Genieten!

Schema finale Eurovisie Songfestival 2024

11 mei 2024 10:20 | muziek | Door Judith Regeling

© Eurovision Song Contest (press)
Na de spannende halve finales van het Eurovisie Songfestival 2024, is het dan eindelijk zover: de grote finale staat voor de deur. Bekijk hieronder wanneer welke acts nu precies moeten aantreden.

En we waarschuwen maar alvast: de show duurt tot iets na één uur vannacht. Hopelijk ben je uitgeslapen! 

Lees ook: Joost Klein officieel gediskwalificeerd door organisatie Eurovisie Songfestival 

Schema Eurovisie Songfestival 2024

1. Zweden

Als het Eurovisie Songfestival 2024 een prijs zou uitreiken voor de 'meest sympathieke act', zou het ons niet verbazen als deze naar Marcus en Martinus uit Zweden zou gaan. Het plezier spat bij deze twee broertjes van het scherm. Maar of dat genoeg is om dit jaar de hoofdprijs te winnen met hun nummer Unforgettable? Dat lijkt niet waarschijnlijk.


2. Oekraïne

Het is nog niet zo lang geleden dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, maar dat zegt bij een festijn als dit niets. Volgens de bookmakers maakt het land dit jaar gewoon weer een kans om er met de eindoverwinning vandoor te gaan. Dit komt mede door Alyona Alyona en Jerry Heil, die met hun nummer Teresa en Maria een eerbetoon brengen aan de heilige moeder Teresa en de Maagd Maria.


3. Duitsland

Duitsland mag dan veel voorrondes hebben om hun Eurovisie Songfestival-deelnemer te kiezen, maar laten we eerlijk zijn: bij het horen van Always on the Run van ISAAK, kun je gerust even wat te drinken halen of naar het toilet gaan. De kans dat dit nummer de overwinning zal behalen, is minimaal. Heel minimaal zelfs, als we de bookmakers mogen geloven.


4. Luxemburg

Of TALI met haar nummer Fighter nu laatste wordt, eerste of uiteindelijk ergens middenin de ranglijst belandt, het zal haar een worst wezen. Ze zal waarschijnlijk al blij zijn dat ze Luxemburg, dat na meer dan 30 jaar afwezigheid weer meedoet aan het festijn, een plek in de finale heeft weten te bezorgen. En dat is zeker iets om trots op te zijn!


Door de uitschakeling van Nederland gaan we zaterdagavond van optreden vier gelijk door naar optreden zes.


6. Israël

Eerder deze maand leek het erop dat landen als Kroatië, Zwitserland en Nederland nog zouden strijden om de overwinning, maar na de halve finales maakt ook Eden Golan uit Israël een goede kans. Dit komt echter niet alleen door haar krachtige vertolking van het liedje Hurricane, maar heeft ook te maken met de huidige situatie in haar thuisland en de support hiervoor.
7. Litouwen

Silvester Belt uit Litouwen werkte tot voor kort in een schoonheidssalon, maar het zal ons niets verbazen als die tijd voor hem aanvoelt als een vorig leven. Niet alleen heeft hij inmiddels een platencontract op zak, hij heeft ook - ondanks zijn gebrek aan ervaring - een finaleplek weten te bemachtigen bij het Eurovisie Songfestival. De bookmakers voorspellen dat hij met zijn nummer Luktelk ergens in de middenmoot zal eindigen.
8. Spanje

Tja, wat kunnen we over Spanje zeggen? Het nummer Zorra van Nebulossa wist in thuisland het Benidorm Fest 2024 te winnen en was binnen no time goud. Maar eerlijk gezegd zegt dat natuurlijk niets over hoe het in Europa ontvangen zal worden. Dat lijkt immers niet al te best te zijn. De bookmakers voorspellen momenteel een achttiende plek van de zesentwintig landen die nog in de race zijn.

