Op naar de finale!

S10 plaatst zich glansrijk voor de finale van het Eurovisie Songfestival

10 mei 2022 23:15 | muziek | Door Janine van Rooden

© EBU/Sarah Louise

Goed nieuws voor alle Songfestival-fans! S10 heeft zich dinsdagavond tijdens de eerste halve finale weten te plaatsen voor de grande finale op zaterdag.

De Nederlandse zangeres was als achtste aan de beurt met haar nummer De Diepte. Ze kwam tussen een rock-optreden van Bulgarije en een uptempo folklore-lied van Moldavië door en moest dus erg haar best doen om met haar intieme act een onuitwisbare indruk achter te laten. En dat is gelukt!

Spatzuiver

S10 oogde tijdens haar optreden wat zenuwachtig, maar zong van begin tot eind spatzuiver. De lichtshow was spectaculair en paste perfect bij de intieme en duistere sfeer van het nummer, net als haar veelbesproken outfit.

Aan het einde van de act werd de zangeres emotioneel. De tranen waren op het podium al in haar ogen te zien en deze kwamen er backstage uit.

Commentatoren Cornald Maas en Jan Smit waren lyrisch over de prestatie van S10. "Kippenvel, overal!", aldus een enthousiaste Jan nadat de zangeres de laatste noten had gezongen.

Oekraïne

Wie ook de finale van het liedjesfestijn wist te behalen was Kalush Orchestra uit Oekraïne. Dat was eigenlijk geen verrassing, want de groep staat al weken op de eerste positie bij de bookmakers met hun nummer Stefania.

De act werd bij opkomst met luid gejuich en geapplaudisseer ontvangen. Er waren tijdens het optreden veel Oekraïense vlaggen en dansende mensen te zien in de zaal. De verwachting is dat Oekraïne in de finale veel punten gaat ontvangen als steunbetuiging vanwege de oorlog.

Finale

Alle landen die nu alvast door zijn naar de finale op een rijtje: Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne, Moldavië en Nederland.

Welke acts zich nog meer gaan plaatsen is te zien in de tweede halve finale. Deze is op donderdag 12 mei 2022 om 21:00 uur te volgen op NPO 1.

Wie de grote winnaar van het Eurovisie Songfestival 2022 wordt zien we op zaterdag 14 mei 2022 om 21:00 uur bij NPO 1.

Meer over