Minder juryinvloed

Organisatoren Eurovisie Songfestival 2023 passen regels aan

22 november 2022 13:18 | muziek | Door Judith Regeling

© Marco BERTORELLO / AFP
Het stemproces van het Eurovisie Songfestival 2023 gaat op de schop. Vanaf komend jaar hebben de jury's van alle landen minder invloed tijdens de twee halve finales.

Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) zojuist onthuld in een persbericht.

Lees ook: Alles over het Eurovisie Songfestival 2023 

Eurovisie Songfestival

Sinds 2009 werden de finalisten van het Eurovisie Songfestival voor 50% bepaald door het publiek en door 50% door de punten die de diverse jury's van verschillende landen gaven. Komend jaar is dat anders. Vanaf dan heeft enkel het publiek invloed, zo blijkt uit een zojuist uitgebracht statement van de organisatoren. De stemprocedure in de finale blijft wel zoals die was.

Extra stemmen

Daarnaast krijgen ook inwoners van niet-deelnemende landen de kans om hun favoriet te helpen. Zij kunnen stemmen via een beveiligd online platform met een creditcard van hun land en hun stemmen worden, eenmaal bij elkaar opgeteld, omgezet in punten die evenveel invloed hebben als één deelnemend land.

Lees hier alles over

European Broadcasting Union

"Gedurende zijn 67-jarige geschiedenis is het Eurovisie Songfestival voortdurend geëvolueerd om relevant en spannend te blijven", zo legt de EBU uit. "Deze veranderingen erkennen de immense populariteit van de show door meer macht te geven aan het publiek van 's werelds grootste live-muziekevenement." 

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 9, 11 en 13 mei. Mia Nicolai en Dion Cooper reizen voor Nederland af naar het liedjesfestijn in Liverpool.

Meer over