Oekraïne uit kritiek op Rusland tijdens Eurovisie Songfestival

De 32-jarige Oekraïense Jamala heeft voor de nodige opschudding gezorgd met het politieke nummer 1944. De zangeres won de voorrondes met een liedje waarin ze kritiek uit op Stalin en waarschijnlijk ook Poetin. 

In het nummer zingt Jamala, zelf een Tartaar, over de deportatie van Krim-Tartaren door Josef Stalin in 1944. Stalin deporteerde ruim 200.000 mensen naar Centraal-Azië. Ze zouden aan de kant van de nazi's staan. Velen overleefden deze reis niet door geweld en ontberingen. Het nummer is intens. Zinnen als 'M'n vaderland is me ontnomen' en 'Jullie wanen je God, maar iedereen gaat dood' komen voorbij. 

Familie 

Het liedje lijkt een protest tegen de huidige bemoeienis van Rusland met de Krim. Maar de zangeres vertelt dat de tekst over de ervaringen van haar familie gaat, ruim 70 jaar geleden.

Herdenking 

Haar overgrootmoeder werd op 20-jarige leeftijd met haar vier zoons en dochter gedeporteerd naar Azië. "Ik had dat nummer nodig om de herinnering levendig te houden aan die jonge vrouw die geen graf heeft", vertelt Jamala aan persbureau AFP. "Het lied is een herdenking aan die geschiedenis." Jamala wilde hiermee de hulpeloosheid van haar familie en de duizenden andere slachtoffers laten zien, die nooit meer terug zijn gekeerd naar de Krim. Eigenlijk mogen politieke nummers niet op het Songfestival, maar de organisatie heeft vooralsnog niet gereageerd.

Kritiek op Rusland 

Dit is niet de eerste keer dat er kritiek over Rusland wordt geuit in een Songfestival-liedje. Zo wilde Georgië in 2009 meedoen in Moskou met het nummer Put in Disco. Het leek een onschuldig liedje, maar het was duidelijk dat de tekst 'Put in' verwees naar Vladimir Poetin. En in 2007 zong de Oekraïense komiek Andrei Danilko vreemde teksten met een zwaar accent. Hier speelden overduidelijk anti-Russische sentimenten een rol, maar het nummer werd uiteindelijk wel toegelaten.

Het Eurovisie Songfestival vindt in mei plaats in het Zweedse Stockholm. 

 

Reageren