Rusland pissig over Songfestival-uitslag

De Russen zijn niet zo in hun nopjes met de winst van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival. Ze vinden het lied van zangeres Jamala een 'zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland'.

Het lied 1944 van Jamala dat gaat over de verdrijving van de Tataren op de Krim door Josef Stalin, versloeg zaterdag de Russische inzending die de afgelopen weken onafgebroken op de nummer 1 posities bij de bookmakers bivakkeerde. You are the only one van Sergej Lasarev eindigde als derde.

De Oekraïnse Jamal kreeg vooral veel punten van de vakjury's en dat is een paar Russische politici in het verkeerde keelgat geschoten.

Politiek slagveld

Alexej Poesjkov, buitenlanddeskundige in de Doema, vindt dat 1944 niet bepaald bijdraagt tot de Europese eenheid. ,,Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld'', zei hij. Parlementariër Konstantin Kossatsjov zat zaterdag ook al niet te juichen op de bank: ,,Dit is een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland.'' Een andere politicus noemt de uitkomst van het Songfestival 'anti-Russische politiek'.

in 2014 lijfde Rusland de Krim, een schiereiland van Oekraïne, in en sindsdien botert het niet tussen Rusland en Oekraïne.

 

 

Reageren