NPO 1 pakt uit met documentaire over 40 jaar Normaal

Normaal, 'de ruigste popgroep die Nederland ooit heeft gekend', bestaat 40 jaar. De documentaire over de band heeft een mooi plekje gekregen op NPO 1.

In Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal van documentairemaker Frank Wiering komen zanger Bennie Jolink en drie andere bandleden van het eerste uur bij elkaar in een hooiberg. Ze overdenken wat Normaal de afgelopen 40 jaar heeft gebracht. Is het einde voor de Achterhoekse rockers in zicht?

Anarchistisch

Normaal brak door met Oerend hard, bracht maar liefst veertig albums uit en legde met hun muziek en optredens de ziel van het platteland bloot. In de documentaire is veel archiefmateriaal te zien uit de tijd dat de band nog jong en anarchistisch was. En de mannen halen herinneringen op aan drummer Jan Manschot, die ‘gewoon’ bleef optreden toen hij terminaal ziek was, en vorig jaar overleed.

Oerend zacht

Manschot was in 1974 samen met Jolink de oprichter van Normaal. In de loop van de tijd werd het Achterhoekse dialect het handelsmerk van de band. Nederland maakte kennis met de kreet ‘høken’, dat zoiets betekent als lol trappen of uit je dak gaan. Het paste perfect bij de uitbundige en ruige stijl van Normaal. Later gingen de muzikanten het theater in met het sfeervolle programma Oerend zacht. Nu loopt de band op z’n laatste benen.

Stoppen?

In een interview met het AD zei Jolink onlangs dat het na de huidige concertreeks 'over en uit' is voor Normaal. Hij is permanent in gevecht om op de been te blijven. "Mijn gezin ziet al mijn getob en verklaart me al geruime tijd voor hartstikke gek." Toch ontkende hij later tegenover NU.nl dat de band definitief stopt. Misschien geeft de documentaire woensdagavond meer duidelijkheid.

Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal is woensdag om 21.20 uur bij de VPRO te zien op NPO 1.

Reageren