Puntentelling Eurovisie Songfestival 2016 totaal anders

18 februari 2016 12:28 | muziek | Door Televizier

© Eurovisie Songfestival

In de nieuwe opzet van de puntentelling van het Eurovisie Songfestival is de kans op nul punten voor Douwe Bob heel erg klein. 

Voorheen werden de punten van de vakjury en het publiek gecombineerd gepresenteerd. Beide partijen waren verantwoordelijk voor 50 procent van de finalescore. Toen zag je dus niet wie wat had gestemd. Bij de nieuwe manier mogen de jury en de tv-kijkers apart van elkaar de punten verdelen. De kans dat ieder land punten krijgt wordt hierdoor groter. De jury kan nog steeds 1 tot 8, 10 en 12 punten geven. 

Belangrijkste verandering

De afgelopen jaren veranderde er weinig. Deze wijziging wordt dan ook gezien als de belangrijkste sinds 1975. In dat jaar werden de 12 punten geïntroduceerd. “Het nieuwe stemsysteem garandeert dat het lied dat de grootste populariteit geniet van het publiek, twaalf punten zal ontvangen. Ongeacht hoe de jury in dat land heeft gekozen", zegt Eurovisie-hoofd Jon Ola Sand. 

Nederlandse inzending 

Douwe Bob vertegenwoordigt dit jaar Nederland op het Eurovisie Songfestival. De finale van het Eurovisie Songfestival is op 14 mei in het Zweedse Stockholm. 

Lees ook:

Douwe Bob in eerste finale Eurovisie Songfestival

Douwe Bob heeft Songfestivalnummer al klaar 

 

Meer over