Overzicht

Schema Eurovisie Songfestival 2023 - tweede halve finale

11 mei 2023 10:00 | muziek | Door Judith Regeling

© Roen Lommelen
Op donderdag 11 mei vindt de tweede halve finale plaats van het Eurovisie Songfestival 2023. Mia en Dion slaan even over, maar welke acts treden er dan wel op? Bekijk hieronder de complete startvolgorde.

Het wordt een drukke avond: deze halve finale kent één act meer dan dinsdag. 

Download snel: Scoreformulier tweede halve finale 

Schema Eurovisie Songfestival

1. Denemarken

In deze tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2023 mag Denemarken de spits afbijten. Het land stuurt dit jaar de 20-jarige Rani Petersen, beter bekend als Reiley. Hij is geboren in Törshavn, de hoofdstad van de Faeröer en hoopt iedereen om zijn vinger te winden met het radiovriendelijke Breaking My Heart. Zeker is dat allesbehalve. Hij bungelt bij de bookmakers momenteel op een tiende plek voor deze halve finale.


2. Armenië

De kans dat Armenië doorgaat, is al een stuk groter. Dat heeft het land te danken aan hun inzending Brunette, een singer-songwriter die al heel wat successen op haar naam heeft staan. Eén ding staat er alleen nog niet op haar cv: het Eurovisie Songfestival winnen. Ze waagt dit jaar een poging met het tweeledige nummer Future Lover, dat begint als een ballad maar eindigt in een ware rap.


3. Roemenië

Sommige landen zouden de selectie van hun inzending onder de loep moeten nemen. Roemenië, we spreken jullie aan. Het land besloot namelijk eerder de 18-jarige Theodor Andrei naar het festijn te sturen, maar dat heeft ze tot nu toe weinig opgeleverd. Het land bungelt op de allerlaatste plaats bij de bookmakers. De kans is dus vrij klein dat deze inzending met zijn opzwepende D.G.T. (Off and On) zaterdag nog te zien is.


4. Estland 

Wouter Hardy schreef in 2016 mee aan Duncan Laurence' Arcade en ook hielp hij Zwitserland in 2021 aan een derde plek met het nummer Tout l'univers. Dit jaar is hij wederom vertegenwoordigd. Hij schreef samen met zangeres Alika en de Vlaamse Nina Sampermans aan de toch wat saaie ballad Bridges, die gezongen wordt door Alika uit Estland. De bookmakers schatten in dat ook zij niet doorgaat naar de uitzending van zaterdag.


5. België

Onze Zuiderburen riepen dit jaar Eurosong nieuw leven in, oftewel een voorronde waarbij zowel het publiek als een vijftienkoppige vakjury mochten bepalen welke act de eer kreeg om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2023. Uiteindelijk zorgde een meningsverschil tussen het publiek en de jury ervoor dat 'outsider' Gustaph aan het langste eind trok. Winnen zullen ze met hem waarschijnlijk niet, maar hij zorgt wel voor drie vrolijke minuten.


6. Cyprus

Soms wil een zanger zo graag meedoen aan het Eurovisie Songfestival dat hij of zij daar alles voor doet. Dat kun je zeggen over de Grieks-Cypriotische zanger Andrew Lambrou, die dit jaar Cyprus vertegenwoordigt met het krachtige Break A Broken Heart. In 2022 waagde hij al een poging om deel te nemen door mee te doen aan de Australische nationale finale, maar belandde toen op een zevende plek. Nu is hij terug en beter dan ooit. De bookmakers zijn er (bijna) zeker van dat hij de finale haalt.


7. IJsland

In IJsland gaat er - net als bij een aantal landen hierboven - een heuse competitie aan vooraf. De artiesten die kans wilde maken moesten dan ook alles uit de kast trekken om iedereen te overtuigen, maar uiteindelijk slaagde zangeres Diljá daar het meest in. Zij is op deze donderdag te horen met het nummer Power dat zeker een liedje is met kracht. Het refrein zing je zo mee.


8. Griekenland

Na de pas 19-jarige Stefania en de 24-jarige Amanda zien en horen we vanavond voor Griekenland een nóg jongere zanger. De pas 16-jarige Victor Vernicos (en daarmee jongste deelnemer van dit jaar) hoopt met het nummer What They Say zowel zijn leeftijdsgenoten als volwassenen te overtuigen. Of dat lukt, moeten we nog even afwachten: de bookmakers durven hun vingers er nog niet aan te branden.


