Interview

Mia en Dion blikken vooruit op het Eurovisie Songfestival: 'Er moet magie ontstaan'

9 mei 2023 10:00 | muziek | Door Tijgerbloed Teksten

© Jasper Suyk

Het wordt een pittige halve finale met sterke tegenstanders, maar Dion en Mia laten zich niet gek maken. Het Eurovisie Songfestival is een droom die uitkomt. Mia: ‘We houden elkaar in balans.’

Vallen, opstaan en weer door, op zoek naar een beter, mooier leven. ‘Burning daylight’, het kwetsbare en krachtige duet waarmee Dion Cooper en Mia Nicolai willen knallen op het Eurovisie Songfestival is een persoonlijk liedje vol hoop en verwachting. De druk is groot: zullen ze er de finale mee halen? Te midden van alle hectiek proberen ze zo zen mogelijk te blijven. Dat betekent ook: zoveel mogelijk wegblijven van sociale media. Dion lacht: “Iedereen vindt wat van ons en van het nummer. Je kunt je hierop nooit helemaal voorbereiden. We worden in een snelkookpan gegooid.” Dat ze wel alles met elkaar kunnen delen, is een groot voordeel, zegt Mia: “Je leert elkaar razendsnel goed kennen.” Dion: “Het is zo intens. Ik kan soms lastig onder woorden brengen wat we allemaal meemaken. Als ik Mia aankijk snapt ze direct wat ik bedoel.”

Eurovisie Songfestival

Voor Mia is het Eurovisie Songfestival een langgekoesterde droom. “Ik was een jaar of twaalf, zag de Belarussische deelnemer Alexander Rybak in 2009 voor Noorwegen winnen met ‘Fairytale’ en werd gegrepen. Ik speelde zelf ook viool als kind en mijn moeder is Russisch, ik identificeerde me met hem. Het festival, de positieve sfeer, dat gevoel van eenheid en verbinding tussen al die landen maakten indruk. Ik zei tegen mijn moeder: dat wil ik ook. Het was een keerpunt, het maakte dat ik begon met het schrijven van liedjes.” Lachend: “Toen bekend werd dat we mochten meedoen zei mijn moeder meteen: Ik wist allang dat dit ooit zou gebeuren.”

Ook bij Dion thuis werd het festival vroeger trouw gevolgd, al stond meedoen niet meteen op zijn bucketlist. “Ik wil gewoon muziek maken voor zo veel mogelijk mensen. Dit is het allergrootste podium, dus ook voor mij komt een droom uit. Een feestje van verbinding met ruimte voor alle smaken. Van bombastisch en megagrote acts tot iets kleins, puurs, kwetsbaars.”

Lees hier alles over

Mia Nicolai en Dion Cooper

Zowel Dion als Mia groeide op met muziek. Mia begon als kleuter met ballet en toneel, later kwamen er piano en gitaarlessen bij. Dion maakt muziek sinds zijn tienertijd en liet er als twintiger zijn studie International Business & Management voor vallen. Hij speelde recentelijk in het voorprogramma van Duncan Laurence. De Songfestivalwinnaar van 2019 bracht hen samen, schreef mee aan het liedje en is onderdeel van het team dat hen omringt. Het (tijdelijke) duoschap met Mia brengt veel, vindt Dion. “We versterken elkaar. 1 plus 1 is opeens 10. Mia heeft snel allerlei ideeën, ze is impulsiever en energieker, ik ben rustiger, wat bedachtzamer, zo hebben we allebei onze unieke inbreng, we vinden elkaar altijd wel ergens in het midden.” Mia: “We houden elkaar in balans. Ik ben inderdaad best impulsief en snel, maar tegenwoordig denk ik vaker: hoe zou Dion dit aanpakken? Als je even de tijd neemt, heb je misschien iets wat nog beter is.”

Voorbereiding

Het festival wordt hoe dan ook een kantelpunt, voelen ze. Mia: “Er is een Mia Nicolai van voor en een van na het Songfestival, verwacht ik. Het is zeker niet mijn laatste droom.”

Dion: “Veel mensen vragen, hoeveelste gaan jullie worden? Geen idee, maar ik hoop zo dat het nummer straks bij iedereen binnenkomt, dat mensen het echt voelen. We stoppen er 100 procent van onze liefde en energie in.”

Mia: “Wij hebben ons eigen ritueeltje voor het optreden om samen even een soort bubbel te creëren voor we opkomen, een combinatie van meditatie en ademhalingsoefeningen.”

Dion: “Het ontstond als vanzelf de eerste keer voordat we opgingen, samen wat ademhalingsoefeningen, Mia deed nog een meditatie, daardoor waren we helemaal rustig en in het moment. Dan schudden we ons nog even los en dan de bühne op, het werkt. Ik heb ooit een keer gebungeejumpt, vooraf deed ik ook ademhalingsoefeningen, daardoor sprong ik heel relaxed de diepte in.  Zo’n groot podium als het Eurovisie voelt net als bungeejumpen, haha.”

Mia: “Heel bewust bezig zijn, goed voor je lijf zorgen, dat zijn dingen die ik belangrijk vind en Dion gelukkig ook. Ik doe jin yoga, mediteer, we hebben allebei een chiropractor die ons lijf kraakt en losmaakt. Maar ook je sociale leven onderhouden, af en toe even alles loslaten en tijd doorbrengen met vrienden. Als dat allemaal goed in balans is ben je rustiger, al helpt adrenaline ook weer om je scherp te houden.”
Dion: “Er moet magie ontstaan, wij doen er alles aan om daar klaar voor te zijn.”

Het Eurovisie Songfestival is dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over