René Froger in Carré - het interview

René Froger (55) tourde 1,5 jaar met zijn show 30 Jaar Hits in Concert. Avrotros zendt vanavond een registratie uit van het concert dat hij in Theater Carré gaf. 

Dertig jaar in het vak! De tijd vliegt als je lol hebt…

„Het ging verschrikkelijk snel, het voelt als drie jaar. Bij elk liedje dat ik zing, weet ik bij wijze van spreken nog precies met wie, waar en onder welke omstandigheden ik dat heb opgenomen. Het is allemaal nog zo vers voor mij. Waar ik heel trots op ben, is dat al die nummers de tand des tijds hebben doorstaan.”

Wat is je muzikale hoogtepunt?

„Daar kan ik echt geen antwoord op geven. Ik heb er gelukkig zo verschrikkelijk veel gehad. Elk nummer heb ik met hart en ziel gemaakt. Natuurlijk zijn er wel liedjes die mij emotioneel meer doen. De grote hits, zoals Winter in America, This is the Moment en Alles Kan een Mens Gelukkig Maken, omdat ze mijn carrière een boost hebben gegeven. Maar ook Het Verleden Kruist het Heden, dat ik voor mijn overleden ouders heb geschreven.”

Hoe vond je het om na zes jaar weer een solotour te doen?

„Geweldig! Het is sowieso mooi om in het theater te staan, omdat je echt contact met de mensen hebt. Maar ik vond het ook best spannend hoe het publiek zou reageren. Gelukkig waren de reacties overweldigend. Op de een of andere manier merkte ik dat ze mij toch hadden gemist. Het leuke is dat niet alleen de trouwe fans in de zaal zaten, maar ook veel jonge mensen. Kinderen die zijn opgegroeid met mijn muziek, omdat hun ouders er jarenlang naar hebben geluisterd.”

Wat krijgen we vanavond tijdens de tv-uitzending te zien? 

„In het echt duurde de show bijna drie uur, waarin ik tussen de liedjes door anekdotes en verhaaltjes vertelde. Omdat dit een registratie van 50 minuten is, komen nu alleen de hits voorbij. Voor mij was dit optreden in Carré extra bijzonder. Deels omdat het de laatste van de tournee was, deels omdat het voor mij voelde als thuiskomen. Carré zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben. Als jongetje had ik een krantenwijk en Carré lag in die wijk. Telkens als ik daar langsliep, fantaseerde ik dat ik er ooit zou optreden.” 

Heb je de smaak nu te pakken?

„Dit smaakt zeker naar meer. Tot mei ben ik druk met de voorbereidingen van Toppers in Concert. Daarna duik ik de studio in om een nieuw album op te nemen, dat hopelijk dit najaar uitkomt. Maar in de toekomst wil ik graag weer het theater in.”

René Froger in Carré muziek 22.30 • NPO 1
Reageren