9. Polen

Waar Polen vorig jaar nog een twaalfde plek behaalde, valt dat dit jaar nog even af te wachten. De Poolse inzending Blanka staat volgens haar landgenoten enkel op dit festijn vanwege haar goede connecties en vooral niet vanwege haar gouden keeltje. Maar eerlijk of niet, vanavond hoopt ze met haar opzwepende liedje Solo alsnog de mensen thuis te overtuigen.


10. Slovenië

Tussen al die soloacts is de Sloveense inzending een opvallende verschijning. De Sloveense publieke omroep RTV Slovenija heeft er namelijk voor gekozen om de succesvolle band Joker Out te sturen. Een hele gekke keuze is dat niet, want de pop-rockband is enorm geliefd en domineert al enkele jaren de hitlijsten. De heren treden vanavond op met het Sloveenstalige nummer Carpe Diem


11. Georgië

In 2011 won de inmiddels 21-jarige zangeres Iru Khechanovi nog het Junior Songfestival als lid van de groep Candy, maar tijdens deze editie van de 'volwassen' versie staat ze er alleen voor. Ze won dit jaar namelijk The Voice Georgia en kwalificeerde zich zo automatisch voor het liedjesfestijn. Ze hoopt met het experimentele, unieke en vooral krachtige nummer Echo iedereen voor zich te winnen. 


12. San Marino

San Marino kan eigenlijk net als Roemenië beter niet starten. De bookmakers schatten de kans dat de groep Piqued Jacks de finale haalt toch minder dan 13%. Toch waagt deze in 2006 opgerichte groep uit Buggiano een poging en wel met het nummer Like an Animal. Het is wat ons betreft zeker geen slecht liedje, maar het heeft weinig elementen om echt op te vallen. Zelfs niet in deze halve finale die niet veel uitschieters heeft.


13. Oostenrijk

Oostenrijk heeft daarentegen weinig te vrezen. Het land staat met 92% kans om door te gaan op de eerste plek van deze halve finale. Dat heeft het land te danken aan een dosis girlpower, want het land stuurt Teya en Salena. De dames leerden elkaar kennen toen ze allebei deelnamen aan de talentenjacht Starmania 21. Nadien begonnen ze muziek te maken en blijkbaar was dat goed genoeg om de Oostenrijkse omroep te overtuigen. Ze vertegenwoordigen hun land met het aanstekelijke Who The Hell Is Edgar?


14. Albanië

Nadat jarenlang enkel een jury de winnaar van Festivali i Këngës mocht bepalen, gooide Albanië het dit jaar over een andere boeg. De jury mocht eind 2022 nog wel hun voorkeuren laten weten, maar uiteindelijk was het aan het publiek om daar ook daadwerkelijk voor te stemmen. De mensen thuis kozen voor de act Albina & Familja met Duje, die de jury 'slechts' een tweede plek toebedeelde. De bookmakers lijken het met die laatste eens: zij denken dat het land in deze halve finale alweer sneuvelt.


15. Litouwen

Als er iemand met zelfvertrouwen op het podium zou moeten staan, is het de Litouwse Monika Linkytè. cht jaar geleden behaalde ze samen met Vaidas Baumila nog een schamele achttiende plek op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Of ze dit jaar met het nummer Stay hoger eindigt, is de vraag. De reacties op het nummer zijn wel positief: veel mensen noemen het een nummer vol kracht en positiviteit.


16. Australië

Vorig jaar greep de band Voyager nog net naast de troon tijdens Australia Decides, maar dit jaar is het ze gelukt. Deze progressieve metalband uit Perth - bestaande uit Daniël Estrin, Simon Dow, Scott Kay, Ashley Doodkorte en Alex Kansion vertegenwoordigt het land met het 'veelbelovende' liedje Promise. De verwachtingen zijn hooggespannen: Australië doet nu voor de achtste keer mee en heeft tot nu toe altijd de finale gehaald.

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats op 9, 11 en 13 mei en is rond 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Lees hier alles over

Meer over