en Artsvik krijgt goed de kans om haar bijzondere stem te laten horen.

En? Hoe doet ze het?

Artsvik geeft opnieuw een heel mooi visitekaartje af en alles gaat goed met de vaak wisselende camerastandpunten. Ongetwijfeld een mooie notering!

 

Afbeelding

21.24 uur > 04 Oostenrijk

Nathan Trent

Het was voor Nathan Trent nog zenuwslopender dan voor OG3NE. Tot het allerlaatste moment zat de Oostenrijkse zanger donderdag in spanning: zijn naam kwam bij de uitslag van de halve finale pas als tiende uit de hoge hoed. Gelukkig, want deze finaleplek gunden we hem wel.

Running on air

Dit koddige feelgoodliedje is door Nathan zelf geschreven. Het klinkt vrij simpel, maar daarin zit juist de kracht. Running on air past goed bij Nathans lichte, beetje fladderige stem en zou ook goed op de radio passen. Tikkeltje Jason Mraz, tikkeltje Matt Simons.

En? Hoe doet-ie het?

Nathan is zeker niet de beste zanger van de avond: hij schiet soms flink uit de bocht in de hoge stukken. Het nummer blijft wel zeer aanstekelijk.

 

Afbeelding

21.20 uur > 03 Wit-Rusland

NAVI

Na twee jaar falen staat Wit-Rusland weer eens in de finale. Ons land heet nou eenmaal zo, dachten ze, dan doen we ook wel gewoon witte outfits aan. De band NAVI bestaat uit Arciom Lukjanienka en Ksienija Zuk en maakt aanstekelijke indiepop.

Historyja majho zyccia / Story of my life

Voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival is er Wit-Russisch te horen! Het land, dat in veel talen Belarus heet, doet sinds 2004 mee aan het Eurovisie-festijn, maar zong tot nu toe altijd in het Engels. Historyja majho zyccia is voor Europa onverstaanbaar, maar hey hey ha-ja-ja-ja-ho kan iedereen natuurlijk verstaan.

En? Hoe doen ze het?

Arciom en Ksienija lijken nog enthousiaster dan in de halve finale. De act blijft wat rommelig (dan is de clip toch stijlvoller), maar de vrolijkheid spat van dit duo af. Op het einde zoenen ze elkaar vol op de mond!

 

Afbeelding

21.16 uur > 02 Polen

Kasia Mos

Enigszins verrassend wist de Poolse Kasia Mos een finaleplaats te behalen: ze stond er in de voorspellingen van de bookmakers niet al te goed voor. Dat is wel vaker zo bij Polen: vorig jaar verraste zanger Michal Szpak vriend en vijand met een mooie achtste plaats in de finale – niet door jurypunten, maar door de televoting. Kan Kasia hier ook van profiteren?

Flashlight

Na de winst van Jamala in 2016 wordt het Songfestival dit jaar overspoeld door solovrouwen die een emotionele ballad zingen. Velen werden al in de halve finales uitgeschakeld (Georgië, Albanië, Malta, ga zo maar door), maar Polen nam die drempel. Daarom mag Kasia nog een keer haar duistere lied uitvoeren.

En? Hoe doet ze het?

Kasia, opnieuw in haar uiterst strakke jurk, lijkt wat extra variaties aan te brengen in het nummer. Voor als we na al die duiven op de achtergrond nog niet hadden begrepen wat Kasia’s boodschap was, verschijnt er op het einde megagroot FREEDOM op het scherm, mét vertalingen in allerlei Europese talen.

 

Afbeelding

21.12 uur > 01 Israël

Imri

Israël mocht donderdag de tweede halve finale afsluiten en is nu meteen weer aan de beurt als showopener. Datzelfde overkwam vorig jaar de Belgische Laura Tesoro, die vanaf de eerste startpositie in de finale naar de top-10 knalde. Dat biedt perspectief voor Imri, die een net zo dansbaar nummer heeft.

I feel alive

I feel alive heeft de goede ingrediënten voor een Songfestival-knaller: stevige beat, wat etnische geluidjes en een makkelijk te begrijpen tekst. Imri heeft door zijn nummer ook een goede oneliner voor de internationale pers. Op (voorspelbare) vragen als ‘hoe voel je je?’ gaf hij na de halve finale steevast het (voorspelbare) antwoord ‘I feel alive’.

En? Hoe doet-ie het?

Imri en zijn dansers zijn weer goed op stoom met hun choreografie. De zang is niet helemaal zuiver. Maar vooruit, voor die valse uithalen knijpen we een oogje dicht.

 

Afbeelding

21.10 uur > Uitleg over stemmen

Oleksandr en Volodymyr leggen alvast uit hoe het stemmen werkt. De lijnen gaan nog NIET open, stemmen kan pas na afloop van alle acts.

21.08 uur > Presentatietrio

Ze zijn er weer klaar voor: presentatoren Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko. Tijdens halve finales bleek dat de heren zich prima door zo'n liveshow heen slaan, al is hun Engels niet helemáál vloeiend en zijn hun grapjes soms niet helemáál grappig. Vanavond staan Oleksandr ('Alex') en Volodymyr ('Vova') weer op het grote podium, ditmaal met glitterende colberts, en neemt Timur opnieuw de greenroom voor zijn rekening.

21.03 uur > Opening

Alle artiesten van vanavond komen achter elkaar het podium op. Zonder echte vlaggen, maar mét vlaggen op het scherm op de achtergrond. Lisa, Amy en Shelley lopen hand in hand naar voren en doen alvast een dansmove van hun act.

21.00 uur > De show begint!

Tu tu tu tu tu tu tu tuuuuu tu! Daar is de Eurovisie-tune! Het Songfestival komt dit jaar vanuit Oekraïne, omdat zangeres Jamala er vorig jaar met de winst vandoor ging. Zij sleepte de prijs binnen met de politiek getinte ballade 1944, over de Tataren-deportatie in dat jaar vanaf de Krim. Wie zal Jamala opvolgen als winnaar?

20.49 uur > OG3NE gaat alles geven

Onze 'eigen' Lisa, Amy en Shelley zijn vanavond als zesde aan de beurt. De zusjes hebben er enorm veel zin in. "Wat een geweldig avontuur is dit geweest", schrijft OG3NE op Twitter. "We gaan alles geven vanavond."

20.45 uur > Jan en Cornald met buurman Graham

Het Nederlandse commentaar bij de uitzending op NPO 1 wordt als altijd verzorgd door Jan Smit en Cornald Maas. Vlak van tevoren gaan de heren nog even op de foto met BBC-collega Graham Norton.

20.40 uur > Nog heel even

De artiesten staan te trappelen, het podium is keurig gedweild en miljoenen kijkers zitten voor de buis: de finale van het 62ste Eurovisie Songfestival staat op het punt te beginnen. Na twee halve finales zijn er nog 26 landen over. Vanuit het International Exhibition Centre in Kiev gaan zij de strijd aan om de winst.

Via dit liveblog houdt Televizier.nl je op de hoogte van de gebeurtenissen in Oekraïne. We geven toelichting én commentaar bij alle deelnemers en hun optredens.

Meer over