Songfestival: Alle tegenstanders van Trijntje op een rijtje

Dinsdag is het zover: dan schittert Trijntje Oosterhuis op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Televizier zet al Trijntjes concurrenten voor je op een rijtje.

Trijntje Oosterhuis verdedigt dinsdag in de eerste halve finale van het Songfestival de eer van ons land met haar nummer Walk Along. Kanshebbers op een finaleplek deze avond zijn onder meer Rusland en Hongarije met zoete nummers over wereldvrede, Armenië met een nummer over liefde en vrede en Finland met een garagepunkbandje bestaande uit vier verstandelijk gehandicapten, die zingen over de dagelijkse dingen in het leven.

In totaal heeft Trijntje vijftien concurrenten. Met z'n allen strijden zij om tien plekjes voor de finale, aanstaande zaterdag. Wie maken er kans op zo'n felbegeerde plek en wie niet? Hieronder bespreken we alle acts in de volgorde waarop ze dinsdag langskomen:

1) Moldavië

Edoeard Romanjoeta - I want your love Justin Bieber die een oud liedje van Britney Spears zingt; dat is de Moldavische inzending van dit jaar. Edoeard heeft geen dijk van een stem zodat dit dansnummer niet helemaal tot zijn recht komt. ­Misschien dat hij jonge meisjes kan verleiden tot een telestem. 

2) Armenië

Genealogy - Face the shadow Armenië stuurt een voor het festival geformeerd groepje van zes zangers die zingen over de Armeense genocide van 100 jaar geleden. Dat is veel voor een luchtig festijn, toch begint het resultaat verfrissend, helaas eindigt de boel in een soepzooitje omdat ze door elkaar gaan zingen. 

3) België

Loïc Nottet - Rhythm inside | België gaat de hippe kant op met dit popnummer. Loïc is een broekie van 19, maar hij maakt indruk met dit door hemzelf gecomponeerde nummer dat niet zou misstaan op een cool feestje. België is hiermee een fikse concurrent voor onze Trijntje (die hierna aan de bak moet). 

4) Nederland

Trijntje Oosterhuis - Walk along | De Songfestival-bookmakers geloven niet in Trijntje, maar wij natuurlijk wel. Trijntje kan zingen als de beste en dat Wai-ai-ai-ai, dat ze de hele tijd zingt, is niet meer uit je hoofd te krijgen na één keer luisteren. Die combinatie levert vast stemmen op. Wij zeggen: op naar de finale!

5) Finland

Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää | PKN is de punkband met het kortste nummer ooit op het Songfestival: anderhalve minuut. De grootste primeur is dat de leden een verstandelijke beperking hebben. Bij elkaar een intrigerende combinatie die ongetwijfeld stemmen zal opleveren. Maar zal het genoeg zijn? 

6) Griekenland

Maria Elena Kiriakou - One last breathHet soort dramatische ballad zoals we dat al veel vaker zagen op het Songfes­tival. Maria Elena zingt alsof ze inderdaad nog maar One last breath over heeft, waardoor ze zich zuchtend en steunend door het liedje worstelt. De Griekse Celine Dion, maar dan net iets minder. 

7) Estland

Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to yesterdayEen sfeervol nummer en één van de favorieten voor de winst. Het lied van Elina en Stig wordt vergeleken met onze eigen The Common Linnets en dat is een compliment. Het enige probleem is dat je Goodbye to yesterday een paar keer moet horen om het echt te waarderen.

8) Macedonië

Danijel Kajmakoski - Autumn leaves Deze ex-winnaar van X Factor in Macedonië levert prima werk af met dit liedje over herfstbladeren. Wij gokken op een finaleplaats voor Macedonië. Danijel werd overigens vernoemd naar de Joegoslavische Songfestival-ster Danijel die in 1983 meedeed met Julie.

9) Servië

Bojana Stamenov - Beauty never lies En hoppa, daar is het volgende Oost-Europese land alweer. De gezette Bojana zingt dat echte schoonheid van binnen zit. In dit dancenummer is helaas weinig schoonheid te vinden. Het is zelfs zo beroerd dat we denken dat Bojana ons in het ootje neemt.

10) Hongarije

Boggie - Wars for nothing Er zijn dit jaar veel liederen met een boodschap, en dit nummer is er eentje tegen oorlog. Nobel, maar zo saai dat het een wonder zal zijn wanneer Cornald Maas en Jan Smit na deze drie minuten niet van hun commentatorstoel zijn gevallen van verveling.

11) Wit-Rusland

Uzari & Maimuna - Time En dan zijn we terug in de jaren 80, met een Wit-Russische George Michael-lookalike in de hoofdrol en een mooie dame die viool speelt, omdat dat het altijd lekker doet op het Songfestival. Het lied klinkt zeer gedateerd, maar de jaren tachtig zijn best hip, dus wie weet. 

12) Rusland

Polina Gagarina - A million voices Rusland stuurt een liedje over het belang van vrede op aarde. Dat zou je gemakkelijk cynisch kunnen noemen, gezien de aanslag op de MH17 en de werkwijze van Vladimir Poetin. Maar eerlijk is eerlijk: ­zangeres Polina heeft een geweldige strot en dit blíjft een songfestival. 

13) Denemarken

Anti Social Media - The way you areEr is natuurlijk niks mis met een boybandje dat een vrolijk deuntje ten gehore brengt, maar het is allemaal een beetje middelmatig. Het lijkt wel alsof Denemarken bang was om (na de winst in 2013) het festival weer te moeten organiseren. Daar is geen enkele reden voor.

14) Albanië

Elhaida Dani - I’m alive | Deze 22-jarige won Star academy én de Italiaanse X Factor, toch lijkt deze powerballad iets boven haar macht te liggen. En haar accent is zo zwaar dat de tekst onbegrijpelijk is. Voor de liefhebbers: de vriend van Elhaida heeft haar bedonderd, ze wil hem toch terug.

15) Roemenië

Voltaj - De la capat (All over again) De Roemeense inzending is half Roemeens en half Engels, niet slecht maar ook niet goed, niet langzaam maar ook niet snel. Kortom: het kan vriezen en het kan dooien voor Roemenië, dat er nog nooit in is geslaagd de finale te bereiken. Dit zou de eerste keer kunnen zijn.

16) Georgië

Nina Sublatti - WarriorHet slotstuk van de eerste halve finale waarin de 20-jarige Nina in dit up-tempo rocknummer zingt over feminisme. Nina ziet er nogal boos uit op het podium, maar in het echt is ze vast heel vriendelijk. (Niet te verwarren met het lied van Malta dat ook Warrior heet).

Al met al: flink wat concurrenten voor Trijntje, maar ook een aantal acts dat ze prima moet kunnen verslaan. Dinsdag zien we op tv hoe iedereen presteert en dan kunnen we ook stemmen op onze favorieten. Samen met het oordeel van de vakjury's bepalen de sms'jes van de kijker namelijk wie er doorgaan. De vakjury namens Nederland bestaat uit DoCarolina Dijkhuizen, Gijs StavermanMaurice Wijnen en Florent Luyckx.

Lees ook:
Do vervangt Hind in Songfestival-jury

Reageren