Nina den Hartog wint Idols 2016

8 juni 2016 22:15 | muziek | Door Televizier

© Screenshot RTL 5

Nina den Hartog is de winnares van Idols 2016. Na een spannende live finale met een aantal bizarre momenten koos het stemmend publiek voor de schuchtere zangeres.

Het broeide een beetje in de studio en dat leidde tot ongemakkelijke momenten en confrontaties tussen de juryleden. En dat terwijl de grofgebekte Eva Simons nog wel zo haar best deed niet te vloeken.

"Emotionele sabotage"

De productie leek vastberaden om emoties bij de doorgaans onvermurwbare Nina los te maken. Zo kreeg ze vlak voor haar eerste nummer een videoboodschap van haar broer te zien die al maanden in Jeruzalem werkt. Na haar eerste optreden had presentator Ruben Nicolai nóg een verrassing: haar broer was live in de studio aanwezig.

Nina en Anouk

En dan was er jurylid Ronald Molendijk en de wijze waarop hij de ingetogen uitstraling van Nina beoordeelde. Hij vond het maar niks dat ze na een sprankelend optreden direct weer veranderde in haar timide zelf. Ronald stelde voor dat ze een voorbeeld nam aan Anouk die zelfs als het publiek tegen d'r is er vol voor gaat. Die uitspraak werd begroet met boegeroep, waarna Molendijk de zaal tot stilte maande en betichtte van kinderachtig gedrag.

EO jongerendag

Ronald was nog niet klaar met Nina. Het jurylid meende dat Kimberly qua niveau en muziekgenre prima bij de Vrienden van Amstel Live hoorde terwijl hij de EO Jongerendag als het hoogst haalbare voor Nina zag. Kort daarop sprak Martijn Krabbé hem hier op aan: dergelijk commentaar heeft invloed op de mensen thuis. Maar daar had Ronald dan weer geen boodschap aan, hij zei gewoon wat 'ie vond.

Afbeelding

Aardappel

Uiteraard waren er ook de obligatoire filmpjes waarin de kandidates elkaar hun leven buiten Idols lieten zien. Kimberly nam Nina mee naar haar oude middelbare school waar een docent verklaarde dat je altijd kon merken of ze er wel en niet was. Na dat stukje logica liet Nina aan Kimberly zien waar ze woonde. Tot verbazing van velen werd Nina door haar moeder omschreven als "nuchtere aardappel". De laatste die op tv iemand liefkozend "aardappel" noemde was Mien Dobbelsteen circa 1992 als ze het over manlief Koos had in Zeg 'ns Aaa

Uitslag Idols

Nina en Kimberly zongen als laatste liedje elk hun allereerste single. Daarna was het tijd om op de uitslag te wachten. Er ging een reclameblok, de nieuwe plaat van Eva Simons en een gevoelsmatig eindeloze compilatie van de liedjes aan vooraf maar uiteindelijk kwam het kaartje met de verlossende boodschap. Nina is hét idool van 2016, ze wint de titel en een felbegeerd platencontract. In een eerste reactie zei ze het te gek te vinden. 

Meer over