Handig overzicht

Schema eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2024

27 maart 2024 13:26 | muziek | Door Janine van Rooden

© Screenshot YouTube (@EurovisionSongContest)
Op dinsdag 7 mei 2024 vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Joost Klein kan zijn krachten nog even sparen tot de donderdag, maar welke acts treden er dan wel op?

Bekijk hieronder de startvolgorde.

1. Cyprus

Eigenlijk is Silia een Australische zanger, maar door haar Cypriotisch-Griekse afkomst doet ze voor Cyprus mee. Ze komt pas net kijken in de muziekindustrie, want in 2022 bracht ze pas haar eerste single uit.

2. Servië

Vorig jaar ging Teya Dora met haar muziek viral op TikTok en nu mag ze haar land vertegenwoordigen op het Songfestival. Het kan snel gaan!

3. Litouwen

Silvester werkte tot voor kort in een schoonheidssalon totdat hij een platencontract aangeboden kreeg. Door zijn deelname kan de rest van de wereld nu ook kennismaken met de zanger.

4. Ierland

Muzikale inspiratie haalt Bambie Thug vooral uit gebroken harten en hekserij. De inzending is daarom bijzonder te noemen.

5. Oekraïne

Zoals de titel van de single van Alyona Alyona & Jerry Heil al doet vermoeden: het nummer is inderdaad gebaseerd op de heilige Moeder Teresa en Maagd Maria.

6. Polen

In tegenstelling tot voorgaande edities koos Polen dit jaar achter gesloten deuren uit 212 aanmeldingen de inzending. Dat is studente en singer-songwriter Luna geworden. 

7. Kroatië

Baby Lasagna - zo heet deze groep echt, we verzinnen het niet - won met een flinke meerderheid van de stemmen de nationale selectie. Ze hopen dé oorwurm van dit jaar te worden met hun lied. 

8. IJsland

In 2010 deed Hera al eens mee, maar nu gaat ze nog een poging wagen om indruk te maken op de rest van de wereld. Tijdens haar eerdere deelname werd ze 19e in de finale.

9. Slovenië

Vier keer is scheepsrecht... voor Raiven dan. Ze probeerde drie keer eerder mee te doen, maar eindigde in de nationale selectie steeds op de tweede of derde plaats. Nu maakt ze eindelijk haar debuut op het liedjesfestijn.

10. Finland

Windows95man werpt je terug naar de jaren 90 waarin - je raadt het al - Windows95 je van het was. Een heuse trip down memory lane dus. 

11. Moldavië

Natalia is geen onbekende op het podium van het Songfestival: ze deed in 2007 al eens mee en eindigde toen op een 10e plaats. Dit jaar gaat ze voor de herkansing. 

12. Azerbeidzjan

Hij heeft een bachelor- en masterdiploma in de rechten, maar voor nu volgt Fahree zijn muzikale hart door mee te doen aan dit liedjesfestijn.

13. Australië

Net als vorig jaar heeft Australië de inzending intern gekozen. Dat pakte in 2023 namelijk prima uit met een 9e plek in de finale. Dit jaar gaan ze die score proberen te overtreffen met duo Electric Fields.

14. Portugal

Iolanda was tijdens de nationale selectie de grote favoriet en mag zich daarom nu bewijzen tegenover de rest van de wereld.

15. Luxemburg

Voor het eerst in zo'n dertig jaar doet Luxemburg weer mee aan het Songfestival. Na 1993 stopte het ermee, omdat het festijn veel te duur werd voor dit kleine landje. Blijkbaar hebben ze de afgelopen jaren flink gespaard.

Wanneer is het Eurovisie Songfestival 2024 te zien?

Dit jaar vindt het Eurovisie Songfestival op 7, 9 en 11 mei plaats. Op deze dagen is het liedjesfestijn om 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over