Overzicht

Dit zijn alle inzendingen van het Eurovisie Songfestival 2024

13 maart 2024 09:40 | muziek | Door Janine van Rooden

© ANP/Sander Koning
Op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Malmö te Zweden. In dit overzicht vind je de inzendingen van alle landen op een rijtje.

Dat is nog eens handig!

Nederland

Joost 'manifesteerde' zijn deelname door een jaar lang te roepen dat hij degene zou worden die namens ons land deel zou gaan nemen. Tadaaa, het is hem gelukt! 

Kroatië

Baby Lasagna - zo heet deze groep echt, we verzinnen het niet - won met een flinke meerderheid van de stemmen de nationale selectie. Ze hopen met hun lied dé oorwurm van dit jaar te worden.

Oekraïne

Zoals de titel van de single van Alyona Alyona & Jerry Heil al doet vermoeden: het nummer is inderdaad gebaseerd op de heilige Moeder Teresa en Maagd Maria. En in deze moderne tijd rappen ze blijkbaar ook nog eens!

Italië

Vorig jaar brak Angelina pas echt door in haar land door met twee liedjes flink te scoren in de nationale hitlijsten. Wie weet behaalt ze met haar deelname ook internationaal succes.  

België

Mustii heeft het maar druk met zijn carrière als zanger, acteur en televisiepersoonlijkheid. Gelukkig vond hij in zijn agenda nog wel een gaatje om mee te doen.

Zwitserland

Nemo steelt niet alleen de show met diens zang en rap, maar is ook nog eens erg goed in het bespelen van de viool, piano en drums. Of hen dat in de live versie van het nummer ook gaat doen is nog even afwachten.

 

Frankrijk

Slimane won in 2016 de Franse versie van The Voice en heeft sindsdien niet stilgezeten. Hij bracht al meerdere albums uit die samen zo'n 2 miljard keer zijn gestreamd. Misschien kan hij die streams met dit lied nog flink opkrikken.

Litouwen

Silvester werkte tot voor kort in een schoonheidssalon totdat hij een platencontract aangeboden kreeg. Door zijn deelname kan de rest van de wereld nu ook kennismaken met de zanger.

Verenigd Koninkrijk

Olly is voor velen geen onbekende. Hij is onderdeel van de band Years & Years die met King een hit scoorde in zowel Nederland als België. Zijn deelname is echter solo. 

Oostenrijk

Kaleen heeft al eens van het liedjesfestijn mogen proeven door er onder andere stand-in zanger te zijn. Deze keer komt haar grote droom uit door zelf mee te doen.

Noorwegen

Gåte wilde eerst niet meedoen aan het Songfestival door de toestand met Israël, maar de groep heeft uiteindelijk toch besloten om het grote podium wel te betreden.

 

Ierland

Muzikale inspiratie haalt Bambie Thug vooral uit gebroken harten en hekserij. De inzending is daarom bijzonder te noemen.

Finland

Windows95man werpt je terug naar de jaren 90 waarin - je raadt het al - Windows95 je van het was. Een heuse trip down memory lane.

Cyprus

Silia is eigenlijk een Australische zanger, maar door haar Cypriotisch-Griekse afkomst doet ze voor Cyprus mee. Ze komt pas net kijken in de muziekindustrie, want in 2022 bracht ze pas haar eerste single uit. 

Servië 

Vorig jaar ging Teya Dora met haar muziek viral op TikTok en nu mag ze haar land vertegenwoordigen. Het kan snel gaan!

Estland

5Miinust & Puuluup wonnen de nationale selectie met hun lied dat een veel te lange titel heeft. Vraag ons dus ook alsjeblieft niet hoe je het uitspreekt.

Spanje

Lief: Maria en Mark zijn al twintig jaar getrouwd en doen als duo mee. Wij maken alvast een hartje met onze handen.

Polen

In tegenstelling tot voorgaande edities koos Polen dit jaar achter gesloten deuren uit 212 aanmeldingen hun inzending. Dat is deze studente en singer-songwriter geworden. 

