En dit is waarom

Popzangeres Froukje treedt op tijdens het Koningsnachtconcert 2023

26 april 2023 10:00 | muziek | Door Ernest Marx

© ANP LEVIN DEN BOER

De organisatie van het jaarlijkse Koningsnachtconcert in het Concertgebouw is mede in handen van jongerenvereniging Entreé. Deze zet zich in voor meer verbinding tussen jongeren en klassieke muziek.

Waarom vindt Entrée het belangrijk om klassieke muziek en popzangeres Froukje samen te laten optreden?

Rodie Gramberg, manager van Entrée: “Wij zijn de jongerenvereniging van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. We willen zoveel mogelijk jongeren naar het Concertgebouw lokken, naar de prachtige concerten van het orkest krijgen om ze kennis te laten maken met klassieke muziek. Een manier om dat te doen is door een connectie te maken met een andere muziekstroming, zoals we dat bij het Koningsnachtconcert doen met popmuziek. Daar treedt popzangeres Froukje een uur lang op samen met het collectief Pynarello en NKK NXT, het jongerenkoor van het Nederlands Kamerkoor.”

Waarom is het belangrijk om specifiek jongeren te verbinden met klassieke muziek?

“Zij zijn natuurlijk ons publiek van de toekomst. Ik denk dat vroegere generaties vaker werden opgevoed met klassieke muziek dan de jongeren van tegenwoordig. Als zij nu iets meekrijgen van deze muziek, staan ze daar later in hun leven ook meer voor open en bezoeken ze vaker klassieke concerten. We proberen het voor hen dus zo toegankelijk mogelijk te maken door alle drempels weg te halen die zij voelen.”

Welke drempels ervaren jongeren nu bij klassieke muziek?

“De hoge toegangsprijzen bijvoorbeeld. Daarom geven wij jongeren tot 35 jaar leeftijdskorting: hoe jonger je bent, hoe hoger de korting. We hopen dat ze als ze eenmaal binnen zijn ervaren dat het Concertgebouw toch niet zo eng is als ze misschien verwachten. Sommigen denken zelfs dat ze een galajurk of smoking aan moeten. Dat mag natuurlijk, maar is zeker geen must. Het gaat er bij ons informeler aan toe dan de meeste jongeren denken.”

Het Koningsnachtconcert is op woensdag 26 april 2023 vanaf 22:50 uur te zien bij AVROTROS op NPO2

Meer over