Op naar Marioepol?

President Zelenski wil Songfestival 2023 in Oekraïne hosten

15 mei 2022 09:22 | muziek | Door Faye Heijnis

© ANP
Met de winst van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival 2022, is er één prangende vraag: waar vindt de muziekwedstrijd volgend jaar plaats? Toch gewoon in Oekraïne, als het aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski ligt.

"Wij zullen ons best doen om de deelnemers en gasten van Eurovisie te ontvangen in Marioepol", laat Zelenski weten op Instagram. 

Eurovisie Songfestival 2023 in Oekraïne? 

Zaterdagnacht was te zien hoe de Oekraïense band Kalush Orchestra met hun nummer Stefania het Eurovisie Songfestival 2022 won. En de regel is dat het land dat wint, het jaar daarop het Songfestival organiseert. Nou lijkt dat vrijwel onmogelijk, aangezien Oekraïne nog altijd in oorlog is met Rusland. Toch ziet president Zelenski het positief in. "Onze moed maakt indruk in de wereld, onze muziek verovert Europa!", schrijft hij. "Volgend jaar ontvangt Oekraïne het Eurovisie Songfestival. Voor de derde keer in onze geschiedenis."

Songfestival in Marioepol

Marioepol is een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne. Momenteel is de stad in behoorlijk gehavende staat en staat het onder controle van de Russen. Zelenski laat weten tegen de tijd dat het Songfestival 2023 plaatsvindt, te hopen op een 'vrij, vreedzaam en heropgenouwd' Marioepol. 

Songfestival 2023 wordt een uitdaging

"Het is duidelijk dat er unieke uitdagingen zijn bij de organisatie van de competitie van volgend jaar", laat de European Broadcasting Union (EBU), die het Songfestival organiseert, in een statement weten. "Zoals in elk ander jaar kijken we ernaar uit om met UA:PBC en andere belanghebbenden in gesprek te gaan over de vereisten en verantwoordelijkheden van het organiseren van de competitie." 

Songfestival 2023 in Rotterdam? 

Kan het Songfestival toch niet in Oekraïne neerstrijken, dan is Rotterdam wellicht weer een optie. Dit laat Marnix Kaart, die in 2020 het Songfestival in Rotterdam organiseerde, weten aan het ANP. Hij kaart wel aan dat de financiën dan onder de Europese landen verdeeld moeten worden. Naast Nederland hebben ook andere Europese landen al aangeboden om het evenement te hosten.

Meer over