Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2016

15 mei 2016 00:53 | muziek | Door Televizier

© Screenshot NPO1

De 61e editie van het Eurovisie Songfestival is gewonnen door Oekraïne. Zangeres Jamala won dankzij de televoting stemmen met haar anti-Ruslandlied 1944.

Na een spannende, maar ook lange avond met twee verschillende stemrondes werd duidelijk dat het er dit jaar niet in zat voor Douwe Bob

Stemmen

Dit jaar waren de stemmen van de vakjury en de kijkers thuis gesplitst om de spanning nog meer op te bouwen. Nadat de 26 finalisten hadden opgetreden werden de lijnen geopend. Superster Justin Timberlake was een van de pauze acts en kreeg de door zenuwen gegijzelde kanshebbers behoorlijk mee. 

Trijntje Oosterhuis

Tijdens de puntentelling mocht de vakjury eerst haar punten bekend maken en dat ging traditiegetrouw via live verbindingen met de 42(!) deelnemende landen. Het begon best hoopvol voor Douwe toen IJsland kort na de start al 12 punten gaf, maar dat zou de enige keer blijken dat Slow down met de topscore beloond werd. Trijntje Oosterhuis trad als 19e vertegenwoordiger aan tijdens de landenparade en deed de 12 punten cadeau aan de Australische inzending Dami Im.

Afbeelding

Sound of silence

Dami deed mee met Sound of Silence en dat deuntje bleek enorm populair bij de verschillende vakjury's. Ze stond na de eerste stemronde ruimschoots op kop met meer dan 300 punten. Maar daar werden de punten van het publiek nog bij opgeteld en dat zou voor een fikse verschuiving zorgen.

Einde Douwe

In de nieuwe opzet werden alle televoting punten van alle landen bij elkaar geveegd en per land opgeteld zodat direct duidelijk werd hoeveel punten de verschillende deelnemers erbij kregen van de kijkers. Al snel werd het lot van Douwe Bob beslecht: hij haalde in totaal 153 punten. Dat is goed voor een elfde plaats. 

Rusland versus Oekraïne

Uiteindelijk bleek dat Dami Im minder in smaak viel bij de kijkers dan bij de vermeende kenners. Ze werd ingehaald door zowel Rusland als Oekraïne die het in een bloedspannende finale tegen elkaar opnamen. Maar al snel werd duidelijk dat de Rus Sergey Lazarev, die relatief laag scoorde bij de vakjury, Oekraïne nooit meer in kon halen. De verslagenheid op zijn gezicht is zichtbaar. 

Kiev here we come

Commentatoren Jan Smit en Cornald Maas waren na de uitslag al bezig hun reis voor volgend jaar te regelen. Waarschijnlijk vindt het Eurovisie Songfestival in 2017 plaats in Kiev, waar Glennis Grace in 2005 roemloos ten onder ging in de halve finale met 53 punten. 

Uitslag Eurovisie Songfestival 2016

Toen alle punten geteld waren, prijkte onderstaande einduitslag op de scoreborden. Oekraïne is met 531 punten net iets te sterk voor de nummer 2. Nederland moet genoegen nemen met 153 punten.

Afbeelding

Meer over