9. Estland

5Minust & Puuluup wonnen de nationale selectie van Estland met hun lied dat de veel te lange titel (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) heeft. Vraag ons echter alsjeblieft niet hoe je het uitspreekt, want dat zullen we toch nog niet foutloos kunnen. Wat we wel kunnen zeggen, is hoe de bookmakers naar deze act kijkt. Zij voorspellen op het moment van schrijven een twintigste plek, vlak boven landen als Duitsland, Slovenië en Portugal.


10. Ierland

Sommige landen weten de bookmakers al bij de release van hun nummer te overtuigen, terwijl andere landen de repetities nodig hebben om dat te bereiken. Dit jaar geldt dat laatste voor Bambie Thug en haar liedje Doomsday Blue, dat sinds de halve finale op een mooie vijfde plek staat bij de bookmakers. Eerlijk gezegd begrijpen wij alleen niet helemaal hoe dat komt, want de act is behoorlijk griezelig!


11. Letland

Als je enkele Songfestivalfans en -experts van tevoren had gevraagd wie ze in deze finale hadden verwacht, had je waarschijnlijk niet of nauwelijks de naam van de Letse zanger Dons gehoord. Hoe het hem dan wel gelukt is om Europa te overtuigen om voor hem en zijn liedje Hollow te stemmen, blijft een vraag. Wel is het zeker dat hij zaterdag zijn best moet doen: de bookmakers schatten hem wederom in op de allerlaatste plek.12. Griekenland

Na alle ballades en grimmige liedjes heb je vast ook wel zin om echt uit je dak te gaan. Dat kan tijdens het 'twaalfde' optreden, oftewel tijdens de act van Marina Satti. Ze zingt, rapt en heeft moves waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen. De bookmakers voorspellen dan ook dat ze met haar liedje Zari de negende plek zal behalen.


13. Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk stond waarschijnlijk op zijn grondvesten te schudden toen Olly Alexander als deelnemer werd aangekondigd. De afgelopen jaren wist hij zich behoorlijk in de kijker te spelen. Maar toch lijkt dit avontuur langzaam uit te draaien op een nachtmerrie. Na meerdere valse optredens slaagt hij er nog altijd niet in om te overtuigen met zijn nummer Dizzy.


14. Noorwegen

In de tweede halve finale had Joost een 'prima' voorprogramma, om het zo maar even te zeggen. De Noorse band Gåte wist met hun nummer Ulveham Europa ook genoeg te overtuigen om deze plek in de finale te bemachtigen. Of het liedje en vooral de zang erbij ook sterk genoeg is om te winnen, valt te betwijfelen. Toch zal dat voor de bandleden weinig uitmaken: de groep wilde in eerste instantie toch niet meedoen vanwege de situatie in en met Israël.


15. Italië

Italië wordt op het Eurovisie Songfestival vaak vergeleken met Zweden: ze sturen allebei bijna altijd kwaliteitsinzendingen. Het grote verschil is echter dat Italië nog niet zo vaak heeft weten te winnen. Ook dit jaar lijkt dat niet te gebeuren, maar dat ligt zeker niet aan de act. Angelina Mango brengt haar nummer La noia met enorm veel energie, muzikaliteit en zelfs een vleugje brutaliteit.


16. Servië

Vorig jaar ging Teya Dora uit Servië viraal op TikTok met haar muziek, en nu mag ze haar land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Als iemand dus bewijst dat een carrière snel de lucht in kan schieten, is zij het wel. Of het echter genoeg is om te winnen, valt te betwijfelen. Met haar nummer RAMONDA staat ze nu op een nogal pijnlijke 24ste plek in deze grote finale.


17. Finland

Als er één land is dat er elk jaar weer in slaagt om "gekke" acts te sturen, is het Finland wel. Vorig jaar zongen en dansten we immers massaal mee met Joosts goede vriend Käärijä, die nipt een tweede plaats wist te bemachtigen. Dit jaar wordt het land vertegenwoordigd door het duo Windows95man met hun nummer No Rules, dat ons terugbrengt naar de jaren 90.


