Fijn overzicht

Schema tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2024

27 maart 2024 14:25 | muziek | Door Janine van Rooden

© ANP/Sander Koning
Op donderdag 9 mei 2024 vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Joost Klein komt dan ook eindelijk in actie, maar tegen wie neemt hij het op?

Bekijk hieronder de startvolgorde.

1. Malta

Sarah deed al eens eerder een gooi naar een plekje op het Songfestival, maar eindigde toen bij de nationale selectie op een 12e plek. Dit jaar heeft ze meer geluk en mag ze eindelijk deelnemen. 

2. Albanië

Ook Besa deed al eens een poging om deel te nemen. In 2009 lukte het haar niet om geselecteerd te worden, maar de aanhouder wint. 

3. Griekenland

Na het luisteren van dit lied kun je alleen nog maar 'ta ta ta' zingen. Meer hebben we er eigenlijk niet over te melden.

4. Zwitserland

Nemo steelt niet alleen de show met diens zang en rap, maar is ook nog eens erg goed in het bespelen van allerlei instrumenten. Of hen dat in de live versie van het nummer ook gaat doen is nog even afwachten.

5. Tsjechië

Als er iemand internationale allure heeft dan is het Aiko wel. Ze is geboren in Moskou, opgegroeid in Tsjechië en studeert in Londen. Of ze ook in al deze landen fans heeft zal blijken. 

6. Oostenrijk

Kaleen heeft al eens van het liedjesfestijn mogen proeven door er onder andere stand-in zanger te zijn. Deze keer komt haar grote droom uit door zelf mee te doen.

7. Denemarken

Saba is niet alleen zanger, maar zet zich ook in voor mensen die bipolair en/of depressief zijn. In 2018 kreeg ze namelijk zelf de diagnose van een bipolaire stoornis. Ze laat zich er niet door kisten en betreedt vol trots het grote podium.

8. Armenië

De inzending klinkt misschien niet heel erg origineel, maar iedereen kan straks wel luidkeels 'la la la la' meezingen met de band Ladaniva. 

9. Letland

Dons is één van de populairste zangers van Letland. Op het Songfestival hoopt hij ook de harten van de rest van Europa te veroveren. 

10. San Marino

Megara was niet direct de grote favoriet in het thuisland, maar wist zich bij de nationale selectie toch te plaatsen. Een prestatie op zich.

11. Georgië

Ze deed in het verleden mee aan talentenjachten als The Voice en American Idol en nu is Nutsa uit zo'n 300 inzendingen geselecteerd om haar talent wereldwijd te laten zien.

12. België

Mustii heeft het maar druk met zijn carrière als zanger, acteur en televisiepersoonlijkheid. Gelukkig vond hij in zijn agenda nog wel een gaatje om mee te doen.

13. Estland

5Minust & Puuluup wonnen de nationale selectie met hun lied dat een veel te lange titel heeft. Vraag ons dus ook alsjeblieft niet hoe je het uitspreekt.

14. Israël

De inzending van Israël is na meerdere afwijzingen eindelijk goedgekeurd. Er zouden in de vorige versies van het lied te veel politieke verwijzingen zitten, wat volgens de regels niet is toegestaan.

15. Noorwegen

Gåte wilde eerst niet meedoen aan het liedjesfestijn door de toestand met Israël, maar de groep heeft uiteindelijk besloten om het grote podium toch te betreden.

16. Nederland

Joost 'manifesteerde' zijn deelname door een jaar lang te roepen dat hij degene zou worden die namens ons land deel zou gaan nemen. Tadaaa, het is hem gelukt!

Wanneer is het Eurovisie Songfestival 2024 te zien?

Dit jaar vindt het Eurovisie Songfestival op 7, 9 en 11 mei plaats. Op deze dagen is het liedjesfestijn om 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over