Songfestival-loting O'G3NE: gunstig of ongunstig?

O'G3NE staat in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Is deze loting gunstig of ongunstig voor 'onze' kansen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

De loting voor het Eurovisie Songfestival 2017 vond dinsdagochtend plaats in Kiev. Daarbij werd de indeling van de halve finales op 9 en 11 mei bepaald. De landen die goed scoren in deze voorrondes, plaatsen zich voor de finale op zaterdag 13 mei.

Een concurrent extra

Een nadeel voor O'G3NE-dames Lisa, Amy en Shelley is dat in hun halve finale één land meer meedoet dan in de andere halve finale. Op dinsdag 9 mei strijden namelijk 18 landen om 10 finaleplekjes, op donderdag 11 mei zijn dat 19 landen.

Zonder België

Ook iets minder gunstig aan de loting: België zit niet in dezelfde voorronde als wij. Dat betekent dat onze buren niet mogen meestemmen in de tweede halve finale en dat we dus geen douze points kunnen ontvangen van onze vrienden uit het zuiden.

Begin van de show

Tegelijkertijd met de verdeling tussen eerste en tweede halve finale werd ook al vastgesteld in welk deel van de show de landen optreden. O'G3NE lootte een plekje in de eerste helft van halve finale 2. Over het algemeen wordt een optreden in het begin van de show als negatief gezien, omdat de eerste liedjes later op de avond wat wegzakken bij het stemmende publiek. Voor Anouk en Douwe Bob was een optreden in de eerste helft van de show echter geen belemmering om de finale te halen. 

Favorieten in eerste halve finale

Een groot voordeel voor O'G3NE is dat de meidengroep met deze loting veel favorieten misloopt. In de eerste halve finale staan namelijk zes landen die bijna ieder jaar wel een finaleplaats bemachtigen: Australië, Azerbeidzjan, Zweden, Armenië, Griekenland én IJsland. Van de landen in de tweede halve finale hebben alleen Rusland, Roemenië, Noorwegen en Denemarken zo'n goed track record.

'Losers' in tweede halve finale

Ook goed om te weten voor Lisa, Amy en Shelley: in deze voorronde staan maar liefst drie landen die sinds de introductie van het huidige halve-finale-systeem maar één keer de finale haalden: Macedonië, Bulgarije en San Marino. Deze staten moeten we dus in ieder geval kunnen kloppen!

Winnen

Zelf zijn de meiden van O'G3NE na de loting ook aan het analyseren geslagen. "Als je goed kijkt naar de plaats, dan is het niet de meest gunstige situatie", laat Shelley weten aan 538. De meiden zien echter geen beren op de weg. "In principe maakt het niet uit wie er voor en na je zijn en in welke halve finale je staat", aldus Shelley. "Wij hebben zelf het idee dat je van iedereen moet kunnen winnen." Kijk, that's the spirit!

Lees ook:
Het thema van het Songfestival is dit jaar Celebrate Diversity 

Meer over: