Schema 1ste halve finale Eurovisie Songfestival 2016

De redactie van Televizier luisterde aandachtig naar alle concurrenten van Douwe Bob in de 1ste halve finale en weet het zeker: Slow down haalt de finale. We zetten ze allemaal voor je op een rijtje. Bekijk ook ons liveblog.

Douwe Bob treedt dinsdag aan in een zware halve finale met veel favorieten. Toch hebben we op de Televizier-redactie een rotsvast vertrouwen in de 23-jarige singer-songwriter en zijn nummer Slow down. In dat geval kunnen we volgende week ­zaterdag tijdens de finale weer eens voor de tv zitten met een rood-wit-blauw vlaggetje. 

Maar welke artiesten moet Douwe Bob dan eerst verslaan tijdens zijn halve finale? Dt is de concurrentie in volgorde van opkomst.

1. Finland  Sandhja - Sing it away

Aan zangeres Sandhja
de las­tige taak het ­Songfestival te openen voor Finland. Haar liedje heeft niet veel om het lijf en datzelfde geldt voor haar kledingkeuze. Sing it away is vrolijk en uptempo maar helaas ook snel vergeten. 
Zingen kan deze dame wel degelijk, maar de finale lijkt ver weg voor Finland. 

2. Griekenland Argo - Utopian land

Argo bedoelt het vast en zeker goed, maar dit nummer over een utopisch Griekenland is niet om aan te horen. Er wordt gezongen in het Engels, gerapt in het Grieks en druk gemusiceerd op allerlei Grieks klinkende instrumenten. 'We are the rise in the rising sun dance, with us and have some fun’, zingen ze. Dit nummer stort Griekenland waarschijnlijk nog dieper de crisis in. 

3. Moldavië Lidia Isac - Falling stars

Daar is de eerste van vele Oostblok-kandidaten, maar zeker niet de beste. Lidia zingt een dertien-in-een-dozijn-dancenummer en zij heeft niet genoeg charisma om het boven de middelmaat uit te tillen. Het zou een verrassing zijn als ­Falling stars de finale haalt. 

4. Hongarije Freddie - Pioneer

Een powerballad van de Hongaarse Freddie die een lekkere rauwe rand aan zijn stem heeft. Freddie ziet er goed uit en zijn liedje mag er ook zijn. Puntje van kritiek: Pioneer schijnt een liedje met een boodschap te zijn, maar welke dat is, zullen we helaas nooit weten door Freddies beroerde Engelse uitspraak.

5. Kroatië Nina Kraljic - Lighthouse

Helemaal geen beroerde inzending van Kroatië dat voor het eerst sinds 2013 weer meedoet aan het Songfestival. Nina heeft een aparte, mooie stem en het nummer is sfeervol en aangenaam om naar te luisteren. Dikke kans dat Lighthouse het wel gaat redden in deze halve finale. 

6. Nederland Douwe Bob - Slow down

En daar is onze eigenste echte Douwe Bob. De kritiek op Slow down is dat het een tikje saai is. Aan de andere kant, je kunt het na het eerste refrein direct meezingen, country is hartstikke in en Douwe Bob is innemend, charismatisch en immer goed gekleed. Dus we lopen dit jaar geen risico op een scheurjurkaffaire a la Trijntje. Douwe Bob gaat naar de finale, schrijft u dat maar op. 

7. Armenië Iveta Mukuchian - LoveWave

Het begint veelbelovend, met een gesproken intro en een mooi couplet. Daarna wordt het een soepzooitje met veel lawaai en een raar instrument in het middenstuk. Iveta is wel heel mooi, dat is zo'n beetje het enige dat haar een ronde verder kan helpen.

8. San Marino Serhat - I didn’t know

Een onvervalste discostamper! De met een hoed getooide Serhat klinkt als een soort Serge Gainsbourg. Hij zingt niet maar praat. Om er nog wat van te maken heeft hij een heel blik dansers en danseressen opengetrokken. I didn’t know is al met al uiterst vermakelijk, maar daar is ook alles mee gezegd.

9. Rusland Sergey Lazarev - You are the only one

De onbetwiste favoriet bij de bookmakers! Thunder and lightning, it’s getting exciting, zingt Sergey in dit energieke nummer. En dat klopt gedeeltelijk. Saai is het in ieder geval niet met deze Rus die er ook nog een ingewikkeld dansje bij doet. Maar of dit nu het beste is wat het Songfestival dit jaar heeft te bieden?

10. Tsjechië Gabriela Gunčíková – I Stand

Een sterke ballad van het land dat nooit eerder de finale haalde, maar met I stand zou het best eens kunnen lukken. Zangeres Gabriela werd tweede bij de Tjechische Idols en kan een aardig potje zingen. Het liedje begint kalmpjes en zwelt dan lekker bombastisch aan in het refrein. Precies hoe songfestivalfans het graag zien. 


11. Cyprus Minus One - Alter ego

Rockbands met stoere mannen met gitaren zijn helaas schaars bij het Eurovisie Songfestival maar dit is er eentje. Minus One heeft een pakkend popliedje gemaakt dat het hopelijk ver schopt. Cyprus zou zo maar eens voor een verrassing kunnen zorgen op dit Songfestival. 

 

12. Oostenrijk Zoë - Loin d’ici

Een verwarrende kwestie dit, de Oostenrijkse inzending wordt geheel in het Frans gezongen. Iets waar ze in Oostenrijk zelf niet zo enthousiast over zijn. Maar het liedje is redelijk te pruimen. Zolang Zoë klinkt als een verleidelijk Frans zuchtmeisje is alles prima, maar tegen het einde vliegt ze een beetje uit de bocht. 

13. Estland Jüri Pootsmann - Play

Estland heeft gekozen voor een sfeervol en ingetogen nummer. En dat is a different cookie zoals Louis van Gaal zou zeggen. Waar veel andere landen zich tijdens het Eurovisie Songfestival overschreeuwen is Jüri met zijn opvallend lage stem de kalmte zelf. Een finaleplaats waardig. 

14. Azerbeidzjan Samra Rahimli - Miracle

Een makkelijk in het gehoor liggend nummer zonder veel toeters of bellen dat helemaal niet zou misstaan in een willekeurige Top 40. Samra kan goed zingen ziet er leuk uit, dus wat dat betreft zit het ook goed. Azerbeidzjan haalt de finale op zijn sloffen, daar is geen wonder voor nodig. 

15. Montenegro Highway Trio - The real thing

Rechttoe rechtaan hardrock op het Eurovisie Songfestival. Dat hoor je niet vaak. En in dit geval is dat maar goed ook. The real thing is een eentonig en saai nummer, iets anders kunnen we er niet van maken. Dat de zanger zich het hele liedje verschuilt achter een hoodie helpt ook al niet. 

16. IJsland Greta Salóme - Hear them calling

Greta is een Songfestival-veteraan, in 2012 deed ze ook mee voor IJsland. Toen werd Greta 20ste, maar daar zou ze met dit liedje wel eens overheen kunnen gaan. Hear them calling is vlot, met veel drums en Greta maakt gretig gebruikt van allerlei special effects op het podium. 

17. Bosnië en Herzegovina Deen & Dalal - Ljubav je

Een typisch balkanballad met cello, veel drums en een pakkend refrein. Deen en Dalal zingen in in het Bosnisch-Herzegoviaans en waar hoor je dat nog tegenwoordig? Tegen het einde van het nummer piept er plots een boze rapper het podium op en dat zorgt voor een danige anti-climax in dit middelmatige nummer.

18. Malta Ira Losco - Walk on water

Alweer een Songfestival-veteraan. Ira Losco wist het liedjesfestijn bijna op haar naam te schrijven in 2002. Nu probeert ze het met dit popnummer dat goed in het gehoor ligt. Veel nieuws is er niet onder de zon, maar Ira kan met Walk on water waarschijnlijk net genoeg mensen overhalen de telefoon op te pakken en op haar te stemmen. 

 


  

 

 Reageren