18. Portugal

Het duurde een behoorlijke tijd voordat Portugal dit jaar besliste wie het land zou vertegenwoordigen tijdens deze editie van het Eurovisie Songfestival. Maar eind maart was het dan zover: toen werd duidelijk dat Iolanda met haar nummer Grito de grote favoriet was tijdens de nationale selectie. Hoewel haar land dus vertrouwen in haar heeft, zijn de bookmakers momenteel wat minder optimistisch: ze staat op de 23e plek.


19. Armenië

Voor ieder land is het ieder jaar weer de vraag: ga je voor een up tempo-liedje, stuur je een ballade in of gooi je het over een andere boeg? Dat laatste is het geval bij de Armenische inzending LADANIVA die het publiek met haar liedje Jako kennis laat maken met ware volksmuziek uit het land.


20. Cyprus

Als je tijdens de eerste halve finale al vanaf de start goed hebt opgelet, heb je Silia Kapsis uit Cyprus niet kunnen missen. Deze van oorsprong Australische zangeres had namelijk de twijfelachtige eer om de show te openen. Dat deed ze vrij aardig en daarom mag ze in deze grote finale haar nummer Liar opnieuw ten gehore brengen. 


21. Zwitserland

Vaak is het zo dat hoe later je in de show optreedt, hoe meer kans je maakt op de overwinning. Zwitserland heeft in ieder geval dat voordeel alvast te pakken, want zij treden pas als 21ste aan. Zanger Nemo steelt dit jaar niet alleen de show met diens zang en rap, maar ook met diens nogal opmerkelijke podiumprestaties.

Bekijk hieronder de video om te zien hoe dat eruitziet.

22. Slovenië

Vier keer is scheepsrecht... voor Raiven uit Slovenië dan. Ze probeerde drie keer eerder mee te doen, maar eindigde in de nationale selectie steeds op de tweede of derde plaats. Dit jaar is het dan zover en ze heeft alvast één ding behaald: de finale. Of ze met haar nummer Veronika ook overtuigend genoeg is om te winnen, valt nog te betwijfelen. De bookmakers voorspellen een 22e plek.


23. Kroatië

Baby Lasagna - zo heet deze groep echt, we verzinnen het niet - won met een flinke meerderheid van de stemmen de nationale selectie in Kroatië. En inmiddels snapt bijna heel Europa waarom. De act maakt sinds hun kwalificatie de allermeeste kans om dit festijn te winnen: de bookmakers schatten de winkans van hun nummer Rim Tim Tagi zelfs in op 42%, wauw!


24. Georgië

De Georgische Nusta heeft in het verleden meegedaan aan talentenjachten zoals The Voice en American Idol, maar inmiddels hoeft ze haar talent in haar thuisland niet meer te bewijzen. Het is haar immers gelukt om uit meer dan 300 inzendingen geselecteerd te worden om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Nu is het alleen nog een kwestie van Europa te overtuigen met haar nummer Firefighter. De bookmakers voorspellen een 17e plek in het algemeen klassement.

25. Frankrijk

Kroatië, Zwitserland en Israël mogen momenteel dan wel bovenaan staan bij de bookmakers, maar wat ons betreft verdient de Franse inzending Slimane ook zeker die prijs. Met zijn prachtige en krachtige stem weet hij zowel het publiek als de kijkers echt te imponeren. Vooral het a capella stukje verdient extra complimenten, want eerlijk gezegd kunnen maar weinig andere deelnemers van dit festival hem op deze manier nadoen.


26. Oostenrijk

Waar onze Joost de eer had om het de tweede halve finale te sluiten, is die eer vanavond aan Oostenrijk. Deelnemer Kaleen heeft al eens van het liedjesfestijn mogen proeven door er onder andere stand-in zanger te zijn. Deze keer komt haar grote droom uit door zelf mee te doen. De bookmakers voorspellen dat ze met haar nummer We Will Rave op een zestiende plek zal eindigen.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2024 is op zaterdag 11 mei vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Lees hier alles over

Meer over