Overzicht

Schema Eurovisie Songfestival 2023 - eerste halve finale

9 mei 2023 08:30 | muziek | Door Judith Regeling

© ANP / Sander Koning
Op dinsdag 9 mei vindt de eerste halve finale plaats van het Eurovisie Songfestival 2023. Welke acts treden er naast Mia Nicolai en Dion Cooper nog meer op? Bekijk hieronder de complete startvolgorde.

Ga er maar even goed voor zitten: Nederland zal zo rond 22:10 uur te zien zijn.

Download ook: Scoreformulier eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2023 

Schema Eurovisie Songfestival 2023

1. Noorwegen

Noorwegen bijt in de eerste halve finale de spits af. Het land stuurt de 29-jarige Alessandra Mele, die begin februari met Queen of Kings de nationale finale van het land wist te winnen. Zowel de internationale jury's (met onze eigen Corné Klijn, Hila Noorzai en Glen Faria) als het Noorse publiek gaven eerder al het vertrouwen en wij snappen wel waarom. Het refrein heeft alles in zich om een oorwurm te worden. 


2. Malta

Als er één land niet over één nacht ijs gaat als het draait om het kiezen van hun inzending van het Eurovisie Songfestival, is het Malta wel. Er moesten drie kwartfinales, een halve finale en een finale aan te pas komen, maar uiteindelijk mochten de drie heren van de indiepopband The Busker dan zegevieren. David Grech, Jean Paul Borg en Sean Meachen treden als tweede op met het vrolijke nummer Dance (Our Own Party) waar je niet stil bij kan blijven zitten


3. Servië

Waar 'onze' Mia en Dion nog amper op (grote) podia hebben gestaan, is dat bij de Servische inzending Luke Black een ander verhaal. Hij was namelijk jaren geleden de eerste Servische artiest die werd getekend door Universal Music Group. Hij hoopt nu met het nummer Samo Mi Se Spava ook door te breken in de rest van Europa. Ons heeft hij echter nog niet helemaal overtuigd. Maar wie weet komt dat nog.


4. Letland

Letland stuurt net als een aantal andere landen een band naar Liverpool: Sudden Lights om precies te zijn. Deze Letse indierockband bestaande uit vier mannen won in februari de finale van de Letse nationale finale Supernova. De bevolking van Letland heeft er dus vertrouwen in en dat is ook wel nodig. In 2016 stond het land voor het laatst in de grote finale. Hopelijk lukt het de leden om de hoge verwachtingen waar te maken met Aija.


5. Portugal

De onthulling van de Portugese inzending van dit jaar duurde even, maar op 11 maart kwam tijdens een spectaculaire uitzending dan eindelijk het hoge woord eruit: het land zal vertegenwoordigd worden door pop- en soulzangeres Mimicat met het nummer Ai Coração. Of zij overtuigend genoeg is, is de vraag. Volgens de experts zal het erom hangen of zij naar de finale gaat óf Mia en Dion.


6. Ierland 

Rond het zesde optreden is het tijd voor een break, want als we de bookmakers mogen geloven maakt de band Wild Youth weinig kans om door te gaan naar de finale met hun nummer We Are One. Mocht je wel blijven hangen, kun je een prime pop-rockliedje verwachten met een pakkend refrein. Slecht is het dan ook zeker niet.


7. Kroatië

Elk jaar heb je bij het Eurovisie Songfestival wel zo'n act waar je naar kijkt en denkt: waar kijk én luister ik naar? Nou, de Kroatische band Let 3 is daar met Mama SC! duidelijk een voorbeeld van. We weten na het zien van de onderstaand video gewoon niet of we dit zogenaamde 'politieke satire' grappig moeten vinden of bizar. Kijk en oordeel gerust zelf.


8. Zwitserland

De afgelopen jaren zagen we op het Eurovisie Songfestival al diverse talenten die ooit hebben meegedaan aan een editie van The Voice. Dit jaar is dat ook weer het geval. Remo Forre won namelijk in 2020 The Voice of Switzerland en vertegenwoordigt dit jaar zijn land met het emotionele liedje Watergun. Als hij live net zo sterk is als het in de onderstaande videoclip doet klinken, is het een kanshebber.


9. Israël

Israël wil dit jaar juist hoge ogen gooien met de pas 21-jarige Noa Kirel, die eerder al een MTV Europe Music Award won voor de beste Israëlische act tussen 2017 en 2021. Ze vindt het zelf een enorme eer dat ze - met het liedje Unicorn - haar land mag vertegenwoordigen. De bookmakers denken echter dat het land juist trots mag zijn dat zij wil gaan: zij voorspellen een plek in de uiteindelijke top 10.10. Moldavië

Moldavië stuurt net als landen als Zweden, Italië en Litouwen een oude bekende naar het festijn. Het is namelijk niemand minder dan Pasha Perfeni, die begin maart de nationale finale van het land wist te winnen met Soarele si Luna. Voor hem is het grote podium dus geen onbekend terrein: in 2012 was de zanger ook al de inzending van Moldavië in Azerbeidzjan. Toen eindigde hij als elfde.11. Zweden

Johnny Logan mag wel oppassen, want het zou zomaar kunnen dat er binnenkort nog iemand is die tot tweemaal toe het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Loreen is namelijk weer voor Zweden van de partij en dat is niet onopgemerkt gebleven. Sinds haar nummer Tattoo is verschenen, staat het land op #1 bij de bookmakers. Goed opletten dus!

12. Azerbeidzjan

Na publieksfavoriet Zweden heb je alle tijd om bij te komen, want de bookmakers voorspellen weinig goeds voor Azbeidzjans inzending TuralTuranX. Deze tweelingbroers verdienen normaal hun geld als straatmuzikanten en dat is - eerlijk gezegd - te merken. Het rustige en romantische nummer Tell Me More pleziert misschien voor een paar seconden, maar het maakt absoluut geen onuitwisbare indruk. 


13. Tsjechië

Tsjechië vervolgt de competitie met de uit zes leden bestaande folkloristische muziekgroep VESNA, die optreden met het nummer Sister's Crown. Internationaal is deze act alvast succesvol: ze zingen zowel in het Tsjechisch, Engels, Oekraïens als in het Bulgaars. En dat gaat erin als zoete koek: de bookmakers voorspellen een finaleplek. 


14. Nederland

Mia Nicolai en Dion Cooper gaan met het radiovriendelijke Burning Daylight proberen om zo'n felbegeerde finaleplek voor Nederland binnen te slepen. Aan het nummer zal het dan ook niet liggen, maar is het Duncan Laurence gelukt om ze ook vocaal een handje op weg te helpen? Momenteel vallen we net buiten de top-10 van deze halve finale, dus het gaat er echt om spannen. 


15. Finland

Finland kwam vorig jaar op een 21e plek terecht in de grote finale van het Eurovisie Songfestival, dus de vraag is: gaan ze dat dit jaar beter doen? Absoluut! Zowel het land, de fans als de bookmakers schatten de kans van Käärija behoorlijk hoog in. Met zijn nummer Cha Cha Cha staat hij in het overzicht van deze halve finale zelfs hoger dan 'publiekslieveling' Loreen. Dat belooft dus wat.

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats op 9, 11 en 13 mei en is rond 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Lees hier alles over

Meer over