Beste Zangers

Tim Akkerman: 'Floor Jansen maakte me aan het huilen op televisie'

5 Oktober 2019 11:00 | muziek | Door Irma Tomas

© ANP

Meedoen aan Beste zangers is een droom die uitkomt voor Tim Akkerman. Hij had nooit gedacht dat het hem zou gebeuren, maar een collega kreeg hem toch aan het huilen op televisie.

Waarom doe je mee aan Beste zangers?
“Het stond al jaren op mijn verlanglijstje. Het geeft je zo veel ruimte om je muzikaliteit te tonen. Het is niet bedoeld om je te laten falen. Ik vind het te gek om uit mijn comfortzone te stappen en andere muziekstijlen te proberen. Bovendien zien veel mensen me nog als de oud-frontman van Di-Rect. Nadat ik uit de band stapte, ben ik altijd muziek blijven maken. Hoewel mijn zalen momenteel goed gevuld zijn, is het een fijne bijkomstigheid als je door Beste zangers een nieuw publiek kan bereiken.

Zie je dat het effect heeft?
“Ja. Mensen uit binnen- en buitenland die nog nooit van mij hadden gehoord, hebben mijn liedjes opgezocht en waren positief verrast. Dat ik er een aantal fans bij heb gekregen, is natuurlijk een groot cadeau. Los van het feit dat ik het gaaf vond om mee te doen aan het programma.

Welke vertolkingen van jouw nummers maakten het meeste indruk?
Samantha Steenwijk zong het eerste nummer dat ik voor Di-Rect schreef: Just the way you do. Ze gooide er een rocksausje overheen en was even niet meer die lieftallige vrouw die we allemaal kennen. Floor Jansen ontroerde me met Winner. Dat lied heb ik geschreven voor mijn broer die in een rolstoel zit en zich daardoor niet laat ontmoedigen. Ik had van tevoren gezegd dat ik niet zou huilen op televisie, maar Floor kreeg het voor elkaar. Als iemand je eigen tekst voor jou zingt, komt de betekenis extra hard binnen.”

Welke nummers vond je het moeilijkst om te doen?
“Het Spaanse lied dat ik voor Rolf Sanchez heb gezongen. Had ik maar een cursus gevolgd, mijn Spaans is niet al te best. Maar dat is ook de charme van het programma, om niet in je eigen circuitje te blijven. Ik ben daar redelijk ver in gegaan. Breng hem thuis voor Henk Poort vond ik ook spannend om te doen, omdat ik wist hoeveel het lied voor hem betekent.”

Met wie had je de beste band?
”Het was sowieso een leuke groep, maar met Samantha en Henk had ik de meeste klik. We hebben zo veel gelachen samen. Samantha dacht eerst dat ik een serieuze en norse muzikant was, volgens mij een beeld dat meer mensen in Nederland van mij hadden. Dus ik vond het leuk om te laten zien dat ik helemaal niet zo ben.”

Welke andere zanger zou jouw repertoire mogen zingen?
“Dan kan ik maar één naam noemen: mijn grote held Bruce Springsteen. Nu zing ik zijn liedjes in het theater en het zou een eer zijn als hij de mijne zou vertolken, al gaat dat natuurlijk nooit gebeuren.”

Beste Zangers | NPO 1 |  20.35 uur

Meer over