Denemarken

SABA is niet alleen zanger, maar zet zich ook in voor mensen die bipolair en/of depressief zijn. In 2018 kreeg ze namelijk zelf de diagnose van een bipolaire stoornis. Ze laat zich er niet door kisten en betreedt vol trots het internationale podium. 

Slovenië

Vier keer is scheepsrecht... voor Raiven dan. Ze probeerde drie keer eerder mee te doen, maar eindigde in de nationale selectie steeds op de tweede of derde plaats. Nu maakt ze eindelijk haar debuut.

Duitsland

Isaak was de grote favoriet bij de nationale selectie, maar bij de Eurovisie-commissie iets minder. Zijn nummer moest worden aangepast; het woord 'shit' was namelijk niet toegestaan in de songtekst. 

Letland

Dons is één van de populairste zangers van Letland. Op het liedjesfestijn hoopt hij ook de harten van de rest van Europa te kunnen veroveren.

Luxemburg

Voor het eerst in zo'n dertig jaar doet Luxemburg weer mee. Na 1993 stopten ze ermee, omdat het festijn veel te duur werd voor het kleine landje. Ze hebben blijkbaar flink kunnen sparen de laatste jaren, want ze zijn weer van de partij.

San Marino

Megara was niet direct de grote favoriet in het thuisland, maar wist zich bij de nationale selectie toch te plaatsen. Een prestatie op zich!

Malta

Sarah deed al eens eerder een gooi naar een plekje op het Songfestival, maar eindigde toen bij de nationale selectie op een twaalfde plek. Dit jaar heeft ze meer geluk en mag ze eindelijk deelnemen. 

Moldavië

Natalia is geen onbekende op het podium van het Songfestival; ze deed in 2007 al eens mee en eindigde toen op een tiende plaats. Dit jaar gaat ze voor de herkansing. 

Tsjechië

Als er iemand internationale allure heeft dan is het Aiko wel. Ze is geboren in Moskou, opgegroeid in Tsjechië en studeert in Londen. Of ze ook in al deze landen fans heeft zal blijken tijdens de votings. 

Albanië

Ook Besa deed al eens een gooi naar een deelname. In 2009 lukte het haar niet om geselecteerd te worden, maar de aanhouder wint blijkbaar. 

Zweden

Wat leuk, er doet ook een tweeling mee! Ze liggen alleen wel onder vuur, omdat hun inzending verdacht veel lijkt op het nummer Salva Mea van Faithless.

Israël

De inzending van Israël is na meerdere afwijzingen dan eindelijk goedgekeurd. Er zouden in de vorige versies van het nummer te veel politiek verwijzingen zitten, wat volgens de regels niet is toegestaan.

IJsland

Hera deed in 2010 al eens mee, maar gaat nu nog een poging wagen om indruk te maken op de rest van de wereld. Tijdens haar eerdere deelname werd ze negentiende in de finale.

Georgië 

Ze deed in het verleden mee aan talentenjachten als The Voice en American Idol en nu is Nutsa uit zo'n 300 inzendingen geselecteerd om haar talent te laten zien op het grote podium.

Griekenland

Na het luisteren van dit liedje kun je alleen nog maar 'TA TA TA' zingen. Meer hebben we er eigenlijk niet over te zeggen.

Australië

Net als vorig jaar heeft Australië de inzending intern gekozen. Dat pakte in 2023 namelijk prima uit met een negende plek in de finale. Dit jaar gaat het duo Electric Fields die score proberen te overtreffen.

Armenië

De inzending klinkt misschien niet heel erg origineel, maar iedereen kan straks wel luidkeels 'la la la la' meezingen met de band Ladaniva. 

Portugal

Iolanda was tijdens de nationale selectie de grote favoriet en mag zich daarom nu bewijzen tegenover de rest van de wereld. 

Azerbeidzjan

Hij heeft een bachelor- en masterdiploma in de rechten, maar voor nu volgt Fahree zijn muzikale hart door mee te doen aan het liedjesfestijn.

Eurovisie Songfestival 2024

Wil je niets missen van het Songfestival? Houd dan deze pagina in de gaten voor de laatste updates!

Meer over